1,5 λεπτό δημοκρατία!!!

Επανερχόμαστε όλοι στην «πλατεία Συντάγματος. Θα επανέλθουμε και θα ξαναεπανέλθουμε. Διότι πρόκειται πράγματι για ένα σημαντικότατο νέο φαινόμενο. Γιατί βοήθησε να εμφανιστεί με καταιγιστικό τρόπο την Κυριακή 5 Ιούνη η λαϊκή οργή. Μια λαϊκή οργή που τρόμαξε την κυβέρνηση, έδωσε ώθηση στην εκδήλωση σκληρών αντιδράσεων (βλέπε κάζο του Σκανδαλίδη στη Χίο).

Ίσως είναι ο κυριότερος λόγος που η κυβέρνηση αναζητά νέα τακτική για να περάσει το δεύτερο μνημόνιο, ότι η ολιγαρχία, η Ε. Ε. κλπ., πιέζουν έντονα τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως την ΝΔ να συναινέσουν στην «μνημονιακή» πολιτική. Χωρίς βέβαια να υποτιμάμε ότι γίνεται, ότι παλεύεται, ότι δημιουργεί πραγματικά προβλήματα στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους. Και χωρίς βέβαια να λέμε ότι το κέντρο παρέμβασης και δράσης πρέπει από δω και πέρα να μεταφερθεί στις πλατείες.
Όμως όπως κάνουμε (;) για όλα τα κινήματα, για όλες τις κινήσεις των μαζών, για όλες τους αγώνες, πρέπει να κάνουμε και για την «πλατεία Συντάγματος». Σε οποιαδήποτε αγωνιστική κίνηση, αν θέλουμε να την βοηθήσουμε να πάει μπροστά, δρούμε μαζί της αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε και το όπλο της κριτικής για να γιατρέψουμε ή να προλάβουμε αδύνατες πλευρές που τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην ήττα και την απογοήτευση.

Η εκ των υστέρων κριτική όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά καταλήγει πολλές φορές και σε τραυματικά, ακόμη –δυστυχώς-  και σε απαράδεκτα αποτελέσματα. Το παράδειγμα της Υπατείας είναι πολύ κοντινό. Εκτός αν μια συγκεκριμένη κίνηση των μαζών δεν μας ενδιαφέρει, την θεωρούμε επιζήμια και εξασκούμε κριτική ή πολεμική εναντίον της. Αλλά και πάλι δεν καθαρίζουμε εύκολα. Διότι και πάλι κρινόμαστε. Στην κοινωνική δράση και στην πολιτική τίποτε δεν μένει κρυφό.
Αυτό ας μην το ξεχνάμε.  Δεν εξαιρείται λοιπόν από την κριτική η «πλατεία Συντάγματος». Αντιθέτως. Επειδή συγκεντρώνει – και πώς να γινότανε αλλιώς άλλωστε – τα πιο αντιφατικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, μόνο μια συνεχή πολιτική παρέμβαση μπορεί να την βοηθήσει.

Υπάρχει μια έκσταση ως αναφορά τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των συνελεύσεων. Έχουν όμως γίνει διάφορα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι η αμεσοδημοκρατία της πλατείας έχει κάποια προβλήματα. Αλλά ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι το 1,5 λεπτό διάρκεια ομιλίας που δίνεται στους ομιλητές. Σε 1,5 λεπτό όχι μόνο δεν μπορείς να ολοκληρώσεις μια σκέψη αλλά ούτε καν να τεκμηριώσεις ουσιαστικά μια πρόταση πάνω στα δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα που μας ταλανίζουν. Όπως ο ρατσισμός, η μη παρουσία μεταναστών, οι μορφές πάλης κλπ, κλπ. Με συνθήματα μιλάς. Συνθήματα αντιπαραθέτονται. Και όταν αντιπαραθέτονται συνθήματα «κερδίζουν» εκείνα που στηρίζονται στην  κυρίαρχη ιδεολογία του ακροατηρίου. Αυτό δεν είναι δημοκρατικό. Ακόμα και αν η κυρίαρχη ιδεολογία του ακροατήριου συμφωνεί με την δική μας.

Υπάρχουν όμως και άλλα τεράστια θέματα που αν κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε ζημιά κάνουμε. Γιατί μόνο ελληνικές σημαίες; Γιατί όχι και κόκκινες; Γιατί όχι και μαύρες; Γιατί όχι ότι χρωματισμό θέλει να κρατήσει ο καθένας – πλην των φασιστών φυσικά – σε ένα πολύμορφο κίνημα; Πως αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα από τους αγωνιστές που καθημερινά δίνουν την μάχη εκεί; Πρέπει να μας πουν, οφείλουν να πουν. Και πολύ περισσότερο πρέπει να πάρουν θέση σε περιστατικά σαν αυτά που έγιναν με το ΚΚΕ μ-λ. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Χωρίς καμιά δικαιολογία για την τακτική που ακολούθησε. Αυτά είναι δήθεν. «Κινηματικοί» χωροφύλακες δεν επιτρέπονται. Στο όνομα καμιάς αυτονομίας. Δεν μπορεί να τσουβαλιάζονται τα αστικά κόμματα που οδήγησαν εδώ τους εργαζόμενους, με κόμματα και κινήσεις που αντιπαλέψανε αυτή την πολιτική. Καθαρά πράγματα. Αλλιώς στο όνομα της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας θα πνιγεί η κινηματική δημοκρατία ή η αμεσοδημοκρατία. Και αυτό θα είναι δώρο στον αντίπαλο. Δώρο στον αντίπαλο και μόνο σ’ αυτόν. 

                                                                                                            Β.

8 απαντήσεις στο “1,5 λεπτό δημοκρατία!!!”

 1. Με τον όρο εσεις,ενοούσα οι θαμμώνες του μπλογκ οι πασοις φύσεως αριστεροί πλην ΚΚΕ.Σίγουρα έχουν τις ευθύνες τους για το ότι δεν υπάρχει κίνημα και πιο πολύ το ΚΚΕ που 9 δεκαετίες δεν καταφέρνει να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή του μετάβασης της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.
  Στο σοσιαλισμό βλέποντας τον υπαρκτο και από τις συμπεριφορές των μελών του ΚΚΕ που βλέπουμε πως και το ΚΚΕ έχει την αντιληψη τα δικα μας παιδια βλέπουμε πως δεν αλλάζουν και πολλά σε επίπεδο δημοκρατίας,καθώς και πάλι θα μιλάμε για πολίτες 2 ταχυτήτων τώρα μιλάμε για καπιταλιστες πολιτικό προσωπικό τους και ρουφιάνους από την μία και λαό από την άλλη,στο σοσιαλισμο θα έχουμε κομματάρχες πολιτικό προσωπικό τους και ρουφιάνους και λαό από την άλλη.Η εκμετάλευση από καπιταλιστη σε άνθρωπο γίνεται σε εκμετάλευση από κομματαρχη σε άνθρωπο με κάποιες διαφορές όμως!
  1.7Ωωρο 5νθημερο 35ωρο με πληρη ασφαλιση.Στον καπιταλισμο υπαρχουν ελαστικες σχεσεις εργασιας οπως δουλευε 10 ωρες να πληρωθεις 4,ανασφαλιστη εργασια.Στις καλές εποχές του καπιταλισμου είχαμε και 8ωρο και μερικη ασφάλιση(μη μου πειτε οτι κάποτε κολουσαν οι εργοδοτες ολα τα ενσημα),λόγω του αγώνα των εργατών με χιλιαδες νεκρους από το Σικαγο του 18.. μέχρι την πρωτομαγια του 1936 στην Ελλάδα δεν παραχωρήθηκε και τωρα το παίρνουν πισω.
  2.Δε θα υπάρχουν λέξεις ζητιανιάς,πείνας,ανεργίας,καθώς υπάρχει το δικαίωμα στην εργασία για όλους.Μισθους που δεν πεινας(δεν ειπα καλους ειπα οχι πεινας).Διαχωρισμός βαρέων και ανθυγειινών επαγγελμάτων και συνταξη στα 5ο στις βαριες 55 στις υπολοιπες και -5 χρονια στις γυναικες.Άδεια με αποδοχες στις εγγύους.Δωρεάν φάρμακα.2 μήνες διακοπες.[αυτά τα 2α που είπα υπήρξαν σε αυτες τις χώρες και αντιστοιχα δοθήκαν και στις καπιταλιστικες λόγω του ανταγωνισμου των 2 συστηματων και τωρα παρθηκαν πισω]
  3.Υπάρχει στο σοσιαλισμο 100% δωρεαν και δημοσια ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ,κάτι που 100% δεν είχε ποτέ ο καπιταλισμος(κλινικες,ιδιωτικα ιατρεια,ιδιωτικα σχολεια,φροντιστηρια).Και σήμερα πάμε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση σαν την Αμερική να είναι εμπορευματα για αυτους που έχουν.Στον καπιταλισμο η υγεια και η παιδεια ειναι εμπορευμα και υπαρχουν τα νοσοκομεια τα ακριβα για την ελιτ και τα ιδιωτικα σχολεια.Για την υγεια ο καπιταλισμος εχει τη λογικη δεν εχεις λεφτα ψωφα,γιατί ζεις;Επίσης η ελιτ στο σοσιαλισμο στα ιδια νοσοκομεια και πανεπιστημεια παει δεν μπορει να τα αφησει να ρημαξουν
  4.δικαίωμα στον αθλητισμό οι πρωην σοσιαλιστικες χωρες πριν λίγα ειχαν δωρεάν γηπεδα και αθλητικά κέντρα καλής ποιοτητας πχ γηπεδο ποδοσφαιρου σε χορτο και επαγγελματικες μπαλες ,κολυμβητήρια με θερμενόμενες πισινες για όλο το λαό,ελεύθερες παραλίες στον καπιταλισμό που ζουμε πρέπει να πληρώσεις σε γυμναστηρια,5χ5 λεφτα δεν υπαρχουν,το στερησαι.Μην πω για παραλιες!
  Αυτα τα βασικα,αλλά στο φινάλε στο σοσιαλιστικο καθεστως είσαι πιο ελεύθερος από άποψη δεν κινδυνεύεις να σε κλέψουν,γιατί δεν υπάρχει λόγος καθώς δεν υπαρχουν πεινασμενοι από τη μία και εσύ δεν έχεις αναγκη να μαζευεις περιουσια για "γηρατεια",καθως υπαρχουν μισθοι σιγουροι,συνταξεις σιγουρες και δε μαζευεις κομποδεμα ούτε για "προικα",καθως τα αντρογηνα πιανουν δουλεια σιγουρα και τη βγαζουν.Δε σκεφτεσαι αν εχεις για να διασκεδασεις είτε στον αθλητισμο είτε σε θεατρα κινηματογραφους ειναι δωρεαν.Η τρομοκαρατια της εξουσιας αν δεν κανεις κατι χοντρο το πολυ-πολυ μια δυσμενη μεταθεση στον καπιταλισμο απολυση και κινδυνο να μη σε προσλαμβανουν αλλοι εργοδοτες.Σιγουρα ο σοσιαλισμος ειναι ανελευθερο καθεστως,αλλά ο καπιταλισμός είναι ένα καθεστώς που το πόσο ελεύθερος είσαι εξαρτάται από τα λεφτά που έχεις.Αν εχεις ελευθερα ταξιδευεις,αγοραζεις οτι θες,αν δεν εχεις δεν εισαι ελευθερος.

  Με αυτα καταληγω ότι το ΚΚΕ δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα κόμματα που πιστεύουν στον καπιταλισμό και βάζω μέσα στα άλλα και το ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα στον καπιταλισμό κάτι που ειναι αδύνατον,καθώς αγοράζονται και πουλιούνται.Βεβαια δε συμφέρει ο σοσιαλισμος σε όλους.Είναι άλλος ένα εξουσιαστικό σύστμα,όμως να μου λείπουν οι αντιεξουσιαστές της εξουσίας!

 2. @1.06

  Ποιοι ακριβως ειμαστε οι "εμεις";Αν εννοεις αυτους του Συριζα σε πληροφορω οτι δεν εχω καμια σχεση με αυτους."Εμεις" που λες δεν εχουμε καποιο πολιτικο φορεα απο πισω να μας δινει οδηγιες.Δεν υπακουμε σε καμια καθοδηγα και δεν μας αρεσουν οι εξουσιαστικοι θεσμοι.Ναι εχω προβλημα με το ΚΚΕ οπως και με τη σημερινη αριστερα γιατι πιστευω οτι δεν στεκεται στο υψος της μαζι με τον λαο αλλα απεναντι του.Οχι με τους κομμουνιστες ομως αλλο πραγμα αυτο.Οι αγνοι οπαδοι που πιστευουν σε μια καλυτερη κοινωνια χωρις αδικια και εκμεταλευση.Αυτους τους "λυπαμαι" γιατι τρωνε το παραμυθακι της κεντρικης γαιδαρας.Απο την δεξια δεν περιμενω τιποτα γιατι ξερω το ποιον της.Αλλα απο την αριστερα η οποια εμφανιζεται σαν προστατιδα των συμφεροντων του εργαζομενου λαου ναι εκει θα μιλησω και θα ασκησω δριμεια κριτικη.Θα ασκησω κριτικη οταν βλεπω ειδικα απο το ΚΚΕ να προσπαθει να αλλοιωσει καθε προσπαθεια για δημηιουργια ενος νεου κλιματος στην κοινωνια επειδη απλα και μονο δεν μπορει να το εκμεταλευτει η να το καθοδηγησει.Οταν με αναλυσεις επι αναλυσεων προσπαθει να θεωρητικοποιησει καθε τι ωστε να το βγαλει σκαρτο,υποκινουμενο και δεν ξερω και γω τι αλλο.Και ολο αυτο αποτυπωνεται και στα ποσοστα της αριστερας που παρ ολη τη φθορα των 2 μεγαλων κομματων ειναι ανικανη να πεισει και να παρει με το μερος της τους πολιτες που "λοξοδρομησαν".Γι αυτο και εφερα για παραδειγμα τον μεγαλο αγωνιστη Χρονη Μισσιο.Ενας ανθρωπος ο οποιος περασε 30 χρονια σε φυλακες και εξοριες επειδη ηταν κομμουνιστης και τελικα αποκυρηξε τον κομμουνισμο οπως και το μεγαλυτερο μερος των αγωνιστων.Οποτε για να σου απαντησω κιολας ΟΧΙ δεν φταιει ο κομμουνισμος για οσα βιωνουμε αλλα φταιει ΝΑΙ εχει μεγαλο μεριδιο ευθυνης για την απομακρυνση του κοσμου απο την αριστερα για την απο-πολιτικοποιηση του και για την αδρανεια του.Οσο θα εχει και το ΚΚΕ εξουσιαστικους μηχανισμους δεν θα ειναι παρα μια παραλλαγη του εξουσιαστικου συστηματος που αποτελεσμα θα εχει να σκλαβωσει τον ανθρωπο αντι να τον ελευθερωσει!

 3. 1:26 οι χειρότεροι είναι αυτοί που ψηφίζουν όλα τα αντιλαϊκά νομοσχεδια σε βουλή και ευρωβουλή,αυτοί που ψηφιζουν αντιλαϊκά νομοσχεδια στην ευρωβουλή και το παίζουν "επαναστατες" εντός των συνόρων.Και οι χειρότεροι των χειροτέρων είναι οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ που υπογράφουν 0% αυξησεις και οι εργοδοτικοι συνδικαλιστες που υπογραφουν επιχειρησιακές συμβασεις κάτω των κλαδικών.
  Δεν έχω καμμία διάθεση να υπερασπιστώ το ΚΚΕ,αλλά εσείς το παραγαμάτε.Σε λίγο θα πείτε πως για ότι βιώνουμε φταίει ο κομμουνισμός,ΕΛΕΟΣ!

 4. Στον Κ.Μπογιοπουλο να δωσουμε κανενα βιβλιο του Αγωνιστη Χρονη Μισσιου.Ναι δεν ειναι ολοι ιδιοι.Καποιοι ειναι χειροτεροι απο αλλους.Ειδικα αυτοι που εμφανιζονται σαν προστατες των συμφεροντων του λαου και τους εχουν προδωσει και συνεχιζουν να τους προδιδουν!

 5. Η «πλατεία» έχει τη δική της ιστορία και ξέρει ποιοι «είναι ίδιοι»

  Το «όλοι ίδιοι είναι», το «όλα τα κόμματα ίδια είναι», το «και οι 300 ίδιοι είναι», το «όλοι οι συνδικαλιστές ίδιοι είναι», το «όλα τα συνδικάτα ίδια είναι» αποτελούν πλευρά του ίδιου νομίσματος που στην άλλη όψη του γράφει με κεφαλαία γράμματα:

  «Ολοι μαζί τα φάγαμε»!

  *

  Το «όλοι ίδιοι είναι», είναι η προέκταση του πολιτικού και ιδεολογικού δηλητηρίου που διατείνεται ότι «όλοι φταίμε».

  Αλλά μόνο εκείνοι οι πραγματικά ίδιοι μεταξύ τους, μόνο εκείνοι που – επειδή είναι ίδιοι – υπηρέτησαν τον ίδιο «μονόδρομο», μόνο εκείνοι που ακολούθησαν την ίδια πολιτική και έφεραν το λαό στη σημερινή κατάσταση, έχουν όφελος από το «όλοι ίδιοι είναι».

  *

  Ποντάρουν στο «όλοι ίδιοι είναι» για να μην μπορούν τα θύματά τους να τους ξεχωρίσουν.

  Για να έρχονται, τώρα, να παριστάνουν τους «σωτήρες» και να ζητούν και τα ρέστα.

  Για να μπορούν, τελικά, μέσα από το «είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι», να διεκδικούν ένα φτηνό συγχωροχάρτι βουτηγμένοι στην κολυμπήθρα της δήθεν «αυτοκριτικής» τους, την καθαγιασμένη με το αντιδραστικό «μύρο» περί «συλλογικής ευθύνης».

  *

  Αλλά, όπως δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, έτσι και δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

  Ιδιοι μεταξύ τους είναι αυτοί που κυβέρνησαν και όσοι τους στήριξαν στις μικρές και μεγάλες επιλογές τους:

  Από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι τα ξεπουλήματα και τις «κεντροαριστεροδέξιες» μεταμφιέσεις τους.

  *

  Ιδια μεταξύ τους είναι τα κόμματα που για να εξυπηρετούν το βιομήχανο λένε στο λαό ότι είναι «ίδιος» ο εργάτης με τον κεφαλαιοκράτη.

  Που για να υπηρετούν τον τραπεζίτη, λένε στο λαό ότι είναι «ίδιος» και ο τραπεζίτης και ο γδαρμένος από τους τοκογλύφους υπάλληλος.

  Που για να εξασφαλίζουν κέρδη στον εφοπλιστή και στον εργολάβο, λένε στο λαό ότι είναι «ίδιος» αυτός που πληρώνει τα διόδια με αυτόν που τα εισπράττει, ότι είναι «ίδιος» αυτός που «θαλασσοπνίγει» με εκείνον που θαλασσοπνίγεται.

  *

  Ιδιοι μεταξύ τους είναι εκείνοι από τους «300» που ψηφίζουν μνημόνια, που όταν δεν ψηφίζουν μνημόνια φροντίζουν να ψηφίζουν πάνω από τα μισά νομοσχέδια από κοινού με εκείνους που ψηφίζουν τα μνημόνια, που στηρίζουν την ΕΕ του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του ευρώ, που εδώ και τριάντα χρόνια είναι ο «μπάστακας» ενός διαρκούς μνημονίου.

  *

  Ιδιοι μεταξύ τους είναι εκείνοι που έχουν μετατρέψει τα συνδικάτα σε «συν-εταίρο» του ΣΕΒ, σε ομοτράπεζο των «κοινωνικών διαλόγων», σε νεροκουβαλητή των εκάστοτε κυβερνώντων και σε πέμπτη φάλαγγα ενάντια στα δίκαια των εργατών.

  *

  Οσοι δήθεν «προσκαλούν» το λαό να διαδηλώνει «αγανακτισμένα» αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ασπαστεί το δικό τους τροπάρι τού «όλοι ίδιοι είναι», «έξω όλα τα κόμματα», «έξω όλα τα συνδικάτα», «έξω και οι 300» κλπ,

  όσοι για το λόγο αυτό έχουν τεθεί υπό την «ακηδεμόνευτη» θωπεία των ΜΜΕ των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών,

  όσοι, δηλαδή, πασχίζουν να αυτοαναγορευτούν σε «ηγέτες», σε «τροχονόμους», σε «φυσιογνωμιστές» και σε «φέις-κοντρόλερς» (άμα τε και «χωροφύλακες») της πλατείας,

  αντικειμενικά, όσο περισσότερο παίζουν το σκοπό τού «όλοι ίδιοι είναι», τόσο περισσότερο συμμετέχουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) στο παιχνίδι εκείνων που πραγματικά είναι ίδιοι μεταξύ τους.

  *

  Ομως εκτός από πολλή αγανάκτηση, αυτός ο λαός διαθέτει και πολύ βαριά ιστορία. Αρα και εμπειρία. Συνεπώς, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μανιπουλάρουν τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, να μην της επιτρέψουν να γίνει οργανωμένη δύναμη ανατροπής των αιτιών και των υπευθύνων που προκαλούν την αγανάκτηση, μάλλον υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους.

  Και ο λαός που κατεβαίνει κάτω, ξέρει και ποιος σήκωσε και ποιος υπηρετεί το διαχρονικό μήνυμά ανατροπής. Με συνέπεια. Σε όλες τις συνθήκες. Κόντρα και σε αντίθεση με τους κάθε εποχής αυλικούς της ίδιας πλουτοκρατικής «τυραννίας». Καθιστώντας καταγέλαστους όσους πιστεύουν ότι διαθέτουν το ανάστημα να τον βγάλουν «έξω» από τις πλατείες, από τις συνοικίες, από τους τόπους δουλειάς.

  Γράφει:
  ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

 6. Αφου λέμε "ΟΧΙ κόμματα. ΚΑΝΕΝΑ κόμμα" γιατί το μ-λ πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση?! Δεν μπορώ να καταλάβω. Κατά τ άλλα οκ. Είναι λιγο 1,5 λεπτό είναι αλήθεια.

 7. Οταν ειχε ξεκινησει το κινημα των αγανακτισμενων ειχατε στο μπλογκ σας χαρακτηρισει τους αγανακτισμενους "επιπεδου δημοτικου"οσον αφορα την πολιτικη τους σκεψη και το πως αυτη εκφραζεται,μαλλον δεν εκφραζεται.Παροτι εχω και γω πολλες ενστασεις επ αυτου νομιζω οτι και οι προβληματισμοι οι δικοι σας μενουν μεταξεταστεοι.Δηλαδη το θεμα του ρατσισμου και της μη παρουσιας μεταναστων στην πλατεια ειναι το ζητουμενο που θα επρεπε να συζητηθει;Αυτος ειναι ο λογος που κατεβηκαν τοσοι ανθρωποι στην πλατεια;Για να ανταλαξουν αποψεις περι ρατσισμου;ΜΑΛΙΣΤΑ.Οσον αφορα τις ελληνικες σημαιες εδω τι να πω.Αν εχουν ολοι αυτοι ενα κοινο που τους ενωσε και κατεβηκαν ειναι οτι ανησυχουν για την χωρα τους,γι αυτο και εχουν ελληνικες σημαιες(υπηρξαν και σημαιες χωρων που εχουν μπει και αυτες στο ΔΝΤ αλλα μαλλον το ξεχνατε).Πραγματικα δεν καταλαβαινω την εμμονη μιας μεριδας της αριστερας να ασχολειται με ζητηματα δευτερευουσης σημασιας που περισσοτερο θα ταιριαζαν να αναλυονται σε διαλεξεις η διαφορα think tanks παρα σε συγκεντρωσεις 200000 κοσμου,ειδικα οταν αυτος ο κοσμος καθε μερα φτανει ολο και πιο κοντα στην υποδουλωση του.
  Ευχαριστω για το βημα.

 8. παντως ουτε και η σταση του μ-λ βοηθαει. περισσοτερο προγκαει παρα βοηθαει. ειναι το ιδιο φαινομενο που στις πορειες των φοιτητικων συλλογων κατεβαζει παραταξιακο πανο "αγωνιστικες κινησεις"(ναι νεο φρουτο και αυτο). αντι να βρισκεται και να δινει τις μαχες στα μπλοκ και στο κοσμο των φοιτητικων συλλογων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *