Γυναίκες στη Γάζα διαδηλώνουν ζητώντας κατεπειγόντως ανοικοδόμηση

γαζα γυναικεςΕκατοντάδες παλαιστίνιες γυναίκες στη Γάζα απαίτησαν από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς, από την κυβέρνηση συναίνεσης και από τα Ηνωμένα Έθνη να ανοικοδομήσουν το συντομότερο δυνατό, τα χιλιάδες κτίρια που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

 

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της UNRWA , οι παλαιστίνιες γυναίκες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί, καταδίκασαν την χαλαρή στάση της υπηρεσίας απέναντι στο ζήτημα της ανοικοδόμησης, προειδοποιώντας ότι ολόκληρη η περιοχή θα «εκραγεί» σε περίπτωση που η ανοικοδόμηση καθυστερήσει περαιτέρω.

Οι συμμετέχουσες στη διαμαρτυρία, που οργανώθηκε από το γυναικείο κίνημα, ύψωσαν πανό που καλούσαν τον Αμπάς, την κυβέρνηση της ΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και όλο τον κόσμο να ανοικοδομήσουν κατεπειγόντως τη Λωρίδα της Γάζας. Κάποια από τα πανό έγραφαν: «Δεν μπορείτε να δείτε τι υποφέρουμε;» «Ω ελεύθερε κόσμε… Ανοικοδόμησε τα σπίτια μας γρήγορα», και άλλα.

Η εκπρόσωπος του γυναικείου κινήματος, Ταχάνι Αλ Σελάουι, δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας ήταν πολύ αισιόδοξοι όταν έλαβε χώρα η συμφιλίωση, αλλά δεν ήξεραν ότι η Γάζα δε θα είχε καμιά σημασία για την κυβέρνηση και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ζήτησε από τον Αμπάς και την κυβέρνηση συναίνεσης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδώσουν στους κατοίκους της Γάζας τα δικαιώματά τους.

Πρόσθεσε: «Το μήνυμά μας προς την UNRWA είναι: «Πώς μπορείτε να στεκόσαστε απέναντι στα θύματα που πέρασαν τη ζωή τους για να χτίσουν τα σπίτια τους και για να παράσχουν στις οικογένειές τους μια αξιοπρεπή ζωή… Πώς μπορείτε να τους εμποδίζετε να ανοικοδομήσουν τα σπίτια τους… Ή σας αρέσει το θέαμα άστεγων ανθρώπων;»

Απευθύνθηκε επίσης στις αιγυπτιακές αρχές λέγοντας: «Η Αίγυπτος δεν είναι πλέον ο μεγάλος αδερφός που γνωρίζαμε μέσα από την ιστορία, αλλά μάλλον σφίγγει τον αποκλεισμό».

Και πρόσθεσε: «Εκ μέρους όλων των άστεγων οικογενειών και των ασθενών, σας καλούμε να ανοίξετε το πέρασμα της Ράφας: θέλουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χρειαζόμαστε τσιμέντο για την ανοικοδόμηση και χρειαζόμαστε φάρμακα».

Η Σελάουι αναρωτήθηκε για το λόγο πίσω από τη σιωπή του ελεύθερου κόσμου, των Ηνωμένων Εθνών, του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ βλέπουν το λαό της Γάζας να υποφέρει από τον απάνθρωπο αποκλεισμό.

Είπε: «Τι περιμένετε; Χιλιάδες από εμάς πεινάνε και υποφέρουν από ασθένειες. Αν δεν βιαστείτε να θέσετε τέρμα σε αυτόν τον αποκλεισμό και να ανοικοδομήσετε τα σπίτια και τα σχολεία μας… η Γάζα θα εκραγεί στα μούτρα σας».

Υπογράμμισε επίσης ότι το κίνημα των γυναικών δε θα σταματήσει τις συγκεντρώσεις του μέχρι να τερματιστούν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, προειδοποιώντας ότι ολόκληρη η περιοχή θα αναφλεγεί εάν συνεχιστεί η συνωμοσία κατά των αστέγων.

 

Άρθρο μεταφρασμένο από το PIC. Πηγή: intifadagr.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *