Όταν κάποιος αντικρίζει το Χάος…

645Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προβλέποντας χάος, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς υπέπεσε σε τρία τουλάχιστον θανάσιμα αμαρτήματα. Πρώτον, ανέτρεψε την εικόνα μιας χώρας που δεν κινδυνεύει πλέον ούτε εκτός ευρώ να βρεθεί, ούτε σε χρεοκοπία να καταλήξει. Εικόνα, που ο ίδιος καλλιέργησε για πολύ καιρό, αποδίδοντάς την μάλιστα στην πολιτική του.

Δεύτερον, εμφάνισε την Ελληνική Δημοκρατία τόσο αδύναμη και ρηχή, ώστε να μην αντέχει την απλή εναλλαγή των κομμάτων, που ο λαός επιλέγει στην κυβέρνηση. Και τρίτον, κουρέλιασε το θεσμικό του ρόλο, αφού, αντί να προστατεύει το κύρος της χώρας του, τη δυσφημίζει ως αναξιόπιστη και ασταθή.

Πιθανότατα, συνδέοντας τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη χάος, διαπράττει και μια σειρά ποινικών αδικημάτων, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Το αφήνουμε συνεπώς, αφού πάντως θυμίσουμε ότι η ίδια η παράταξή του είχε κάνει λόγο για ποινικά αδικήματα, κρίνοντας λίγο παλιότερα τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για Τιτανικό, όπως και τις δηλώσεις Παπανδρέου για την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, για τους διεφθαρμένους ‘Ελληνες και λοιπά. Ακόμα και για εσχάτη προδοσία μίλησαν τότε ορισμένοι, ενώ οι πιο ψύχραιμοι κατηγόρησαν τους ρήτορες της καταστροφής ότι επί της ουσίας προκάλεσαν την έξωση της χώρας από τις αγορές, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της.

Το γεγονός παραμένει: Ο Αντώνης Σαμαράς το διέπραξε. Μίλησε μάλιστα για χάος, όχι εν τη ρύμη του λόγου σε κάποιο νευρικό ντιμπέιτ, αλλά αναγορεύοντας τη σχετική προφητεία, με διάφορες παραλλαγές του μαύρου, σε κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας του τόσο για την εκλογή προέδρου, όσο και για τις επικείμενες εκλογές. Η εικόνα μιας Ελλάδας με άδειες τράπεζες, λεηλατημένα ΑΤΜ, πολίτες που σκοτώνονται μεταξύ τους για ένα κομμάτι ψωμί, συνταξιούχους χωρίς συντάξεις και νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, κάνει το γύρο του κόσμου για άλλη μια φορά. Με παραγωγό και προαγωγό τον ίδιο τον πρωθυπουργό της. Και πρόθυμους διακινητές όλα εκείνα τα διεθνή και εσωτερικά κέντρα, που βλέπουν όντως στο ΣΥΡΙΖΑ ένα σοβαρό κίνδυνο όχι για την Ελλάδα, που την έχουν γραμμένη, αλλά για τις μέρες της αφθονίας τους.

Γιατί, όμως, έφτασε μέχρι το χάος ένας πολιτικός που επικαλείται συνεχώς το νόμο και την τάξη, όπως ο Σαμαράς; Γιατί έχει γαντζωθεί στην εξουσία και τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο να τη χάσει. Γιατί τα συμφέροντα που υπηρετεί θέλουν με κάθε θυσία να αποτρέψουν μια αριστερή κυβέρνηση. Γιατί και ο ίδιος και οι γύρω και πάνω απ’ αυτόν βλέπουν και ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κι έτσι η στρατηγική τους είναι να καταστρέψουν κάθε πιθανότητα, όχι να επιτύχει, αλλά και να κυβερνήσει ακόμα, προκαλώντας οι ίδιοι το χάος για το οποίο προειδοποιούν. Ή γιατί, απλώς, τα ταξικά αντανακλαστικά και οι ακροδεξιές εμμονές τον οδηγούν να πιστεύει ότι όντως η αριστερά στην κυβέρνηση ισούται με το χάος στη χώρα. Στη δική του χώρα.

Όλα αυτά είναι πιθανές εξηγήσεις και ακόμα πιθανότερο είναι στο χάος του Σαμαρά να οδηγεί ένας συνδυασμός τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός και όσοι τον στηρίζουν εμφανίζονται εντελώς ανώριμοι, τυχοδιώκτες και αναξιόπιστοι. Επιδιώκοντας την παγίωση του δικού τους μη-χάους, παίζουν με την προοπτική του χάους. Θα έπρεπε όμως να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί ως γνωστόν, όταν κάποιος αντικρίζει το χάος τον αντικρίζει κι αυτό…

Πηγή: Του Θανάση Καρτερού – Hot Doc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *