Δεν χάθηκε ο κόσμος αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο «Εκόνομιστ»!

B7oAQWiCMAEXyj7Πηγή: Γ. Δελαστίκ – “Εθνος”

Παρέδωσε τα όπλα το δεξιό αγγλικό περιοδικό «Εκόνομιστ», το οικονομικό περιοδικό με το μεγαλύτερο κύρος στην Ευρώπη. «Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ» έχει βάλει τίτλο στη σελίδα γραμμής για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Μια λαϊκίστικη νίκη στις εκλογές δεν χρειάζεται να σημάνει καταστροφή για την Ελλάδα ή για την Ευρωζώνη» υπογραμμίζει στον υπότιτλο. Θεωρώντας δεδομένη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το βαθύτατα συντηρητικό περιοδικό γράφει μεταξύ άλλων: «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ελπίσει να αποτρέψουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια χώρα όμως που είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 25%, την ανεργία στο 26% και το ένα τρίτο του πληθυσμού της να κινδυνεύει να πέσει στη φτώχεια, δεν συνιστά έκπληξη η απόρριψη εκείνων που ηγήθηκαν αυτής της δυστυχίας. Οι Γερμανοί και άλλοι συχνά κώφευαν στα βάσανα που προκάλεσε η πολιτική της λιτότητας που προώθησαν. Η έκπληξη είναι ότι δεν εμφανίστηκε νωρίτερα μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση»!

Το αγγλικό περιοδικό δεν διστάζει να θέσει ωμά το κορυφαίο πρόβλημα που έχει προκύψει στις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί από την κρίση. «Μια θλιβερή κληρονομιά της κρίσης του ευρώ είναι η αποδυνάμωση των δεσμών δημοκρατικής νομιμότητας ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους κυβερνόμενους» τονίζει χωρίς περιστροφές και προειδοποιεί: «Η Ευρωζώνη μόλις άρχισε να καταπιάνεται με τις εντάσεις μιας νομισματικής ένωσης που δεν υποστηρίζεται από μια πολιτική ένωση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάληξη του ενδιαφέροντος ολοσέλιδου αυτού άρθρου: «Αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στους Ελληνες την αίσθηση ότι ασκούν τουλάχιστον μια μικρή επίδραση στο πεπρωμένο τους, αυτό θα βοηθούσε λίγο στη διόρθωση της ζημιάς που έχει γίνει τα τελευταία λίγα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους, μπορούν να θεωρήσουν τους εαυτούς τους τυχερούς που η πρώτη τους σοβαρή κονταρομαχία με τον λαϊκισμό έχει μια πιθανότητα να αποτρέψει την καταστροφή»! Λίγο – πολύ την ίδια οπτική γωνία έχουν και οι επίσης βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναμενόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, όπου το κίνημα των αγανακτισμένων Ποδέμος (Μπορούμε) προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η χώρα έχει βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο. «Καθώς η Ελλάδα βαδίζει προς κρίσιμες βουλευτικές εκλογές αυτόν τον μήνα, λίγοι παρακολουθούν τον ελληνικό προεκλογικό αγώνα πιο προσεκτικά και με μεγαλύτερο εκνευρισμό από τους πολιτικούς ηγέτες της Ισπανίας…

Βλέποντάς τες από τη Μαδρίτη οι ελληνικές εκλογές μοιάζουν σχεδόν σαν δοκιμή των ισπανικών βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν αργότερα φέτος» γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αρχίζοντας την ανάλυσή τους και συνεχίζουν:
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά των αντιπάλων του, αυξάνοντας τις ελπίδες του κινήματος Ποδέμος στην Ισπανία ότι μπορεί να ακολουθήσει τα χνάρια των Αθηναίων συμμάχων του» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα κατά της λιτότητας που θα νικήσει στις εκλογές και αυτό θα στείλει ένα απίστευτα ισχυρό μήνυμα» δηλώνει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Χοσέ Ιγνάθιο Τορεβλάνκα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Για το Ποδέμος θα ήταν καταπληκτικό να μπορέσει να δείξει ότι ο λαός μπορεί πραγματικά να επιλέξει εναλλακτική λύση. Δεν πρόκειται τόσο πολύ για την Αριστερά και τη Δεξιά, είναι η απόδειξη ότι το παλιό καθεστώς μπορεί να καταστραφεί» προσθέτει ο Τορεβλάνκα με ιδιαίτερη έμφαση. Η επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή δίνει ώθηση σε αριστερούς και προοδευτικούς διανοούμενους όλης της Ευρώπης. Αυτό συνάγεται από μια διακήρυξη στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφορεί και στο Βέλγιο.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται, θα συντελέσει ώστε «να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο εναντίον της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών που μαστίζουν την Ευρώπη» και συνεχίζουν: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βάλει τέλος στην πολιτική της λιτότητας που έχει επιπέσει σε όλη την Ευρώπη. Θα ήταν μια σημαντική νίκη για την κοινωνική δικαιοσύνη και για μια αλληλέγγυα Ευρώπη, αντίθετη με τους εθνικισμούς και τον φασισμό». Αυτά λένε οι Βέλγοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και Γάλλοι διανοούμενοι διακινούν ανάλογο κείμενο.

Πολλοί ελπίζουν πολλά. Τι θα γίνει όμως, θα το δούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *