Εδωσαν χρόνο στους φοροφυγάδες να «αποδράσουν».

image002

Παζάρια, εκβιασμοί, θάνατοι και πολιτική προστασία με τις λίστες των μεγαλοφυγάδων

Του Κωστή Πλάντζου – «Επίκαιρα»

Τους πολιτικούς -και όχι μόνο όμως- προστάτες των μεγαλοφοροφυγάδων που δρουν και κινούνται μέσα στο υπουργείο Οικονομικών «φωτογραφίζουν» οι «μάχιμοι» των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΔΟΕ ως υπεύθυνους για τις ασυγχώρητες καθυστερήσεις και παρατυπίες με τις οποίες ξεγλιστρούν διαρκώς από τις ευθύνες τους όσοι καταλήστεψαν το ελληνικό κράτος.
Πρώτα τα «Επίκαιρα» είχαν αποκαλύψει, το καλοκαίρι του 2012, την προσπάθεια απόκρυψης της λίστας Φαλτσιάνι (γνωστή πια ως «λίστα Λαγκάρντ») με τους περίπου 2.000 καταθέτες της Ελβετίας, των οποίων όμως ο κατάλογος τώρα «εμπλουτίζεται». «’Εκρυβαν τη λίστα από το 2010 και χάσαμε πολύτιμο χρόνο», λένε στην κυβέρνηση, που συγκεντρώνει ήδη όλες τις λίστες της φοροδιαφυγής για να ελεγχθούν «κεντρικά». «Ηταν απαράδεκτο αυτό που γινόταν. Οι έλεγχοι είχαν σκορπιστεί σε ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ και άλλες υπηρεσίες», σημειώνουν με νόημα αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Εγκληματική ολιγωρία

«Η “λίστα Λαγκάρντ” έχει τα στοιχεία για καταθέτες της Ελβετίας μέχρι το 2009. Οι πληροφορίες από τα διεθνή δίκτυα δείχνουν ότι οι Έλληνες ύποπτοι φοροδιαφυγής, επειδή θορυβήθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι ο υπάλληλος της ελβετικής HSBC Ερβέ Φαλτσιάνι υπέκλεψε σκληρούς δίσκους με τα στοιχεία πελατών της τράπεζάς τους, άδραξαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε η ολιγωρία των πολιτικών ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών για να φυγαδεύουν μαζικά τα κεφάλαιά τους σε πολύ μακρινούς προορισμούς και στις τράπεζες της Άπω Ανατολής».

Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, στα «Επίκαιρα» η ίδια πηγή, «προκάλεσε έκπληξη στις διωκτικές Αρχές και μόνο “τυχαίο” δεν θεωρείται από αυτές το γεγονός ότι την ίδια περίοδο, πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα ο Βλάσης Κουμπούρογλου», το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου και στις διαδρομές που ακολουθούσε το πολιτικό μαύρο χρήμα.

«Πάνε στις χώρες αυτές για να μετρήσουν τα χρήματά τους», τονίζει στέλεχος του ΣΔΟΕ. «Θα είμαστε ήδη στα ίχνη τους όταν μοιραία θα στραφούν εκεί τελικά οι έρευνες. Το ΣΔΟΕ, υπό νέα ηγεσία, στρέφει τα “ραντάρ” του σε τράπεζες ασιατικών μεγαλουπόλεων. Πρώτες στη λίστα αυτή είναι οι τράπεζες στη Σρι Λάνκα, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και αλλού».

Έκρυβαν την «ελίτ» της φοροδιαφυγής

Χαρακτηριστική της πολιτικής «αφασίας» που εξέτρεφε τη φοροδιαφυγή, και τώρα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, είναι και η τύχη που είχαν τόσο η λίστα των offshore όσο και αυτή των 1.750 υπόπτων για μεγάλη φοροδιαφυγή με ακίνητα που «ξέμειναν» στο συρτάρι για χρόνια, προκαλώντας τεράστια πολιτικά ερωτήματα.

Στα τέλη του 2010, και ύστερα από τις έντονες πιέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ για μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής των «ρετιρέ», ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, και έδωσε εντολή στον φοροελεγκτικό μηχανισμό να αναζητήσει στοιχεία για όσους αγοράζουν ή πωλούν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να δηλώνουν και τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Τον Απρίλιο του 2011, κι ενώ ως τότε ελλείμματα και χαράτσια μεγάλωναν, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει την απόφαση να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στα πρόσωπα που επελέγησαν. Στην απόφαση ορίζονταν όχι μόνο τα πλήρη στοιχεία των 1.750 υπόπτων φοροδιαφυγής, αλλά και τα ονόματα των 108 ελεγκτών που θα τους κυνηγούσαν «πόρτα πόρτα» για να τους ανακρίνουν για όσα έδειξε η διασταύρωση. Και πάλι όμως μία ακόμα απόφαση έμεινε στα χαρτιά. Ενώ ήταν έτοιμη από τις 11 Απριλίου, πέρασε από το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε σε ένα από τα… συρτάρια του τότε υφυπουργού, Δημήτρη Κουσελά. Η περιβόητη λίστα εμφανίστηκε ως διά μαγείας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος και παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Παντελή Οικονόμου.

Τότε η έρευνα της λίστας μπήκε και στη… λίστα των μέτρων του Μνημονίου II κι έτσι οι ελεγκτές της τρόικας περίμεναν να δουν, στους τριμηνιαίους ελέγχους τους, το μέτρο να αποδίδει έως και 3 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία εντός του 2011. Πράγματι, οι διασταυρώσεις έβγαλαν «λαβράκι», αφού στις αρχές του 2011 οι υπηρεσίες είχαν εντοπίσει τους πρώτους μεγάλους στόχους. Από τις δηλώσεις Ε9 και περιουσιακής κατάστασης βρέθηκε ότι πολυτελή ακίνητα, βίλες και εκτάσεις τεράστιας εμπορικής αξίας άλλαζαν συστηματικά χέρια τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανείς να πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που αποκτούσε από την πώληση ή χωρίς να δικαιολογείται η κατοχή του πλούτου αυτού από τα σχετικά εισοδήματα.

Πιέσεις και απειλές

Συνολικά 108 ελεγκτές συγκρότησαν 32 ομάδες και τον Μάιο του 2011 όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Μόνο που… έπεσαν στην καρδιά του καλοκαιριού, οι VIP που φιγουράριζαν στη λίστα «έλειπαν σε διακοπές» και μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 απάντησαν οι ελεγχόμενοι στα πρώτα τηλέφωνα. Έκπληκτοι στην αρχή, μόλις επέστρεψαν από τις διακοπές διάρκειας, άκουσαν από τους εφοριακούς υπαλλήλους ότι επελέγησαν για έλεγχο κι ότι κάτι δεν πάει καλά στις δηλώσεις τους. Εκνευρισμένοι, μάλιστα, αρκετοί, απειλούσαν τους ελεγκτές πως θα προσφύγουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους και τους έλεγαν, μάλιστα, ότι χάνουν τον χρόνο τους.

Αυτή ήταν και η «χαριστική βολή» στους ελέγχους. Έκτοτε χρειάστηκε να περάσουν άλλα τρία χρόνια, για να φτάσουμε στα μέσα του 2014 φλερτάροντας με τον κίνδυνο να παραγραφούν τα δικαιώματα του Δημοσίου να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές λόγω παρέλευσης δεκαπενταετίας. Κι αυτό γιατί όταν ξεκόλλησαν οι έλεγχοι (επί Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) οι ελεγχόμενοι επικαλούνταν κυρίως εισοδήματα από κέρδη του Χρηματιστηρίου, προ του 1999, τα οποία λένε πως είχαν βγάλει νόμιμα στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, από τους ελέγχους στις λίστες της φοροδιαφυγής κατά το 2014 βεβαιώθηκαν πρόστιμα 2,2 δις ευρώ, αλλά τελικώς εισπράχθηκαν μόνο… 270 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *