Κυβέρνηση: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

image002Κυβέρνηση: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα» – Δεκτή επί της αρχής η αίτηση παράτασης, χωρίς υφεσιακά μέτρα και τρόικα
«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό», σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου για την πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

Το Μαξίμου επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε όπως ποτέ δεν είχε συμβεί ως τώρα, κατάφερε να ανατρέψει τον σχεδιασμός παγίδευσής της στα στενά χρονικά περιθώρια ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Κυρίως επισημαίνει ότι με τη συμφωνία στοEurogroup – η οποία κατά το Μαξίμου κάνει δεκτή την αίτηση επέκτασης της δανειακής σύμβασης επί της αρχής – αποτράπηκαν τα υφεσιακά μέτρα στα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ παράλληλα δίνεται ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση πάνω στο οριστικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, καθώς επίσης και πως η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015.

Ειδικότερα, σε άτυπο σημείωμα που διένειμε το Μαξίμου αναφέρεται:

1.  Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει  όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.

2.  Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
3.  Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
4.  Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *