Ν. Παρασκευόπουλος: Θα δώσω άδεια δήμευσης της γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, για το Δίστομο (Video)

323Μια ιστορικής σημασίας απόφαση του ανακοίνωσε χθες από τη βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος καθώς δήλωσε ότι προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

“Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της, με στόχο την επίσπευση των διαδικασίων” με αυτά τα λόγια διατράνωσε την βούληση της νυν ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να προβεί σε εκτέλεση της απόφασης που έπρεπε να είχε γίνει εκτελεστή από το 2000.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, προβλέπεται η αναγκαστική εκτέλεση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Προκειμένου να προχωρήσει αυτό, απαιτείται η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Για το θέμα μίλησε το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega καταθέτοντας την άποψη ότι: «Πιστεύω ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι εκτελεστή» και πρόσθεσε αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι αυτομάτως θα προχωρήσουμε σε εκτέλεση γιατί το γερμανικό δημόσιο ενδέχεται να κινηθεί ενάντια της απόφασης.

Έχει με το μέρος του το γερμανικό δημόσιο μια απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης η οποία δεν είναι απλή γιατί αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης των εμπλεκόμενων χωρών επί του θέματος των επανορθώσεων, παρόλο που αναγνωρίζει την ύπαρξη ετεροδικίας.

Για να εκτελεστεί μια απόφαση κατά αλλοδαπού δημοσίου θα πρέπει να δώσει την άδεια ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη ύπαρξης κυβερνητικής ευθύνης που θεωρεί ο νομοθέτης ότι πρέπει να υπάρξει. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι από το 2000 αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί η άδεια αυτή.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

Μιλώντας στην εκπομπή ΠρωινόΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «Προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, είμαι έτοιμος να την δώσω. Η άδεια αφορά εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος. Βεβαίως, υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης. Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης».

Πηγή: “Αυγή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *