Κώστας Λαπαβίτσας: Να βγούμε από το ευρώ χωρίς να πέσει αίμα στο χαλί

171185-14517277Την αντίθετη πλεύση από την κομματική ρότα συνεχίζει ο Κώστας Λαπαβίτσας, που σε συνέντευξη του στην γερμανική Bild υποστηρίζει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ… «χωρίς να πέσει αίμα στο χαλί». H έξοδος από την ευρωζώνη θα σήμαινε κι έξοδο από τα βασανιστήρια σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα Grexit θα πρέπει να γίνει αναίμακτα για την Ελλάδα, τονίζει ωστόσο ο Κώστας Λαπαβίτσας. «Πρώτον, η πολιτική λιτότητας πρέπει να κλείσει. Αυτή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει. Επιπλέον, είδαμε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να γίνει, όμως, σε συμφωνία με την ΕΕ. Να γίνει ομαλά, δίχως αναταραχή. Να μην πέσει αίμα στο χαλί», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. ΛΑπαβίτσα μία πιθανή έξοδος θα κοστίσει όσο κι ένα πιθανό κούρεμα. «Η τιμή της εξόδου μας είναι ένα κούρεμα. Έτσι, η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο. Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα το τοπικό, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει», σημειώνει στο γερμανικό έντυπο.

Οραματιζόμενος δε το μέλλον χωρίς ευρώ, εκτιμά  πως αν υπάρξει ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους, η οικονομία θα ανέκαμπτε  πολύ γρήγορα. «Η προϋπόθεση για την έξοδο του ευρώ είναι ένα πλήρες κούρεμα. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για την Ελλάδα θεσπίστηκε από τη ζώνη του ευρώ. Μια έξοδος χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφή. Επιπλέον, ένα κράτος με διαφορετικό νόμισμα δεν είναι δυνατό να πληρώνει το χρέος του σε ευρώ. Η Ελλάδα έχει βιώσει την καταστροφή, μια δομική κρίση. Αυτό έχει κάνει η Ευρωζώνη και η Τρόικα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο με πολιτισμένο τρόπο», υποστηρίζει ο κ. Λαπαβίτσας.

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *