Πρόσφυγες και φιλοξενία

10247405_867Την Ισλανδία, το νησί με τους 330.000 κατοίκους, το αξιοζήλευτο βιωτικό επίπεδο χωρίς ανισότητες και τις προχωρημένες δημοκρατικές ελευθερίες, οι περισσότεροι την ξέρουμε για τους μπακαλιάρους, την ηφαιστειακή της γεωθερμία που της προσφέρει άφθονη δωρεάν ενέργεια, την τραγουδίστρια Μπιορκ, μερικούς ποδοσφαιριστές και μετά την οικονομική κρίση, την μάθαμε και για την περήφανη στάση των πολιτών της απέναντι στη διεθνή τραπεζοκρατία.

Χθες μάθαμε και πόσο προοδευτική και ανθρώπινη κοινωνία είναι. Η συγγραφέας και καθηγήτρια Μπρίντις Μπιοργκβινσντότιρ πρότεινε μέσω Facebook στους συμπολίτες της να δηλώσουν εφόσον επιθυμούν να υποδεχθούν Σύρους πρόσφυγες. Αμέσως περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί (περίπου το 3% του πληθυσμού, δηλαδή) προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων με τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο και τις εικόνες των καταυλισμών προσφύγων  και θέλουν να γίνει επιτέλους κάτι τώρα», σημείωσε η κ. Μπιοργκβινσντότιρ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ruv.

Ενώ η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Εϊγκλό Χαρνταρντότιρ ανακοίνωσε ότι οι αρχές καταγράφουν όλες τις προσφορές που έχουν αποτυπωθεί στο Facebook και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να υποδεχθεί η χώρα στο πλαίσιο των ποσοστώσεων,

Αυτά. Για να μην μπερδεύουμε τις πολιτισμένες χώρες της πραγματικής φιλοξενίας με τις πατροπαράδοτες… βάρβαρες που θεωρούν τους πρόσφυγες «εθνικό» και «τουριστικό κίνδυνο».

Πηγή: Δημήτρης Τρίμης – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *