Πως έφαγαν τα 40 δισ ευρώ της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες

832cbΠώς «κάηκε» το ζεστό χρήμα των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων θα κληθούν να απαντήσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Και από τις απαντήσεις θα κριθούν πολλά. 

Το ερώτημα έχει ήδη διατυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και εστιάζει στο πώς αξιοποιήθηκαν κυρίως τα 40 δισ. ευρώ που δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 4 συστημικές τράπεζες και «βάρυναν» ισοδύναμα το δημόσιο χρέος.

Τι ψάχνουν οι θεσμοί; Εάν ισχύουν οι ψίθυροι – φήμες – υπόνοιες – ισχυρισμοί για χαριστικά δάνεια σε εκδότες και μεγαλομετόχους μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και… παραμονές προεκλογικών διαδικασιών, εάν έγιναν διαγραφές δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς οι ιδιοκτήτες να αποπληρώσουν ένα μέρος τους ή να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία και εάν υπήρξαν αναδιαρθρώσεις χορηγήσεων, χωρίς οι μέτοχοι να βάλουν σεντ. Και όλα αυτά εάν και πώς συνδέονται άμεσα ή έμμεσα και με την πολιτική διαπλοκή.

Να θυμίσουμε απλώς τις τρείς δόσεις που πρέπει να πληρώσει το Μέγκα:

mega

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι θεσμοί γνωρίζουν τι πρέπει να ψάξουν και πού. Το θέμα είναι εάν θέλουν ή πόσο… βαθιά επιθυμούν να φτάσουν. Στον ΕSM θέλουν να υπάρχει μια σαφής εικόνα πριν τα τέλη Νοεμβρίου, όταν αναμένεται να γίνει η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο έχει προβλέψει σχετικά για τον νέο ρόλο του ΤΧΣ, γι΄ αυτό και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το Ταμείο, ο βασικός μέτοχος των ελληνική τραπεζών, θα πρέπει να έχει ετοιμάσει το πλαίσιο αξιολόγησης, με αντικειμενικά κριτήρια, των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι μνημονιακές αλλαγές

Ο νέος νόμος της ανακεφαλαιοποίησης θα ορίζει τα κριτήρια και τις διαδικασίες βάσει των οποίων το ΤΧΣ θα εξετάζει και θα αλλάζει, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, τα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των τραπεζών που τελούν υπό τον έλεγχό του.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης των ΔΣ των τραπεζών για τις οποίες ισχύουν συμφωνίες πλαισίου σχέσεων (RFAs). Η επισκόπηση θα διενεργείται σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές προληπτικής εποπτείας.

Με βάση την πρώτη επισκόπηση, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι, το ΤΧΣ μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση μελών στα ΔΣ των τραπεζών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες με κατάλληλες γνώσεις και μακρόχρονη πείρα στη σχετική τραπεζική, χωρίς προηγούμενη σχέση την τελευταία δεκαετία με εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτά τα στελέχη θα προεδρεύουν επίσης σε όλες τις επιτροπές συμβούλων (Επιτροπή αποσβέσεων, χορηγήσεων, αναδιαρθρώσεων κλπ)..

Υπό τον έλεγχο των θεσμών το ΤΧΣ

Δεν θα πρέπει ωστόσο να παραβλέπεται ότι ο νέος νόμος θα ενισχύει την αυτόνομη διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αλλαγή της διαδικασίας επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου. Η αλλαγή θα πρέπει να επέλθει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ωστόσο, ότι τα χρονοδιαγράμματα αυτά θα χαλαρώσουν λόγω των εκλογών.

Πρακτικά η επιλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ θα ελέγχεται πια από τους θεσμούς. Και αυτό θα γίνει αφού θα συσταθεί επιτροπή επιλογής αποτελούμενη από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μεταξύ αυτών θα είναι και ο πρόεδρος, που διατηρεί βαρύνουσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας. Οι υπόλοιποι τρεις θα διοριστούν ως εξής: δύο από το υπουργείο Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και o ESM θα διαθέτουν από έναν παρατηρητή στην επιτροπή επιλογής.

Εως τα τέλη Μαρτίου 2016 το ΤΣΧ θα δημοσιεύσει επιχειρησιακή στρατηγική ξεκινώντας από τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και έκθεση επί των επιδόσεων έναντι της στρατηγικής, σε εξαμηνιαία βάση.

Πηγή: Ρόη Χάικου – http://news4people.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *