1 Οκτωβρίου 2025
ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ως March to Gaza Greece, μέλος της διεθνούς αποστολής Global Sumud Flotilla, καταγγέλλουμε με όλη μας τη δύναμη την επιχειρούμενη αναχαίτιση εναντίον του στόλου μας: μεχρι στιγμης τα πλοία Alma και Sirius δέχθηκαν αναχαίτιση στις 21.35 ώρα Ελλάδας από τις ισραηλινές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα.
Η ενέργεια αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό· αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής ατιμωρησίας και στρατιωτικής κλιμάκωσης που στοχοποιεί πολίτες, ακτιβιστές και κάθε προσπάθεια αντίστασης στην πολιορκία της Γάζας. Το κράτος του Ισραήλ έχει ήδη κληθεί από διεθνείς δικαστικές αρχές να λάβει μέτρα για την αποτροπή ενεργειών που μπορεί να συνιστούν γενοκτονία· παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετικότητα του. Η αναχαίτιση/σύλληψη του στολού μας τεκμηριώνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα — όχι με διαβεβαιώσεις, αλλά με πολιτικές και πρακτικές αποφάσεις που θα βάλουν φρένο στην εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού.
Αυτή η επίθεση προστίθεται σε σειρά προηγούμενων περιστατικών — Conscience, Madleen, Handala — που υπέστησαν πλήγματα ή αναχαιτίσεις σε διεθνή ύδατα, με τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Η επανάληψη επιθέσεων εναντίον ειρηνικών αποστολών δείχνει σχέδιο και ατιμωρησία.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Να σταματήσει η γενοκτονία — άμεσο πολιτικό πάγωμα κάθε στρατιωτικής κλιμάκωσης που στοχοποιεί αμάχους στην Γάζα.
• Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων / επιβατών και τερματισμός των παράνομων κρατήσεων.
• Άμεση διεθνής παρέμβαση για να τερματιστεί ο αποκλεισμός και η στρατιωτική εξόντωση του παλαιστινιακού πληθυσμού — όχι προτάσεις, αλλά δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
• Πλήρης διαφάνεια και διερεύνηση της αναχαίτισης και των υπευθύνων, με πολιτική και νομική λογοδοσία.
Φτάνει πια. Δεν θα είμαστε συνένοχοι — ντροπή σε όσες κυβερνήσεις και θεσμούς συντηρούν στρατηγικές σχέσεις με ένα κράτος που εφαρμόζει και τροφοδοτεί πολιτικές εξόντωσης. Η πολιτική συνεργασία, η στρατιωτική αρωγή ή οι διπλωματικές συναλλαγές που νομιμοποιούν αυτή τη βία πρέπει να παύσουν άμεσα.
Καλούμε:
• Κράτη, κοινοβούλια και διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν κάθε μορφή νομιμοποίησης και συνεργασίας με την ισραηλινή πολιτική εξόντωσης.
• Κινηματικές δυνάμεις, οργανώσεις και πολίτες σε διεθνές δίκτυο αλληλεγγύης να εντείνουν την πίεση: διαδηλώσεις, αποκλεισμοί, καμπάνιες πίεσης σε εκπροσώπους.
• Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάθε αναγκαία ενέργεια για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής
• Τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν το γεγονός με συνέπεια και να απαιτήσουν απαντήσεις από τους υπεύθυνους.
Δεν θα σωπάσουμε. Θα ενισχύσουμε την αντίσταση ενάντια στην κατοχή, την πολιορκία και τη γενοκτονική πολιτική. Θα συνεχίσουμε να επιχείρουμε να φτάσουμε στη Γάζα μέχρι ο δολοφονικός αποκλεισμός να τερματιστεί.
Προχωράμε αύριο, 2 Οκτωβρίου, στις 18.00 σε συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (μετρό Μέγαρο Μουσικής) και σε πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.
Διεκδικούμε την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων και την επιστροφή των πλοίων και του φορτίου τους
MARCH TO GAZA GREECE / GLOBAL SUMUD FLOTILLA
Αφήστε μια απάντηση