Αμερικανική mega-bomb στο Αφγανιστάν για «ν’ ακούσει» η Μόσχα (και όχι μόνο)

Την μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα του οπλοστασίου τους έριξαν οι ΗΠΑ

Νέο γύρο βομβαρδισμών και αναβάθμιση των αμερικάνικων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν βλέπουν πολλοί πίσω από την ρίψη της μεγαλύτερης (προς το παρόν) μη  πυρηνικής βόμβας που διαθέτει το διευρυμένο οπλοστάσιο των ΗΠΑ το απόγευμα της Πέμπτης. Στην περιοχή δεν βρισκόταν σε εξέλιξη καμία μάχης, διαφορετική από τα τετριμμένα για το Αφγανιστάν. Κάτι που απλώς επιβεβαιώνει ότι όσοι ανέμεναν οι προεκλογικές διακηρύξεις Τραμπ να αλλάξουν το τοπίο στην κλιμάκωση της, παγκοσμίου εύρους, αντιπαράθεσης για ισχύ, έλεγχο, ενέργεια, αγορές, μπορούν πλέον να δουν ξεκάθαρα πόσο παράλογο θα ήταν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός να αποσυρθεί από κομβικής σημασίας για την ηγεμονία του «μέτωπα». Και δικαίως η ρίψη της «μέγκα – βόμβας» ερμηνεύεται ως μία ακόμη επίδειξη δύναμης, από πλευράς Ουάσινγκτον, με κυρίως έναν αποδέκτη: τη Ρωσία, και κατ’ επέκταση όποιον επιλέγει να διατηρεί σημαντικές συμφωνίες και συμμαχίες μαζί της (από την Κίνα μέχρι το Ιράν).

Η βόμβα, σύμφωνα με ξένα δίκτυα που επικαλούνται πηγές μέσα από το πεντάγωνο, ήταν τηλεκατευθυνόμενη και  βάρους 9797 κιλών, δικαιολογώντας εν μέρη τον κλισέ χαρακτηρισμό “μητέρα όλων των βομβών”. Το ισχυρό όπλο είχε στόχο  σπηλιές και τούνελ που χρησιμοποιεί μια οργάνωση που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και ονομάζεται Ισλαμικο Κράτος Κοροζάν. Τα τούνελ αυτά βρίσκονται στην επαρχία Νανγκαράρ, ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Την έγκριση για την χρήση της συγκεκριμένης βόμβας έδωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι οποίες τώρα βρίσκονται στην φάση της αποτίμησης του αποτελέσματος του βομβαρδισμού. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτα σε συνθήκες μάχης, έστω και εκ του μακρώθεν και είχε αναπτυχθεί κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ, πάντως, ισχυρίζονται πως αυτή η νέα επίδειξη δύναμης δεν έχει σχέση με τον πρόσφατο βομβαρδισμό στην Συρία, (πόσο μάλλον δε με τη Ρωσία) αλλά ότι βρισκόταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο μήνες πριν. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ανταμ Σταμπ δήλωσε ότι η επίθεση βρισκόταν σε στάδιο σχεδιασμού για μήνες. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε εάν ο βομβαρδισμός είχε προγραμματιστεί από την εποχή της προεδρίας Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει αυτήν την πληροφορία.

Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη βόμβα ήταν ελάχιστα μικρότερη από μια πυρηνική, καθώς αντιστοιχούσε  σε εκρηκτική ισχύ 11 κιλοτόνων TNT, ίδιας με την που κατέστρεψε την Χιροσίμα το 1945.

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ρικ Φρανκόνα που ρωτήθηκε από το CNN ανέφερε ότι η αίσθηση από την έκρηξη “θα έμοιαζε σε αυτούς που βρίσκονταν στην περιοχή με αυτή ενός πυρηνικού όπλου”.

Μια ρίξη που θα έμοιαζε κάπως έτσι:

Πηγή: “Το Περιοδικό”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *