Το ματωμένο πλεόνασμα του τρόμου

Πηγή: Γιώργος Κρεασίδης “Πριν”

Ματωμένα είναι τα φετινά πρωτογενή πλεονάσματα του 4,19% για τα οποία κοκορεύεται η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς κάθε ευρώ τους έχει εξοικονομηθεί από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και φορομπηξία σε βάρος των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί προπαγανδιστικά να αναδείξει σαν κύριο ότι δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα και μιλά για «υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δια ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016»! Μιλάει για την κοινωνία με ορολογία που θυμίζει κερδοσκοπικό ομόλογο. Στην πραγματικότητα όχι λόγοι για πανηγύρια δεν υπάρχουν, αλλά η μελέτη για την προέλευση αυτών των ποσών γεμίζει με οργή όποιον τα αντιμετωπίζει, ενώ θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή σε αυτούς που υπέγραψαν και εφάρμοσαν αυτά τα μέτρα. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή του για να τη βρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι σαφή. Το 1,56 δισ. ήρθε από την αύξηση του ΦΠΑ για πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης που πέρασαν στον ανώτερο συντελεστή του 23% από το 13% που βρίσκονταν πριν. Ανάλογου χαρακτήρα μέτρο είναι αφαίμαξη από το λαϊκό εισόδημα 854 εκατ. ευρώ μέσα από την αύξηση των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη. Σε αυτά προστίθενται μέτρα στην άμεση φορολογία όπως η αύξηση στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και τα αποτελέσματα του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ, παράλληλα με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των συντάξεων χηρείας.

Στο επίπεδο της υπερφορολόγησης έντάσονται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 80% για ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και στο 75% από 55% για τις προσωπικές εταιρίες και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα μέτρα αυτά στην εφαρμογή τους για τα μικρομεσαία στρώματα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σκληρά.

Σημαντική πηγή εσόδων για το πλεόνασμα που λανσάρεται σαν επιτυχία αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Είναι ενδεικτικό όχι μαζεύτηκαν 280,5 εκατ. από την πώληση μετοχών του λιμανιού του Πειραιά. Άλλα 127 εκατ. από το ξεπούλημα της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, αλλά και του Αστέρα Βουλιαγμένης και κτιρίων κυριότητας του δημοσίου στο εξωτερικό, ενώ 3,85 εκατ. από την πώληση δυο αεροπλάνων τόπου «αιρμπάς»…

Παράλληλα, εφαρμόστηκε η λογική του «κόφτη», των περικοπών δηλαδή σε κοινωνικές δαπάνες για να έρθουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που ζητούν τα μνημόνια και η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους. Κατά δυο τρίτα μειώθηκαν οι μεταβιβάσεις στους ΟΤΑ που έφτασαν τα 69 εκατ. από 220. Αντίστοιχες μειώσεις έγιναν σε ΔΕΚΟ από 106 εκατ. σε 94 και σε συγκοινωνιακούς φορείς που έφτασαν τα 281 εκατ. από 317. Ακόμα και στα νοσοκομεία, παρά την οριακή κατάσταση της δημόσιας υγείας έγιναν μειώσεις από 326 στα 321 εκατ.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν με κάποια νοικοκυρεμένη διαχείριση ή από την καπατσοσύνη του οικονομικού επιτελείου. Αυτό που η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει σαν επιτυχία δεν είναι παρά η πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, στο δρόμο που χάραξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τα ματωμένα αυτά πλεονάσματα εμφανίζονται σαν δήθεν αναγκαίες θυσίες για να βγει η κοινωνία από το μνημονιακό αδιέξοδο. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά τα μνημόνια στην πράξη. Αφήνουν πίσω τους βαθιές συνέπειες, ενώ η οικονομική αφαίμαξη από τα εισοδήματα που χάνονται, οι μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν, οι υπηρεσίες που τώρα πρέπει να πληρωθούν, ο πλούτος που ξεπουλήθηκε, θα κάνουν την προσπάθεια για τα νέα πλεονάσματα από του χρόνου ακόμα πιο σκληρή, επώδυνη και αδιέξοδη.

Αν σκεφτεί κανείς ότι με τη συμφωνία που έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, για την Εξαετία 2018-23 θα πρέπει να εξασφαλιστούν αντίστοιχα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι έρχεται μια νέα πραγματική λαίλαπα φοροληστείας, ξεπουλήματος και περικοπών.

Την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια και οι τράπεζες αιμοδοτουνται κυριολεκτικά με αλλεπάλληλα μέτρα από τη φορολογική ασυλία, τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ως την άμεση χρηματοδότηση. Όπως τα 2 δισ. μέσω ΕΣΠΑ κλπ που έταξε την περασμένη βδομάδα για τους βιομήχανους ο αν. υπουργός Οικονομίας Χαρίτσης.
Η ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ απαιτεί επειγόντως πρωτοβουλίες για να σταματήσει η πορεία προς την κοινωνική καταβύθισα

Μία απάντηση στο “Το ματωμένο πλεόνασμα του τρόμου”

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΑΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΗΓΙΡΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.ΤΟΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *