Ποια είναι η νεοναζιστική οργάνωση IBÖ που συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, αναδείξαμε την καταγγελία της Katharina Koenig-Preuss, εκπροσώπου κατά του ρατσισμού και του φασισμού της πολιτικής ομάδας DIE LINKE στην Landtag της Θουριγγίας για επιχείρηση Γερμανών νεοναζί στα ελληνικά σύνορα.

 Η ίδια στην καταγγελία της αναφέρει ότι στο κυνήγι κατά των μεταναστών στα σύνορά μας ήδη συμμετέχουν μέλη του αυστριακού ακροδεξιού μορφώματος IBÖ (Identitarian Movement of Austria). 

Τις παραπάνω καταγγελίες αποδεικνύει και το φωτογραφικό υλικό με τον αρχηγό του IBÖ Martin Sellner και ομοϊδεάτες του, που ανάστησαν οι ομάδες New York City Antifa και Αutonome Αntifa στα κοινωνικά δίκτυα:

Μάλιστα ούτε η ίδια η νεοναζιστική οργάνωση και ο αρχηγός της κρύβουν την δράση τους, αναρτώντας και οι ίδιοι καλέσματα στα διαδικτυακά προφίλ τους:

Σχέσεις της IBÖ με την ακροδεξιά τρομοκρατία

O Martin Sellner έχει συνδεθεί με τον νεοναζί Αυστραλό τρομοκράτη Brenton Tarrant, γνωστό για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο τζαμί Αλ-Νουρ στο Κράισττσερτς στις 15 Μαρτίου 2019 που προκάλεσαν τον φόνο τουλάχιστον 49 πιστών. Σε φωτογραφίες από το οπλοστάσιό του οποίου είχαν εμφανιστεί γραμμένα πάνω στα όπλα ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».

Ο αυστριακός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF δήλωσε για πρώτη φορά ότι η επαφή μεταξύ του Sellner και του Brenton Tarrant ήταν «μεγαλύτερη και εντονότερη» από ό, τι είχε προηγουμένως αναγνωρίσει ο Sellner, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αλληλογραφία των ανδρών περιοριζόταν σε ένα μήνυμα ευχαριστίας, αφού ο Tarrant έκανε € 1500 δωρεά στην οργάνωση του Sellner. Στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι υπήρξε ανταλλαγή πολλών μηνυμάτων. Σύμφωνα με την ORF, οι άνδρες αντάλλαξαν πολλά φιλικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά τη δωρεά του Tarrant τον Ιανουάριο του 2018. Σε ένα, ο Sellner προσκαλεί Tarrant για μπύρα ή καφέ όταν θα επισκεφτεί ποτέ την Αυστρία. Ο Tarrant ανταποκρίνεται στην πρόσκληση σε είδος, λέγοντας ότι γνώριζε πολλούς ανθρώπους που θα ήθελαν να φιλοξενήσουν τον Sellner αν επισκεπτόταν ποτέ την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία.

Σε άλλα μηνύματα ο Αυστραλός τρομοκράτης ζητά διαμονή και ένα αυτοκίνητο μίσθωσης στην Αυστρία, από τον αρχηγό της νεοναζιστικής οργάνωση που σήμερα βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των οποίων η γνησιότητα πωλητή αναγνώρισε στο ORF, διαγράφηκαν από το Sellner μόλις λίγες ώρες πριν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστρίας εισέβαλαν στο σπίτι του στη Βιέννη. Ωστόσο, ο Sellner διατήρησε στιγμιότυπα οθόνης της ανταλλαγής, υποστηρίζοντας ότι είχε προγραμματίσει να τα δώσει στις αρχές.

Σύμφωνα με το Guardian, το IBÖ του Sellner αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ακροδεξιού κινήματος “Identitarian” με παραρτήματα στις περισσότερες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, τη Βόρεια Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως και ο Tarrant, οι Identitarians προκαλούν φόβους για μια “μεγάλη αντικατάσταση”. Ο ιστότοπος της Generation Identity αναφέρει ότι “αυτό θα μας μετατρέψει σε μειονότητες στις χώρες μας σε μερικές δεκαετίες”.

Στο “Unite the Right rally” στο Charlottesville της Βιρτζίνια το 2017, μέλη της American Identitarian group, Identity Europe, φώναζαν “δεν θα μας αντικαταστήσετε”, ένα σύνθημα που δημιουργήθηκε από τον πρώην ηγέτη και ιδρυτή τους Nathan Damigo.

Συγκεκριμένα, στο αποκαλούμενο μανιφέστο του επιτιθέμενου αναφερόταν η θεωρία συνωμοσίας που ονομάστηκε “Η Μεγάλη Αντικατάσταση”. Η θεωρία – η οποία ισχυρίζεται ότι οι λευκοί πληθυσμοί σταδιακά αντικαθίστανται με μετανάστες – βρίσκεται στο επίκεντρο των εκστρατειών των Identitarians για χρόνια. Μόλις μια εβδομάδα μετά την επίθεση στο Christchurch, η Αυστριακή Generation Identity Group – γνωστή ως Identitarian Movement Austria – πραγματοποίησε διαμαρτυρία ενάντια στη “Μεγάλη Αντικατάσταση” στη Βιέννη, ζητώντας “επαναπατρισμό” και “αποισλαμισμό”. Η “επαναπατρισμό” είναι, στην πραγματικότητα, ένας ευφημισμός για τη μαζική απέλαση όλων των ευρωπαίων κατοίκων με μεταναστευτικό υπόβαθρο ή μη λευκού δέρματος.

Κάλυψη από την αστυνομία της Αυστρίας στην δράση νεοναζί στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Μεταξύ των αναρτήσεών του Sellner, υπάρχει retweet ανάρτησης της Αστυνομίας της Βιέννης, η οποία φέρεται να απαντά σε ερώτημα για το εάν επιτρέπεται να βρεθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Sellner και οι ομοϊδεάτες του από την IBÖ για να κυνηγούν πρόσφυγες.

Ο επίσημος λογαριασμός της αστυνομίας απαντά πως «μόνο οι Έλληνες συνοριοφύλακες αποφασίζουν εάν θέλουν να δεχτούν τη βοήθειά τους ή όχι».

Στην Αυστρία, το κίνημα έχει επιτραπεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη σε μια χαλαρή προσέγγιση από το ακροδεξιό αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, των οποίων οι πολιτικοί έχουν πλέον κατηγορηθεί για τις σχέσεις τους με το Generation Identity.

Συμφωνα με το Politico υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που να εκθέτουν τον γάμο της FPÖ για ευκολία στο κίνημα. Οι φωτογραφίες δείχνουν κορυφαίους αξιωματούχους του κόμματος – από τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής ομάδας έως τους αντιδήμαρχους – δίπλα-δίπλα με τους Identitarians σε διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις καμπάνιας και πάρτι.

Το κίνημα διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο πιέζοντας την Αυστρία να εγκαταλείψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη του 2018. Η έρευνα του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Sellner και το αυστριακό κίνημα κινητοποιήθηκαν σε ειδικά κρυπτογραφημένα κανάλια στην Telegram πριν ξεκινήσουν μεγάλες εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να κατευθύνει την κοινή γνώμη ενάντια στο σύμφωνο

Όπως πάλι επισημαίνει το Politico, με την υπογραφή της Τζούλια Έμπνερ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου στο Λονδίνο και συγγραφέας του “The Rage: The Vicious Cycle of Islamist and Far-Right Extremism” (IB Tauris, 2017):

Σε απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια πίεση, η αυστριακή κυβέρνηση εξετάζει τώρα την απαγόρευση της Identitarian Movement Austria. Αλλά η απαγόρευση της ομάδας θα κάνει ελάχιστα για να αποτρέψει την εξάπλωση των νατιβιστικών ιδεολογιών. Η προσέγγιση δεν συμβαδίζει με τη σημερινή πραγματικότητα των διαρκώς αυξανόμενων διακρατικών δικτύων ακροδεξιάς, τα οποία δεν λειτουργούν πλέον ως μονάδες κλειστού ομίλου. Οι ακτιβιστές του Identitarian είναι πιθανό να συνεχίσουν να βρίσκουν καινοτόμες λύσεις για να παρακάμψουν τους νόμους και να μεταφέρουν τα μηνύματά τους στο ευρύτερο κοινό.

Να μην υποτιμάμε την φασιστική απειλη

Επιμέλεια: Παπαδομανωλάκης Παπναγιώτης* https://guernicaeu.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *