Ράσα κατά της επιστήμης

ΜΜΕ, πολιτικοί και επιστήμονες μεταλαμβάνουν πίστη για χάρη ψήφων και οπαδών και όχι της δημόσιας υγείας.

Προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη, πρωτοστάτουντος του Αδωνη Γεωργιάδη, εκκλησία, ΜΜΕ, ακόμη και μέλη της επιστημονικής κοινότητας συναγωνίζονται για το έπαθλο της πιο ανεύθυνης συμπεριφοράς με επίκεντρο την «ασφάλεια της μετάληψης». Ελέω πίστης…

Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης εξάπλωσης δεν θα φταίει η κακή μας η μοίρα ούτε το… πεπρωμένο. Η ευθύνη έχει πάντα ονοματεπώνυμο.

Με πρωτοφανή ανευθυνότητα απέναντι στο διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του κορονοϊού έχουν λειτουργήσει η εκκλησία, μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης, δυστυχώς και της ίδιας της επιστημονικής κοινότητας.

Τη στιγμή που τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται και το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) μετράει τις δυνάμεις και τις αντοχές του απέναντι σε ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, ενώ τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν ολοένα αυστηρότερα μέτρα προστασίας των πολιτών, πλείστοι όσοι είναι εκείνοι που επιμένουν, έστω και με σχετική φειδώ τις τελευταίες ώρες, να καλούν τον κόσμο στις εκκλησίες ή να δίνουν δημόσιο βήμα σε κληρικούς που κάθε άλλο παρά σχετίζονται με την επιστήμη.

Την ίδια ώρα επιστημονικό προσωπικό, φοβικό απέναντι στα ένστικτα μιας κοινωνίας που δυσκολεύεται να αμφισβητήσει τα ιερά και τα όσια της, και πολιτικοί που επιμένουν να αναζητούν ψήφους στα δεξιά τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία καθιστούν
την ούτως η άλλως δύσκολη κατάσταση ακόμη πιο προβληματική.

Επικίνδυνο παιχνίδι ψηφοθηρίας

Η συζήτηση γύρω από τη μετάληψη και το κατά πόσο είναι ασφαλής
για τους πιστούς εν μέσω μάλιστα πανδημίας άνοιξε επί της ουσίας στη δημόσια τηλεόραση πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Ηταν τότε που ιερέας δήλωσε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων εκπομπής της ΕΡΤ ότι η θεία κοινωνία είναι ασφαλής για τους πολίτες «επειδή ο Χριστός δεν υπήρξε ποτέ φορέας μικροβίων». Δύσκολα θα περίμενε ότι η θέση του θα γινόταν αποδεκτή από μέρος της επιστημονικής κοινότητας και από πολιτικά πρόσωπα, ορισμένα εκ των οποίων μετέχουν μάλιστα στην κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Απολύτως ενδεικτικός της βούλησης στελεχών της Δεξιάς και κυρίως του κυβερνώντος κόμματος να αποπροσανατολίσουν από την ουσία είναι ο τρόπος που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης τοποθετείται. Ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος προ ετών τα έβαζε ακόμη και με την τρόικα επειδή του έκλεβε τη δόξα των απολύσεων προσωπικού στην υγεία, δεν σταματάει λεπτό να βάλλει κατά όσων επισημαίνουν τους κινδύνους μετάδοσης του επικίνδυνου ιού από τη μετάληψη.

Σε τηλεοπτική εκπομπή στον Σκάι την περασμένη Τετάρτη, απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Αυγή» Ανδρέα Πετρόπουλο, ο εμβληματικός υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέφερε επί λέξει και με αρκετή δόση ειρωνείας: «Πρώτα απ’ όλα εσείς, κύριε πιστεύετε; Εσύ πιστεύεις, παιδί μου, στη, θεία ευχαριστία; Μη μιλάς για εμάς που πιστεύουμε. Θα τα λύσουμε μόνοι μας αυτά τα θέματα. Εσύ να μη μιλάς καθόλου γι’ αυτό. Κάθε φορά που ένας συριζαίος μιλάει για τη θεία ευχαριστία εκνευριζόμαστε. Οι άθεοι να μείνουν μόνοι τους, όχι μ’ εμάς. Αντε ρε. Θα μας πει τώρα για τη θεία ευχαριστία ο Πετρόπουλος. Ασε με τώρα. Δεν το δέχομαι. Για θέματα πίστας με έναν που δηλώνει άθεος δεν μιλάω εγώ».

Παρότι την τοποθέτηση Γεωργιάδη ακολούθησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος επικαλούμενος την επιστήμη κάλεσε την εκκλησία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τους πιστούς να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα από το σπίτι ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη θέση του και την επόμενη ημέρα βάζοντάς τα με τον δημοσιογράφο του Mega Νίκο Φιλιππίδη και τον πρώην υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος επιβράβευσε τη στάση του πρωθυπουργού. Ο κ. Γεωργιάδης αναρωτήθηκε, χωρίς κανένας να έχει έστω υπονοήσει κάτι τέτοιο, αν θα πρέπει να στέλνει τα ΜΑΤ στις εκκλησίες, ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί ενώ η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις σε όλους τους δημόσιους χώρους δεν το κάνει για την εκκλησία απάντησε: «Θέλετε να συζητήσουμε σοβαρά ή να κάνουμε σόου στην τηλεόραση; Αν σας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία στ’ αλήθεια, σίγουρα δεν σας ενδιαφέρει να προκαλέσετε τους πιστούς. Ο κ. πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ προσεκτικός γιατί η εκκλησία χρήζει σεβασμού. Ούτε ΜΑΤ προανήγγειλε ούτε νόμους προανήγγειλε. Επειδή με ενδιαφέρει η δημόσια υγεία στ’ αλήθεια και όχι υποκριτικός ούτε έχω καμία διάθεση να βγάλω κόμπλεξ εναντίον της εκκλησίας, επαναλαμβάνω ότι την εκκλησία θα την αντιμετωπίσουμε και σε αυτή την κρίση με σεβασμό. Η εκκλησία έχει ιεράρχες, νουνεχείς, έξυπνους, μορφωμένους και ξέρουν πώς να κατευθύνουν τους πιστούς τους, δεν χρειάζονται ανθρώπους να κάνουν υποδείξεις ασεβώς».

Στο ίδιος μήκος κύματος έχουν κινηθεί βέβαια το τελευταίο χρονικό διάστημα και άλλοι, όπως ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος μιλώντας στο Kontra Channel ανέφερε πως πολλοί γνωστοί επιστήμονες έχουν πει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη θεία κοινωνία, ενώ και η βουλευτής Ελενα Ράπτη ανέφερε σε συνέντευξή της ότι κοινώνησε και θα συνεχίζει να το κάνει.

Ανεύθυνη εκκλησία και επιστημονική κοινότητα

Την ίδια στιγμή η Ιερά Σύνοδος εξέδιδε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η θεία κοινωνία είναι απολύτως ασφαλής. Η στάση της ηγεσίας της ελλαδικής εκκλησίας, η οποία σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό επέμενε στην άποψή της αψηφώντας τους σοβαρούς κινδύνους που αυτή ενείχε, σχολιάστηκε και από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, με το Εin active και το Reuters να αναφέρουν ότι «οι καθολικοί παίρνουν μέτρα κατά του κορονοϊού ενώ η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται» κι ακόμη ότι «στην εποχή του κορονοϊού η ελληνική εκκλησία λέει ότι η μετάληψη θα συνεχιστεί».

Ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς διά τηλεοράσεως από γιγαντοοθόνη και η θεία λειτουργία μεταδόθηκε και μέσω διαδικτύου, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας κάλεσε τους πιστούς αν ασθενούν να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και όσοι πάνε στην εκκλησία να μην ασπάζονται τις εικόνες και να έχουν δικό τους κουταλάκι για να κοινωνήσουν. Αντίστοιχα μέτρα έλαβε και το Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο δεν απέκλεισε ακόμη και να κλείσουν οι εκκλησίες αν κριθεί απαραίτητο, ενώ και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής χαρακτήρισε τον κορονοϊό σοβαρή απειλή και παρακάλεσε τους πιστούς να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση.

Αντίστοιχα μέτρα έλαβαν και μουσουλμανικές χώρες, με τη Σαουδική Αραβία να αναστέλλει προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, ενώ και το Ιράν ανέστειλε την προσευχή της Παρασκευής σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Παράκληση να προσευχηθούν στα σπίτια τους απηύθυνε και η μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα τονίζοντας ότι είναι ώρα να δείξουμε όλοι μας -χριστιανοί και μουσουλμάνοι- την πρέπουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Στην Ελλάδα αντιθέτως ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν επικίνδυνα φαινόμενα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτό της Μητρόπολης Μυτιλήνης η οποία κάλεσε με ανακοίνωσή της σε εκκλησιασμό τα σχολεία, του πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου ο οποίος παρουσίασε τον μεγάλο αγιασμό ως φάρμακο για τον κορονοϊό, αλλά και ενός ιερέα στη Θεσσαλονίκη που καταγγέλθηκε από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών ότι αυθαίρετα κοινώνησε παιδιά τα οποία νοσηλεύονται σε ογκολογική πτέρυγα.

Στην επικίνδυνη ανευθυνότητα της εκκλησίας πάντως συνέβαλαν επιστήμονες και δημοσιογράφοι. Εμβληματική η περίπτωση της λοιμωξιολόγου, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθήνας και μέλους της επιστημονικής επιτροπής που λαμβάνει αποφάσεις για την κρίση του κορονοϊού Ελένης Γιαμαρέλλου, η οποία την προπερασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα κοινωνήσει με πίστη στον Θεό, ότι δεν κολλάει και επανήλθε μόλις την περασμένη Πέμπτη δίνοντας από το Mega οδηγίες προστασίας, κάνοντας εκτιμήσεις και ανακοινώνοντας δικές της εκτιμήσεις αναφορικά με τα κρούσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι επιστήμονες, όπως ο ψυχίατρος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλογές Θάνος Ασκητής, ο οποίος δήλωσε ότι η πίστη δίνει την ικανότητα στον άνθρωπο να νιώσει πιο θωρακισμένος, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η θεία μετάληψη μεταδίδει τον ιό, και πολλοί άλλοι.

Η αλήθεια θυσία στην τηλεθέαση

Ασφαλώς από την απόπειρα διχασμού της κοινωνίας δεν έλειψαν τα κραταιά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αντί της αποστασιοποίησης, της ουδετερότητας και της ενημέρωσης μόνο από ειδικούς, επέλεξαν να εξασφαλίσουν μερικά παραπάνω νούμερα. Στο πλαίσιο αυτό και επειδή αναμφίβολα προκαλεί ενδιαφέρον και σχόλια η αντιπαράθεση για τη θεία κοινωνία, κατάφεραν να προωθήσουν τον σκοταδισμό υποβαθμίζοντας αφενός την άποψη και τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και αφετέρου νομιμοποιώντας εκείνους που διέδιδαν ότι η μετάληψη δεν είναι επικίνδυνη.

Την ίδια ώρα κι ενώ η κατάσταση έβαινε επιδεινούμενη ο Δημήτρης Οικονόμου στον Σκάι έκανε τον σταυρό του σχολιάζοντας σκωπτικα: «Φανταστείτε να γινόταν το θέμα του κορονοϊού πέρσι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να είχαμε τον Πολάκη να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις! Ο Θεός μας βοήθησε».

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η σπουδή μέσων ενημέρωσης να ανακοινώσουν, προτού επέλθει, τον θάνατο του προσβληθέντα από τον κορονοϊό Μανώλη Αγιομυργιαννάκη. Ιστοσελίδες της Πάτρας δημοσίευσαν κείμενα με την ψεύτικη είδηση του θανάτου του 66άχρονου την ώρα που εκείνος έδινε την τελευταία μάχη της ζωής του στο Νοσοκομείο του Ρίου, προκαλώντας εύλογα έντονες αντιδράσεις.

Πηγή: Μάριος Αραβαντινός – Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *