Στιγμές του Μανώλη Γλέζου

Πηγή: Δημήτρης Νανούρης – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε και παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τους αγώνες του Μανώλη Γλέζου, στο οποίο αποτυπώνονται τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του, τ’ Απεράθου της Νάξου, και στην Παροικιά της Πάρου, η γυμνασιακή και φοιτητική του περίοδος στην Αθήνα, η Κατοχή, η Απελευθέρωση, οι διώξεις και οι θανατικές καταδίκες που ακολούθησαν, η Μεταπολίτευση, η διεθνής του δράση και οι συναντήσεις του με σπουδαίες προσωπικότητες.

Τον Οκτώβριο του 2005 ο Απεραθίτικος Σύλλογος διοργάνωσε προς τιμήν του «πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης» μεγάλη εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη με ομιλητές τον καθοδηγητή του στα χρόνια της Κατοχής, δημοσιογράφο Λευτέρη Μαυροειδή, τον ιστορικό Βασίλη Σφυρόερα, τον Χρήστο Πασαλάρη, τον Γιάννη Κακουλίδη κ.ά. Στο πλαίσιό της λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας.

Ο ίδιος ο Γλέζος εμπιστεύτηκε στον φωτογράφο Μανώλη Μπαρδάνη ιστορικά ενσταντανέ της διαδρομής του, με σκοπό να τα επεξεργαστεί ψηφιακά, να τυπώσει όσα απαιτούσε η έκθεση και έπειτα από τον θάνατό του να τα διαθέσει κατά το δοκούν. Αναγνώστης της εφημερίδας μας από το πρώτο φύλλο ο Μανώλης Μπαρδάνης, προσφέρει μέρος του παραπάνω υλικού στο κοινό της. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *