Επιστολή αλληλεγγύης προς τον Βαγγέλη Σταθόπουλο από μαθήτριες και μαθητές πολεμικών τεχνών

Ζούμε σε μια περίοδο όξυνσης της κρατικής καταστολής όπου οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τείνουν να γίνουν κανονικότητα. Στα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, οι ξυλοδαρμοί στις πορείες, τα βασανιστήρια στα μπουντρούμια των ΑΤ, τα ξεγυμνώματα πολιτών ακόμα και για μια αφισοκόλληση από τους «προστάτες του νόμου και της τάξης», αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αντίστοιχα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, η καταστολή των καταλήψεων, τα κλειστά κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η αναβάθμιση του τρομονόμου ακόμα και για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα και γενικότερα η ποινικοποίηση του φρονήματος, έχουν ως στόχο να καλλιεργήσουν το φόβο στην κοινωνία, ώστε να αδρανοποιηθεί και να πάψει να αντιστέκεται απέναντι στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση της μετά και τη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου «εκσυγχρονιστικού» μοντέλου και συνακόλουθα της μνημονιακής πολιτικής που επιβλήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Μέσα στο κλίμα αυτό και πιο συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου του 2019 συλλαμβάνεται και μερικές μέρες αργότερα προφυλακίζεται ο συνάδελφος και δάσκαλός μας Βαγγέλης Σταθόπουλος, με τις κατηγορίες της συμμετοχής στην ένοπλη οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα καθώς επίσης και για μια ληστεία σε κατάστημα Play ΟΠΑΠ στην περιοχή του Χολαργού. O Β.Σ. δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών καθώς και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί και για την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο Β.Σ. αρνήθηκε τις κατηγορίες και αποδίδει τη νέα του δίωξη αφενός στην όξυνση της κρατικής καταστολής από την ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ και αφετέρου στο πνεύμα ρεβανσισμού από την αντιτρομοκρατική λόγω της συνέπειας που επέδειξε ως προς την υπεράσπιση των πολιτικών του αρχών κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

Μετά την αποφυλάκισή του, τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά και μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η υπόθεσή του, άνοιξε μια σχολή πολεμικών τεχνών έχοντας να αντιμετωπίσει υπερβολικές αντιξοότητες με σκοπό να διδάξει την αγαπημένη του πολεμική τέχνη το Wing Tzun Kung fu και να βιοποριστεί από αυτήν, προσφέροντας παράλληλα μια εναλλακτική πρόταση ζωής που προωθεί την υπομονή, την ευγένεια, την αλληλεγγύη, το ήθος και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων. Όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε ενεργά στον χώρο της άθλησης και των πολεμικών τεχνών, γνωρίζουμε καλά πως κάθε πολεμική τέχνη εμπεριέχει μια ολόκληρη φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία η υπομονή, η ηρεμία και η διορατικότητα που καλλιεργεί, κάνουν όσους/ες την εξασκούν λιγότερο επιθετικούς και παρορμητικούς και τους/ις υπενθυμίζουν να υιοθετούν μια σωστή συμπεριφορά συνολικά στη ζωή τους και να ελέγχουν το μυαλό και τις αντιδράσεις τους. Έτσι και ο Sifu Β.Σ., βλέποντας τις πολεμικές τέχνες ως μια συνολικότερη φιλοσοφία ζωής, η οποία πέρα από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλούμενων και τη γνώση τεχνικών αυτοάμυνας, στόχο έχει την καλλιέργειά ήθους και αξιών στα άτομα που προπονούνται, μέσα από την επαγγελματική του δραστηριότητα προσπαθούσε διαρκώς να προάγει όλα τα παραπάνω, χτίζοντας μια βαθύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές και τους συναδέλφους προπονητές/δασκάλους, σε αντίθεση με την εικόνα που θέλησαν να παρουσιάσουν πολλά ΜΜΕ του ίδιου ως εκπαιδευτή επίδοξων εγκληματιών!

Ενδεικτικό για το ήθος του Βαγγέλη είναι και η κατανόηση που έδειχνε απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες των μαθητών και των μαθητριών του, καθώς τους/τις προέτρεπε να έρχονται και να παρακολουθούν τα μαθήματα ακόμα και αν δεν μπορούν να πληρώσουν. Μέσα από την προσωπική του εξάσκηση, τη συνεργασία που τον καθόρισε επαγγελματικά με τον Dai sifu Emin Boztepe, τις πολύωρες προπονήσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες του αλλά και παρακολουθώντας τη σχολή της προπονητικής που την τελείωσε με επιτυχία, κατάφερε να αποκτήσει ένα υψηλό γνωστικό επίπεδο τόσο στο Wing Tzun όσο και σε άλλα στυλ πολεμικών τεχνών καθώς και σε τεχνικές αποκατάστασης από τραυματισμούς.

Αντίστοιχα το μη ανταγωνιστικό του πνεύμα αλλά και ο σεβασμός του για τις άλλες πολεμικές τέχνες, με την ταυτόχρονη δυναμική παρουσία του στις επιδείξεις, τον έκανε αγαπητό και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο από εκπαιδευτές όσο και από μαθητές άλλων συστημάτων.

Όπως είχε γίνει και στο παρελθόν έτσι και μετά την τελευταία του σύλληψη, υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια δυσφήμισης και διασυρμού του από τα ΜΜΕ, με μια σειρά από δημοσιεύματα που καταπατώντας πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας, τον δίκασαν και τον έκριναν ένοχο πριν ακόμα φτάσει η υπόθεσή του στο ακροατήριο, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά κάθε κανόνα δεοντολογίας. Αναπαράγοντας, σκόπιμα μυθεύματα της αντιτρομοκρατικής, έπληξαν εκτός από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή, δυσφημίζοντας τη σχολή και την ιδιότητα του ως προπονητής και αφετέρου δίνοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα των προπονήσεων που γίνονταν εκεί. Επιπλέον, η εισβολή της αστυνομίας στη σχολή, η δημοσίευση βίντεο και φωτογραφιών του Β.Σ, ακόμα και κατά τη διάρκεια μαθημάτων και με τη παρουσία μαθητών του, το κλείδωμά της (με αλλαγή κλειδαριάς) έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και να την κλείσουν οριστικά. Όλοι εμείς που γνωρίσαμε τον Β.Σ. ως δάσκαλο του Wing Tzun, στη σχολή της προπονητικής, μέσα από τα ανοικτά σεμινάρια και τις επιδείξεις και γενικότερα όσοι και όσες συμπορευθήκαμε μαζί του στον χώρο των πολεμικών τεχνών εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και ευχόμαστε να καταπέσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης και να επιστρέψει μαζί μας πίσω στις προπονήσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ – WING TZUN ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ:

Σολιδάκης Κώστας εκπαιδευτής
Κοκκινάκης Δημήτρης, εκπαιδευτής
Κυριάκος Πετρίδης, εκπαιδευτής
Παπαδοπούλου Κατερίνα, εκπαιδεύτρια
Κωνσταντίνος Κάτσενος, εκπαιδευτής

ΜΑΘΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ – WING TZUN ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Χαβούτσας Ευθύμιος
Φλεμετάκης Μιχάλης
Απολλωνάτος Σάκης
Χρηστίδη Ευτυχία
Γερολέμου Γαβριέλα
Βρεττός Κώστας
Ευαγγελακόπουλος Θεόδωρος
Βαλσαμάκη Χρύσα
Ρούσσου Λίζα
Μπουρλάς Κωστής
Ρουμελιωτάκη Ειρήνη
Μάστορα Ειρήνη
Konstantinidis Michael
Κανακάκης Περικλής
Παναγιώτης Δούσκας
Ζερβέας Παναγιώτης
Κροντήρη Αφροδίτη
Ηλιόπουλος Στέφανος
Καραΐσκου Μαρία Ευγένεια
Μεταξάκης Γιάννης
Ζιώγα Αθανασία
Κολιώτσης Κωνσταντίνος
Κατσικογιάννη Αναστασία
Bασιλακάς Παναγιώτης
Παπαχριστοδούλου Τέλης
Στασινόπουλος Θοδωρής
Ζαρογιάννης Σπύρος
Σταμάτη Άννα
Παπαγεωργίου Βαγγέλης
Γαζέτα Μάριβη
Μπαρτιώκα Ηρώ – Μαραθωνοδρόμος
Ηλιόπουλος Στέφανος
Νανούρη Κατερίνα
Δαρβίρας Ανδρέας
Μάγδα Σ.
Μαρία Π.
Θοδωρής Κ.
Στέφανος Δ.
Μυρτώ Μ.
Κυριάκος Τ.
Λεούση Πασχαλιά
Odise P.
Ζ.Α

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ – SIFU ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Δούκας Δημήτρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κινέζικης Πάλης / εθνικός κριτής στα Τάολου και Σάντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου (Ε.Ο.Γ.Κ.Φ.) / προπονητής Wushu / shifu kung fu
Παπαϊωάννου Δημήτρης, εκπαιδευτής Wing Chun
Λάμπρου Ηλίας, εκπαιδευτής Muay Thai
Μανιός Εμμάνουελ, εκπαιδευτής Κrav Μaga
Β. Σε.: Εκπαιδευτής Muay Thai & Wing Chun
Γ. Δ., εκπαιδευτής του Συλλόγου Βόρειος Αετός
Αλέξανδρος Δ., εκπαιδευτής Muay Thai
Χατζιαγγέλου Θάνος, εκπαιδευτής Μuay Τhai
Φ. Κ., εκπαιδευτής Tae kwon do
Δ. Τ., εκπαιδεύτρια Kung Fu
Κ. Μ., εκπαιδευτής Kung Fu
Νίκος Α., αθλητής – εκπαιδευτής Judo
Α. Κ., εκπαιδευτής Taekwondo
Α. Χ., εκπαιδεύτρια Κrav Μaga
Γ. Τ., καθηγητής φυσικής αγωγής στο Ultimate fitness challenge Thessaloniki και στο Πρότυπο Κέντρο Γυμναστικής Θεσσαλονίκης
Π. Μ., εκπαιδευτής πυγμαχίας / Muay Thai
Π. Μ., εκπαιδευτής Muay Thai
Θ. Χ., εκπαιδευτής Muay Thai
Β. Σ., εκπαιδευτής Wing Chun

ΜΑΘΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ-ΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Πίσσας Γιάννης: πατέρας μαθητή από το παιδικό τμήμα του Tae Kwon Do
Λιαπούρης Νίκος μαθητής Wing Chun
Αβαταγγέλου Γεωργία: προπονήτρια TRX & μαθήτρια Muay Thai
Δημήτρης Κ. μαθητής TRX
Ξυλούρη έφη μαθήτρια Muay Thai
Χλιβίνου Μαρία μαθήτρια Muay Τhai
Λεωνίδας Ηλιάδης μαθητής Muay Thai
Αλεξοπούλου Δήμητρα μαθητής Πυγμαχίας
Κρυστάλλης Χρήστος μαθητής Πυγμαχίας
Κωνσταντίνου Κώστας μαθητής Πυγμαχίας
Φωτοπούλου Κωνσταντίνα μαθήτρια Πυγμαχίας
Κόθρη Σωτηρία μαθήτρια Κick Βoxing
Κουμεντάκου Ηρώ μαθήτρια kung fu
Λεωνίδου Άρης Μαθητής kung fu
Μουτίδης Κυριάκος: Μαθητής Παραδοσιακού Eagle Claw Κung fu
Μανιός Εμμανουήλ εκπαιδευτής Krav Maga
Σεφέρου Αλίκη μαθήτρια Krav Maga
Μπαϊράμης Αντώνης Krav Maga
Σαρμιανιώτη Ελένη Krav Maga
Παναγιώτης Παπαπάνος μαθητής Krav Maga
Παπαδόπουλος Χρήστος μαθητής Krav Maga
Μιτεντζής Αλέξανδρος μαθητής Krav Maga
Στεφάνου Πέτρος μαθητής Krav Μaga
Κυριακόπουλος Γιώργος μαθητής Κrav Μaga
Βασιλικάρης Αδαμάντιος, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Ντωανίδης Λάζαρος, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Περπινιάς Παύλος, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Γεμώνα Γεωργία, μαθήτρια Antifa Kick Boxing Καβάλας
Βασιλικάρης Στέλιος, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Γάργαλος Ιωάννης, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Βλάχος Ζήσης, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Κυρίτσης Νεοκλίντ, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Σιδηράτος Στέφανος, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Γιαρέμη Ελισάβετ, μαθήτρια Antifa Kick Boxing Καβάλας
Δερβίδης Χρήστος, μαθητής Antifa Kick Boxing Καβάλας
Μπούνη Δέσποινα, μαθήτρια Antifa Kick Boxing Καβάλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *