Ποιος είσαι συ που ήρθες εδώ, με μας θα σπάσεις πλάκα;

Σε κάζο ολκής εξελίχθηκε η προσπάθεια του σταρ του παγκόσμιου τένις Νόβακ Τζόκοβιτς να μπει το απόγευμα της Τετάρτης 5/1, όντας ανεμβολίαστος, ως θριαμβευτής στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας για να πάρει μέρος στο Αυστραλιανό Οπεν (17-30 Ιανουαρίου), αν και αρχικά είχε εξασφαλίσει βίζα λόγω «ιατρικής» εξαίρεσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της αυστραλιανής κυβέρνησης, για να εισέλθει κάποιος ενήλικας στη Βικτώρια πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος, είτε να έχει λάβει ιατρική εξαίρεση που δίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις. Το τελευταίο (η ιατρική εξαίρεση) αφορά ταξιδιώτες που διαθέτουν πιστοποίηση από γιατρό (εξουσιοδιοτημένο από κρατική αρχή) ότι δεν είναι σε θέση να λάβουν μια δόση ή τις επιπλέον δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 λόγω ιατρικής αντένδειξης ή οξείας ασθένειας (συμπεριλαμβανομένης και την νόσησης από covid-19 μεταξύ των εμβολιαστικών δόσεων) ή ταξιδιώτες που είχαν νοσήσει από Covid-19 σε διάστημα μέχρι και τους προηγούμενους έξι μήνες και μπορούν να το αποδείξουν με τεστ PCR.

Σημειώνουμε ότι καθεμία από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας έχει τους δικούς της κανόνες για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό. Εδώ αναλυτικά τι ισχύει για την πολιτεία της Βικτώρια: https://www.coronavirus.vic.gov.au/information-overseas-travellers

Η ομοσπονδία του αυστραλιανού τένις και οι τοπικές αρχές της Βικτώρια ήθελαν διακαώς να εξασφαλίσουν βίζα και άδεια συμμετοχής στον Τζόκοβιτς για το διάσημο Αυστραλιανό Οπεν, τουρνουά το οποίο αποτελεί τουριστική ατραξιόν της Μελβούρνης, εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού. Γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δούλευαν στην κατεύθυνση της περιβόητης «ιατρικής εξαίρεσης», λόγω πρόσφατης νόσησης από covid-19.

Ωστόσο, σε απαντητική επιστολή στα τέλη Νοεμβρίου, του υπουργού Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκρεγκ Χαντ προς τον τσέο (όπως θα έλεγε και η Νοτοπούλου) της Ομοσπονδίας του αυστραλιανού τένις και διευθυντή του Αυστραλιανού Οπεν, Κρεγκ Τάιλι ,σημειώνονταν τα εξής:

«…Σε σχέση με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις σας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα άτομα που προσβλήθηκαν από Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες και επιδιώκουν να εισέλθουν στην Αυστραλία από το εξωτερικό και δεν έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου (ή μία αν πρόκειται για το εμβόλιο Johnson) εγκεκριμένου ή αναγνωρισμένου από την Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων, δεν θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα. Η αλληλογραφία σας στον κ. Schofield έθεσε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους για την καταχώριση εξαίρεσης στο Αυστραλιανό Μητρώο Εμβολιασμών. Μπορώ να συμβουλεύσω τα ακόλουθα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συμβουλές που αφορούν το μητρώο ισχύουν μόνο για εγχώριους σκοπούς και δεν ισχύουν στο πλαίσιο των διεθνών συνόρων…».

Είτε λοιπόν η ομοσπονδία του αυστραλιανού τένις, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, λειτούργησε αυτόνομα είτε εν γνώσει της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας (που στη συνέχεια άλλαξε τακτική, τροποποιώντας τις ταξιδιωτικές οδηγίες, ειδικά μετά το φούντωμα της πανδημίας μέσα στον Νοέμβιο), η ουσία είναι ότι μεθόδευαν την χορήγηση της «ιατρικής εξαίρεσης» στον Τζόκοβιτς.

Ο Τζόκοβιτς ασφαλώς γνώριζε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της ιατρικής εξαίρεσης, ήρθε όμως προφανώς σε απευθείας συνεννόηση με την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας και τις τοπικές αρχές, λαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα πάρουν βίζα αυτός και η κουστωδία του και θα συμμετάσχει κανονικά στο Οπεν.

Ενώ, λοιπόν, ταξίδευε με το αεροπλάνο από το Ντουμπάι με προορισμό τη Μελβούρνη, οι αντιδράσεις του κόσμου γενικεύονταν, καθώς έβραζε από αγανάκτηση για το ειδικό καθεστώς που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του φανατικού αντιεμβολιαστή αθλητή. Ο CEO της αυστραλιανής ομοσπονδίας τένις, Τάιλι, προσπάθησε να ψελλίσει κάποιες γελοίες δικαιολογίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Τζόκοβιτς εξασφάλισε αυτή την «ιατρική» εξαίρεση, σημειώνοντας παράλληλα ότι τάχα δεν έτυχε ειδικής μεταχείρισης. Δείτε εδώ:

Σύμφωνα με τον Τάιλι, ο έλεγχος των δικαιολογητικών του Τζόκοβιτς έγινε από δύο διαφορετικές ομάδες «ανεξάρτητων» επιδημιολόγων, οι οποίες εξέτασαν διαδοχικά τους φακέλους όλων των αθλητών που υπέβαλαν δήλωση εξαίρεσης, δήθεν σε καθεστώς ανωνυμίας. Η πρώτη συγκροτήθηκε από την Ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας και η δεύτερη από την τοπική κυβέρνηση. Μας δουλεύουν κανονικά δηλαδή.

Και ενώ αρχικά ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έκανε τον «τροχονόμο», πετώντας το μπαλάκι των αποφάσεων στις τοπικές αρχές της Βικτώρια, οι αντιδράσεις κλιμακώνονταν και περιλάμβαναν και συστημικούς δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να πλήττεται η βιτρίνα της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνησή του. Μπροστά λοιπόν στο ενδεχόμενο να ξεφτιλιστεί πλήρως, ενόψει μάλιστα και των εκλογών της άνοιξης, αποφάσισε να το παίξει άτεγκτος στην εφαρμογή της νομοθεσίας, δηλώνοντας ότι «οι κανόνες είναι κανόνες και δεν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις».

Το αποτέλεσμα ήταν η βίζα του Τζόκοβιτς να ακυρωθεί και να οδηγηθεί από τις τοπικές αρχές σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ στο μεταξύ οι δικηγόροι του προσέφυγαν κατά της ακύρωσης της βίζας, με το αποτέλεσμα της απόφασης να αναμένεται τη Δευτέρα.

ΥΓ1. Τι να πει κανείς για τον πατέρα του Τζόκοβιτς, ο οποίος με τις δηλώσεις του θα μπορούσε να κάνει άνετα μεγάλη καριέρα στα παρατράγουδα της Πάνια; «Απόψε μπορεί να τον ρίξουν σε ένα μπουντρούμι, αύριο να τον βάλουν σε αλυσίδες. Η αλήθεια είναι ότι είναι σαν το νερό και το νερό ανοίγει το δικό του μονοπάτι. Ο Νόβακ είναι ο Σπάρτακος του νέου κόσμου που δεν θα ανεχθεί την αδικία, την αποικιοκρατία και την υποκρισία»!

Συμπάσχοντας με τον Τζόκοβιτς και τον αγωνιούντα πατέρα του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας ζήτησε να μείνει ο Νόβακ στο λουξ διαμέρισμα που είχε κλείσει μέχρι να βγει η απόφαση (αν και αυτό πάλι δεν συγκρίνεται με τη βίλα του στο Μόντε Κάρλο), μακριά από το ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας που τον τοποθέτησαν μαζί με διάφορους άτυχους μετανάστες που διεκδικούν άσυλο. 

ΥΓ2. Το δαιμόνιο του Ελληνα φάνηκε για μια ακόμα φορά. Ο Τσιτσιπάς άφησε το γατάκι να εκτεθεί, χάνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα συμμετοχής στο τουρνουά, με αποτέλεσμα ο δρόμος της κατάκτησης της πρώτης θέσης να είναι πλέον ορθάνοιχτος, μιας και ο ίδιος εμβολιάστηκε «στο παρά πέντε» με το μονοδοσικό της Johnson.

ΥΓ3. Η γελοία προσπάθεια του Τζόκοβιτς να πάρει άδεια συμμετοχής με πλάγιο τρόπο φέρνει αυθόρμητα στο μυαλό το τραγούδι από την καλτ ταινία «Καμικάζι αγάπη μου», των γιγάντων της εποχής της βιντεοκασέτας, Ψάλτη και Γαρδέλη, από το οποίο και ο τίτλος του σημειώματος.

Πηγή: Γ.Ρ. – ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *