Το κόμμα Κασιδιάρη, στην εποχή του παρασκηνίου

Του Γ.Γ

Αν κάτι είναι πρωτοφανές επί εποχής καθεστώτος Μητσοτάκη, είναι το δημόσιο “θεσμικό ξεκατίνιασμα” που έγινε μεταξύ του πρώην πλέον προέδρου του Α1 Τμήματος, Χρήστου Τζανερίκου και της κυβέρνησης μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνει αρθρογράφος της ιστοσελίδας “ΚΟΝΤΡΑ”, αυτή η αντιπαράθεση έγινε γιατί ο υπουργός Εσωτερικών αισθάνθηκε ότι η πενταμελή σύνθεση του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρεία του Τζανερίκου, θα νομιμοποιούσε τη συμμετοχή του «κόμματος Κασιδιάρη», στις εκλογές..

Μπορεί να είναι κι έτσι, υπάρχει όμως ενδεχόμενο, κατά την άποψη μου, τα πράγματα να μην είναι τόσο απλά γιατί δεν γνωρίζουμε τι παρασκήνιο υπήρξε πριν απ’ αυτή την εξέλιξη. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento και το επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τις προηγούμενες μέρες, είχε κρυφή «διαβούλευση» με τον Τζανερίκο, όσο αφορά την απόφαση του Α.Π για την συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Τι να “διαβουλευόταν” άραγε;

Και το παρασκήνιο δεν μένει εκεί. Οπως αποκάλυψε στην εκπομπή της Ν. Γιάμαλη, ο υποψήφιος βουλευτής του Σύριζα Γ. Μαντζουράκης, υπήρξε μετά και άλλη κρυφή συνάντηση του Τζανερίκο, με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, για την περίπτωση του κόμματος Κασιδιάρη και τα ερωτήματα που θέτει στο παρακάτω βίντεο ο νομικός είναι κάτι από παραπάνω ενδιαφέροντα.

Ας προσπεράσουμε τις “σκοτεινές” παρασκηνιακές κινήσεις και ας δούμε τα δεδομένα. Ο νόμος 5019/23 που έχει ψηφιστεί είναι σαφής. Σύμφωνα μ’ αυτόν η καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό, όχι μόνο της ιδρυτικής και ηγετικής ομάδας ενός κόμματος αλλά και απλού βουλευτή για τρία αδικήματα (εσχάτη προδοσία, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση) αρκεί για να απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος στις εκλογές. Επειδή, όµως, αυτός ο νόμος δεν έχει προσβληθεί, ούτε έχει κριθεί από το ΣτΕ, το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου υπό την προεδρεία του Χρήστου Τζανερίκου, θα έκρινε τη συνταγματικότητάς του.

Η εκτίμηση της ΚΟΝΤΡΑΣ είναι ότι ο Τζανερίκος και η πλειοψηφία του τμήματος του Α.Π στο οποίο θα προέδρευε θα έκαναν μια τυπολατρική προσέγγιση στο πνεύμα του Συντάγματος, που επιτάσσει ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής μόνο όταν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα. Ο Κασιδιάρης είναι πρωτόδικα καταδικασμένος και άρα το κόμμα που παρουσιάζει σαν επικεφαλής τον αχυράνθρωπο, συνταξιούχο ανώτατο δικαστικό Αθανάσιο Κανελλόπουλο, θα μπορούσε να λάβει μέρος στις εκλογές με υποψήφιο βουλευτή τον καταδικασμένο ναζί Κασιδιάρη.

Ας μην μπλέξουμε με νομικές προσεγγίσεις, αφού άλλωστε το πολιτικό σύστημα, Σύνταγμα και νόμους τους κάνει κουρελόχαρτο όποτε θέλει. Το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει σήμερα πάντως είναι ότι αν ο Α.Π στερήσει την δυνατότητα από το ναζιστικό μόρφωμα να λάβει μέρος στις εκλογές, αυτό να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επικαλεστεί Αντισυνταγματικότητα του νόμου, επιχειρώντας να τινάξει στον αέρα τις εκλογές.

Αν αυτή η μεθόδευση δεν πετύχει, τότε σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 76χρονος επίτιµος
αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος (Τάσος) Κανελλόπουλος, με την σύμφωνη γνώμη του Κασιδιάρη, θα βάλει μπρος το εναλλακτικό του σχέδιο.

Στις δεύτερες εκλογές θα επανενεργοποιεί το κόµµα «Εάν», έναν πολιτικό σχηματισμό που έχει φτιάξει ο Κανελλόπουλος και έχει καταθέσει την απαραίτητη δήλωση ίδρυσης του κόµµατος, στον Αρειο Πάγο από τις 11 Φλεβάρη του 2022. Συνεπώς, σε μια τέτοια περίπτωση ο Αρειος Πάγος θα πρέπει να εξετάσει την υποψηφιότητα του κόµµατος εκ του µηδενός. Τότε θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να θεωρηθεί από τον Α.Π ότι αποτελεί διάδοχο σχήµα των “Ελλήνων” και άρα υποκρύπτει την πραγματική ηγεσία Κασιδιάρη. Αυτό γιατί ο πολιτικός σχηματισμός «Εάν» ιδρύθηκε προ πολλών μηνών, σε ανύποπτο χρόνο, και πριν από την κυβερνητική ρύθμιση, που σκοπεύει να μπλοκάρει το Κασιδιαρέικο ναζιστικό μόρφωμα. Σύμφωνα μ΄ αυτό το σενάριο ο Κασιδιάρη θα κάνει μέσα από την φυλακή, μια δημόσια δήλωση στήριξης του κόμματος «Εάν» και θα το καθοδηγεί, αν και έγκλειστος, μέσω του συνονόματού του, ξαδέλφου του Ηλία Κασιδιάρη που θα έχει εκλεγεί βουλευτής.

Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό που υπάρχει σήμερα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και μένει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

Ας το δούμε όμως το θέμα, λίγο πιο πεζά και … μπακαλίστικα.

Σίγουρα η Ν.Δ θέλει να αποκλείσει το “κόμμα Κασιδιάρη” από τις εκλογές; Εγώ είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός αν είναι αυτή η πραγματική κυβερνητική στόχευση. Αντίθετα θα έλεγα ότι κάνει ότι μπορεί για να το ενισχύσει Δεν θεωρώ αφελείς τον Βορίδη και τον Γεραπετρίτη που κάνουν τα πάντα ώστε το ναζιστικό μόρφωμα να δεσπόζει στην επικαιρότητα και η προσπάθεια θυματοποίησή του να το ηρωοποιεί στα μάτια μιας μερίδας ακροδεξιών ψηφοφόρων. Σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι με το να το παρουσιάζουν ότι το κυνηγάει όλο το πολιτικό σύστημα, το μόνο που κατορθώνουν είναι να μαζέψει όλο το χαρτί, την απολίτικη αντισυστημική ψήφο. Ούτε θεωρώ τυχαίο ότι οι δημοσκόποι πάνε να το βάλουν σηκωτό στην βουλή. (Μάλιστα δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα -στο Κυριακάτικο Βήμα- ότι υπάρχει μέτρηση στην Κεντρική Μακεδονία που δίνει στο κόμμα του Κασιδιάρη 5%, ενώ αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά εντοπίζονται για το ναζιστικό μόρφωμα στην Στερεά Ελλάδα 8,3% και στο Ν. Αιγαίο στο 10%).

Πιθανολογώ ότι όλα αυτά είναι σχεδιασμένα και μελετημένα. Να κατευθυνθούν δηλαδή όλοι οι δυσαρεστημένοι δεξιοί και απολιτικοποίητοι ψηφοφόροι στο κόμμα Κασιδιάρη, και να βρεθεί τρόπος ώστε αυτό με κάποια μορφή, να πάρει μέρος στις εκλογές και να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Είναι ίσως και ο μοναδικός τρόπος να ξαναδεί πρωθυπουργία ο Μητσοτάκης.

Και να κάνω φραγκοδίφραγκα το σκεπτικό μου. Ακόμα και στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική, το να υπερβεί το 38% η Ν.Δ., και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι σχεδόν απίθανο. Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι ισχύει η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κόμμα του δεν θα συμπράξει σε συµµαχικό κυβερνητικό σχήµα με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα τότε τι μένει; Η “Ελληνική Λύση“. Πέρα του ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει απορρίψει κάθε ιδέα συνεργασία της Ν.Δ., μ’ αυτό τον σχηματισμό και ο Βελόπουλος έχει δηλώσει με όλους τους τρόπους ότι δεν θα γίνει δεκανίκι του Μητσοτάκη. (Φυσικά αυτές τις δηλώσεις δεν πρέπει να τις παίρνουμε μετρητοίς).

Εκ πρώτης όψεως δηλαδή φαίνεται αδύνατον μετά της δεύτερες εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και ο μονόδρομος είναι η προσφυγή στις κάλπες για τρίτη φορά. Είναι όμως έτσι; Απ’ ότι ομολογούν τα έντυπα φερέφωνα της δεξιάς, η Ν.Δ έχει βρει την λύση για να αποφευχθούν τρίτες εκλογές που άλλωστε δεν είναι δεδομένο ότι θα εξασφάλιζαν κυβέρνηση. Και ποια είναι αυτή; Μα η αποστασία βουλευτών ή η ανοχή του κόμματος Κασιδιάρη αν αυτό αποκτήσει κοινοβουλευτική παρουσία. Το έγραψε αυτό ξεκάθαρα προχτές το “Πρώτο Θέμα”:

“Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο για προσφυγή σε τρίτες κατά σειρά κάλπες, … Αν η Ν.Δ δεν πετύχει πλειοψηφία άνω των 151 εδρών στην κάλπη, είναι βέβαιο ότι θα την κατακτήσει µε τη στήριξη βουλευτών από όµορους πολιτικούς χώρους. Ορισµένοι σπεύδουν να δαιµονοποιήσουν µια τέτοια προοπτική µε χαρακτηρισμούς για «αποστασία» και «κυβέρνηση κουρελού», αλλά, όπως αντιτείνουν από την κυβέρνηση, «το προηγούμενο του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στην κυβέρνηση αποσπώντας βουλευτές από τη Ν.∆., τους ΑΝ.ΕΛ., το Ποτάµι και την Ενωση Κεντρώων, δεν δίνει ουσιώδες έρεισμα στην επιχειρηματολογία της Κουµουνδούρου».

Ξεκάθαρα και χωρίς προσχήματα δηλαδή το “Πρώτο Θέμα” μας αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Βλέποντας, λοιπόν τη Ν.Δ με τους χειρισμούς της να έχει καταντήσει χορηγός του ναζιστικού κόμματος, δημιουργούνται πολύ περίεργες σκέψεις. Γιατί αποκλειστικό “κατόρθωμα” της κυβέρνησης είναι το ότι ένα περιθωριακό κόμμα, χωρίς καμιά οργανωτική παρουσία, χωρίς αναγνωρίσιμα στελέχη που μέχρι πριν λίγο καιρό καταγραφόταν δημοσκοπικά στο 1,5-2%, σήμερα με τις αβάντες που του πρόσφερε η Ν.Δ να συγκεντρώνει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι το κυβερνητικό κόμμα πέρα από την εικόνα που παρουσιάζει και εμφανίζεται να μην επιθυμεί την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη, ουσιαστικά επιδιώκει το εντελώς αντίθετο. Να μπει δηλαδή στον πειρασμό και να αποδεχθεί συνωμοσιολογικά σενάρια που αναφέρουν ότι η “βιτρίνα” του Κασιδιαρέικου μορφώματος, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, έχει ανοιχτή γραμμή με την Ν.Δ μέσω του συνταξιούχου σήμερα Γιώργου Σανιδά, ο οποίος έχει διατελέσει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ήταν το πρόσωπο που το 2006 τον προώθησε για αντιεισαγγελέα, όπως φημολογείται. Είναι απόλυτα παρακινδυνευμένο να ισχυριστεί κανείς ότι η Ν.Δ., ουσιαστικά επιδιώκει όσοι ψηφοφόροι έφυγαν από το μαντρί της να βρεθούν στο κόμμα Κασιδιάρη, αυτό να αποκτήσει κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα λεηλατηθεί από το σημερινό κυβερνητικό κόμμα και έτσι θα αποκτήσει ακόμα μια πρωθυπουργική θητεία ο Μητσοτάκης. Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ακούγεται αυτό.

Ζούμε όμως στην εποχή του παρασκηνίου, όπως ακούσαμε να μας λέει και ο Ματζουράνης στο παραπάνω βίντεο, ώστε και αυτό που μας φαίνεται εντελώς παράλογο να έχει δόση αλήθειας.

Υ.Γ: Θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος το επιχείρημα ότι μπορούσε η Ν.Δ. να αφήσει τα πράγματα όπως είναι και αν έμπαινε το κόμμα του Κασιδιάρη στην βουλή να συνεργαζόταν μαζί του ή να του αποσπούσε βουλευτές. Αυτή η υπόθεση όμως έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η Χρυσή Αυγή ήταν ενωμένη στις περασμένες εκλογές και δεν κατόρθωσε να μπει στην βουλή. Και σήμερα αν η κυβέρνηση αδιαφορούσε γι’ αυτό το ναζιστικό συνονθύλευμα και το άφηνε να κατέβει στις εκλογές, είναι ζήτημα αν θα συγκέντρωνε 2%. Η Ν.Δ., όμως με την τωρινή τακτική της είναι χορηγός στους Κασιδιάρηδες, γι’ αυτό και τα ποσοστά τους, μαζί με την βοήθεια από τις καθοδηγούμενες δημοσκοπικές εταιρείες παρουσιάζονται τόσο φουσκωμένα.



Μία απάντηση στο “Το κόμμα Κασιδιάρη, στην εποχή του παρασκηνίου”

  1. Το ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός
    λαός δεινοπάθησαν τόσο πολύ από το ναζισμό δεν έπρεπε α υπάρχει
    ούτε ένας ναζί στη xωρα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *