Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Γράφει ο mitsos175

«Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διευκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.
Οι δύο εγκαταστάσεις που στοχοθετήθηκαν κυρίως ήταν «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στους σιωνιστές τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «η αεροπορική βάση του Νοβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35» που το βομβάρδισαν.

«Αυτά τα δύο κέντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας», είπε.
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε «Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε».

Από το μεριά του το Ισραήλ υποστηρίζει πως κατέρριψε το 99% των 300 drones και πυραύλων καταρρίφθηκαν.

Όταν κάνω ένα λάθος το παραδέχομαι. Θεώρησα πως ούτε αυτή η συμβολική και θεαματική επίθεση των Ιρανών δε θα γίνονταν (τουλάχιστο προς το παρόν), αφού αυτό θα ωφελούσε τον Μπάιντεν δίνοντας αφορμή να επιτεθεί στο Ιράν. Άλλωστε λόγω της απόστασης τα αποτελέσματα τέτοιου είδους επιθέσεων έχουν από στρατιωτικής άποψης ελάχιστο αποτέλεσμα.
Όμως η κοινή γνώμη στο Ιράν ήταν εξοργισμένη από τις συνεχείς δολοφονικές – τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί μιλιταριστές παίρνουν απάντηση στις επιθέσεις τους. Όσο και φωνάζουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές τους αποικίες το Ιράν είχε δικαίωμα να απαντήσει στην τρομοκρατία του Ισραήλ.

Φυσικά από στρατιωτικής άποψης τα αποτελέσματα δεν είχαν μεγάλες επιπτώσεις στην Ισραηλινή ισχύ. Ένα κέντρο πληροφοριών καταστράφηκε και ένα αεροδρόμιο έπαθε ζημιές. Τα F-35 ήταν πιθανότατα στο αέρα, αφού οι Ιρανοί μετέδωσαν την επίθεση ζωντανά! Ολοφάνερα ήταν πολιτική ενέργεια και όχι στρατιωτική. Αν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα εκτός των ζημιών στους δυο στόχους είναι το κόστος. Κάθε Ιρανικό drone κοστίζει 20.000 ενώ οι πύραυλοι που τα κατέρριψαν κοστίζουν τα διπλά!

Όπως είπαμε όμως αυτή ήταν μια επίθεση στο ηθικό. Για πρώτη φορά οι Ιρανοί μπόρεσαν να πλήξουν έστω και λίγο το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής μόνο οι Ισραηλινοί μπορούσαν να πλήξουν το Ιράν. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τους Ισραηλινούς που θα πρέπει να αναπτύξουν και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα, αφού σε πραγματική επίθεση οι Ιρανοί θα εκτοξεύσουν πολύ περισσότερα drones και πυραύλους. Ενδεικτικά τα drones αυτής της επίθεσης ήταν λιγότερο από το 1/10 όσων καταρρίπτονται καθημερινά στην Ουκρανία!

Το θετικό είναι πως το Ιράν δεν έδωσε ευκαιρία στο κάθαρμα του Λευκού Οίκου να κάνει πόλεμο. Οι στόχοι ήταν καθαρά στρατιωτικοί, μάλλον δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού και οι Ιρανοί υποστηρίζουν πως δε θα υπάρξει συνέχεια, εκτός αν οι Ισραηλινοί φονιάδες επιτεθούν ξανά. Αν όμως το κάνουν, θα έχουν μια πιο ισχυρή και όχι τόσο συμβολική απάντηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *