Σαν σήμερα το 1943: Εξέγερση των Εβραίων κατά των Ναζί στο Γκέτο της Βαρσοβίας

“Εξέγερση στην κόλαση”:  Σαν σήμερα, 19 Απριλίου 1943, χιλιάδες ναζί των SS και περίπου 300 Πολωνοί της δωσίλογης “Μπλε” αστυνομίας, υπό τον Γιούργκεν Στρόοπ, εισβάλλουν στο γκέτο της Βαρσοβίας για να καταστείλουν την ηρωική εξέγερση. 

Η εξέγερση στο γκέτο ξεκίνησε μετά το δεύτερο κύμα απελάσεων των Εβραίων. Δύο αντιστασιακές οργανώσεις κατασκεύασαν δεκάδες θέσεις μάχης και εκτέλεσαν συνεργάτες των Γερμανών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και Εβραίοι αστυνομικοί του γκέτο και πράκτορες της Γκεστάπο. 

19 Απριλίου 1943, οι ναζί άρχισαν την τελική καταστροφή του γκέτο και τον εκτοπισμό όσων Εβραίων βρισκόντουσαν εκεί. Πίστευαν ότι δεν θα έβρισκαν αντίσταση και ότι η καταστροφή του γκέτο θα ήταν “δώρο” για τα γενέθλια του Χίτλερ που ήταν την επόμενη μέρα, 20 Απριλίου. Όμως έκαναν λάθος. Οι εξαθλιωμένοι Εβραίοι που είχαν απομείνει στο γκέτο γνώριζαν πλέον ότι τα τρένα που έφευγαν καθημερινά με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, δε μετέφεραν τους συγγενείς και οικείους τους σε στρατόπεδα εργασίας. Ήξεραν πια πως εκεί που τους έπαιρναν οι ναζί, θα έβρισκαν φρικτό θάνατο σε θαλάμους αερίων, καθώς υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης. 

Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να αντισταθούν μέχρι το τέλος. Όταν εισέβαλαν οι ναζί του Στρόοπ, εκατοντάδες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εξεγέρθηκαν. Άντρες, γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά, οπλισμένοι με παλιά τουφέκια και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πολέμησαν ηρωικά τους πάνοπλους ναζί. Συνέχεια εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *