Ηταν 1η Μάη του 1945 όταν ο “Ριζοσπάστης”, δημοσιεύει την είδηση για την απελευθέρωση του Ν. Ζαχαριάδη απ΄ το κολαστήριο του Νταχάου.

Ηταν 1η Μάη του 1945 όταν ο “Ριζοσπάστης” με έκτακτη έκδοση δημοσιεύει την είδηση της απελευθέρωσης του Νίκου Ζαχαριάδη, από το χιτλερικό κολαστήριο του Νταχάου.

Αντιγράφουμε:

Με βαθιά συγκίνηση και ανείπωτη χαρά ο “Ριζοσπάστης” αγγέλλει στα μέλη του κόμματος μας, σε όλους του Ελληνες δημοκράτες, σ’ όλο τον ελληνικό λαό τη μεγάλη είδηση: Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ.

Την απελευθέρωσή του μας την ανήγγειλε με επείγον τηλεγράφημά του ο απεεσταλμενος μας στον Αγιο Φραγκίσκο, διευθυντής του “Ριζοσπάστη” σ. Κώστας Καραγιώργης.

Το κείμενο του τηλεγραφήματος έχει ως εξής:

Αγιος Φραγκίσκος: 1 του Μάη.
Στο διαβόητο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, κοντά στο Μόναχο, που το κατέλαβαν χτες τ’ αμερικανικά στρατεύματα, οι σύμμαχοι μας Αμερικανοί απελευθέρωσαν μεταξύ των 32.000 κρατουμένων και τον αγαπημένο μας αρχηγό σ. Νίκο Ζαχαριάδη. Εζήτησα από τις αμερικανικές αρχές λεπτομέρειες για τις συνθήκες απελευθέρωσης του σ. Ζαχαριάδη τις οποίες και θα μεταδώσω αμέσως μόλις τις λάβω.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *