Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους αστέγους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική Ά. Χάγιος, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του ΠΣ (31/1) ως κατεπείγον,  το θέμα των αστέγων στην Αθήνα και στην περιφέρεια Αττικής.

Με διπλή πρόταση:

Α) Λήψης άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος τις μέρες της βαρυχειμωνιάς.
Β) Συνολικής συζήτησης του θέματος σε τακτική συνεδρίαση του ΠΣ.

Τόνισε ότι δεν είναι προϊόν προσωπικών επιλογών ούτε μοιραία εξέλιξη το κοινωνικό πρόβλημα αυτό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων που ισοπεδώνουν το εισόδημα, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Είναι αποτέλεσμα της τοκογλυφίας των τραπεζιτών, που οδηγούν στη φτώχεια, στην ανεργία, ακόμα και στο πέταμα στο δρόμο όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και ανέργων. 20.000 άστεγοι, μια ολόκληρη πόλη, μένουν σε χαρτόκουτα, σε παγκάκια, κάτω από γέφυρες ή στους δρόμους της Αθήνας. (Eντυπωσιακά τραγική λεπτομέρεια: πολλοί άστεγοι παραμένουν στο “χώρο” τους και δεν πάνε σε κάποιον από τους χώρους του δήμου αυτές τις δύσκολες ημέρες γιατί φοβούνται πως θα χάσουν τη “θέση” τους από άλλους αστέγους.) Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο φιλανθρωπίας, πολιτικής και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μαζικό λαϊκό εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί λαϊκή στέγη, άρνηση πληρωμής των τοκογλυφικών δανείων, προγράμματα κοινωνικής –οικονομικής στήριξης σε συνδυασμό με διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων κρατικών- περιφερειακών- τοπικών που θα βρεθούν με την στάση πληρωμών- διαγραφή του χρέους, κατάργηση μνημονίων νέων και προηγούμενων, δανειακής σύμβασης που προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Στο δρόμο αυτό υπάρχει λύση για την άμεση ανακούφιση των αστέγων:

-Με την διάθεση κτηρίων ξενοδοχειακών και επιχειρήσεων που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες, αφού πρώτα ξεζούμισαν τους εργαζόμενους και τις κρατικές επιχορηγήσεις.
-Με το πέρασμα στο δημόσιο κτηρίων –ιδιοκτησιών των τραπεζών, της εκκλησίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επιχειρούν να ξεπουλήσουν.
-Με τη χρηματοδότηση προγράμματος αξιοποίησης εγκαταλειμμένων κτηρίων.

Στο θέμα αυτό θα τοποθετηθούμε συνολικά και συγκεκριμένα σε μια τακτική συνεδρίαση με βάση διεκδικήσεις του κινήματος και θέσεις του μαχόμενου κόσμου της επιστήμης και της τεχνικής.
Σήμερα το ΠΣ να αποφασίσει για μια έκτατη πολιτική φιλοξενίας αστέγων σε αίθουσες και κτήρια της περιφέρειας και εξασφάλισης στοιχειωδών μέσων διατροφής- ένδυσης- περίθαλψης.

Μετά από συζήτηση το ΠΣ αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων όπως προτάθηκαν, καθώς και την εισαγωγή του θέματος σε τακτική συνεδρίαση.

 

http://anticapitalist-attiki.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *