Το φωτοσόπ του Δένδια και ο τραμπουκισμός των αρχών καταστολής

Η εικόνα των νεαρών που συνελήφθησαν στο επεισόδιο ληστείας στο Βελβενδό Κοζάνης είναι n πλήρης αποτύπωση της αστυνομικής λογικής για την καταστολή. Κακοποιήθηκαν ενώ είχαν συλληφθεί τόσο, που, όπως αφελώς ή εν τη ρύμη του λόγου παραδέχθηκε ο αμφιλεγόμενος υπουργός Δημ. Τάξης Ν. Δένδιας, χρειάστηκε διαδικασία επεξεργασία με «φότοσοπ» για να μοιάζουν οι φωτογραφία τους με τους ίδιους, πριν κακοποιηθούν.

Το ξύλο στους κρατούμενους είναι μια πάγια τακτική των δυνάμεων καταστολής. Είναι η λογική της εκδίκησης που περιέχεται σε δυνάμεις οι οποίες δρουν αντιπαραθετικά και κυρίως σε δυνάμεις που εκφράζουν την καταστολή και έχουν ενσωματώσει τη βία με νόμιμο τρόπο στα καθημερινά τους χαρακτηριστικά. Η βία της αστυνομίας είναι «μέσα στη δουλειά, διότι έχουμε να κάνουμε με κακοποιούς, με επικίνδυνους, με απελπισμένους, με αδίστακτους».

Η βία λοιπόν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί –μιλώντας τεχνοκρατικά και μόνο- σε ό,τι αφορά διαδικασία σύλληψης. Όχι αφού έχει εξουδετερωθεί και συλληφθεί ο ύποπτος ή ο ένοχος. Όσα συμβαίνουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα ή την Ασφάλεια αποτελούν υπερβάσεις και καταχρήσεις εξουσίας. Αποτελούν σημεία εκδίκησης των αρχών προς ρους ήδη συλληφθέντες κι αυτό είναι από μόνο του καταδικαστέο. Για όποιον λόγο κι αν έγινε, για ομολογία ή για «σπάσιμο τσαμπουκά», είναι πρακτική και τακτική απαράδεκτη και καταδικαστέα. Αν εντάσσεται στη λογική του κράτους να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από την ένδεια που τον έχει οδηγήσει, τους δολοφονικούς φόρους και την υποταγή στους δανειστές δεν έχει αντίκρισμα:

Πρώτον διότι η εικόνα των κακοποιημένων νεαρών γεννάει αντίθετα συναισθήματα, στον βαθμό μάλιστα που η εμφάνισή τους δεν συνάδει με δολοφόνους/ τρομοκράτες και δεύτερον διότι όλα τα προηγούμενα είναι τόσο έντονα, ώστε οι άνθρωποι πολύ περισσότερο νιώθουν ότι απειλούνται από την ανεργία, τη φτώχεια και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, παρά από άτομα κινούμενα στην εφηβεία ή το μετεφηβικό της ηλικίας που θεώρησαν ότι μπορούν να αποτελέσουν απειλή για το σύστημα.

Πέρα από τις άθλιες μεθόδους κακοποίησης κρατουμένων, η κυβέρνηση διαπράττει και μια εξόφθαλμη απάτη, θέλει να πει και να πείσει ότι αυτός (οι νεαροί της ληστείας, οι αναρχικοί που χτύπησαν στην Κοζάνη και αλλού) είναι ο κίνδυνος για την κοινωνία, όχι η «τρόικα», τα Μνημόνια, η κλοπή των εισοδημάτων από τους ανθρώπους, οι διώξεις, οι κατασχέσεις και τα χαράτσια. Αυτά είναι καλά κατά την κυβέρνηση, «επώδυνα αλλά αναγκαία», μια και έχουν σχέση με τον άμεσο εξορθολογισμό του κράτους και των λειτουργιών του. Άγνωστο πως, αλλά ανακάλυψαν ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους περνάει από την ισοπέδωση των ανθρώπων.

Για να γίνει αυτή ευκολότερη και να περάσει κάπως αθόρυβα, δίνουν στο κοινό (αυτό που σφαγιάζεται από τους ντόπιους υπαλλήλους της τρόικας) ένα είδος θεάματος, μπας και ξεχαστεί. Πότε τυφλούς που δεν ήταν τυφλοί και κακώς έπαιρναν συντάξεις, πότε απατεώνες δημόσιοι υπάλληλοι (με προφανή στόχο τη δημιουργία συνειρμών «άρα όλοι έτσι είναι»), πότε νεαρούς που θέλουν να ανατρέψουν το κράτος και κρατάνε όπλα φορώντας κουκούλες.

Αυτή η τελευταία προσφορά περιέχει όλα ή αρκετά από τα στοιχεία του χολιγουντιανού θεάματος δίωξης της απανταχού τρομοκρατίας, όπως μπάτσους ντυμένους σαν αστακούς με ειδικές στολές, όπλα παράξενα που τους κρέμονται δεξιά και αριστερά από τα υπεργυμνασμένα σώματα, τζιπ με αναμμένα μέρα μεσημέρι τα φώτα, μαύρα τζιπ απαστράπτοντα «φτιαγμένα» -δώρο ίσως των αμερικανικών ομόλογων υπηρεσιών που πήραν καινούργια-, μηχανές χιλιάρες και πάνω, που ανοίγουν δρόμο στα τζιπ και καλύπτουν τον δρόμο απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Καλυμμένα πρόσωπα αστυνομικών (αυτοί μπορούν να φοράνε κουκούλες και ειδικά ελαστικά μαντήλια προσώπου), γρήγορο περπάτημα προς τρέξιμο, χερούκλες που βουτάνε τα κεφάλια των κρατουμένων προς τα κάτω για να μπουν αβλεπί στο ειδικό αυτοκίνητο, τα πάντα. Κατανοητά όλα αυτά.

Αυτό που δεν μπορεί να είναι κατανοητό είναι η κακοποίηση κρατουμένων μέσα στα αστυνομικά τμήματα ή τα αυτοκίνητα που μεταφέρονται ενώ είναι ήδη κρατούμενοι. Αν έχουν μείνει ίχνη φιλότιμου και ευαισθησίας στα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση (τουλάχιστον σε δύο από αυτά), ας ελέγξουν την κατάσταση, ας επιβάλουν ποινές εκεί που πρέπει και ας σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες των αρχών που προσβάλλουν την κοινωνία.

Πηγή: Εφημερίδα «Παρόν»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *