Το δημόσιο σχολείο σε κατάρρευση!

paideiaΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ « Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ »

Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση

Ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του σχολικού έτους, τα σχολεία της Νέας Σμύρνης βρίσκονται σε πρωτοφανή κατάσταση. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι άνευ προηγουμένου, το Ολοήμερο υπολειτουργεί στην πλειοψηφία των σχολείων, κενά μακροχρόνιων ασθενειών δεν καλύπτονται και οι ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των ΕΑΕΠ και των Ολοήμερων δεν έχουν έρθει και..περιμένουμε το ΕΣΠΑ.

Την Παρασκευή 4/10, για να λειτουργήσουν τα σχολεία της Νέας Σμύρνης σε πλήρη ανάπτυξη προγράμματος (δηλαδή όπως πέρυσι) χρειάζονται ακόμη 176 ώρες ειδικοτήτων στο πρωινό πρόγραμμα και 324 ώρες στο Ολοήμερο (298 ειδικοτήτων και 26 δασκάλου)! Και δεν υπολογίσαμε καθόλου σε αυτές τις ώρες τους– τουλάχιστον 13-δασκάλους παράλληλης στήριξης που χρειάζονται τα σχολεία της Νέας Σμύρνης, ούτε φυσικά την ενισχυτική διδασκαλία που έχει πλέον καταργηθεί στην πράξη!

Είναι γνωστό πως, φέτος η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές των δανειστών κι αφεντικών της με το πρόσχημα της αποπληρωμής του χρέους και του μηδενισμού των δαπανών, δεν έκανε κανέναν διορισμό εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, περίπου 10.000 συνάδελφοί μας αναπληρωτές, οι οποίοι χρόνια τώρα γυρίζουν την επικράτεια προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης, αφού δεν δόθηκαν πιστώσεις για την πρόσληψή τους. Είναι γνωστό πως, φέτος, στις αρχές Σεπτέμβρη εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία το Υπ. Παιδείας επιχειρεί να «πάρει» το δάσκαλο απ’ το ολοήμερο και καθορίζει ότι «το ολοήμερο πρόγραμμα, θα λειτουργήσει με τις διαθέσιμες ώρες των δασκάλων», δηλαδή ότι περισσεύει, λες και περισσεύει! Στην αρχή της χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας, διαφήμιζε ότι θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ισχυριζόμενο ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικού και με μετακινήσεις και εξορθολογισμό θα καλυφθούν τα κενά.

Μάλιστα, ο Περιφερειακός δ/ντής Αττικής, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Συλλόγων μας, προχώρησε σε αυθαίρετες υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων από την Α’, Β΄ και Γ΄ Αθήνας όπου «περίσσευαν», σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Κανένα πρόβλημα δεν έλυσαν! Και οι 180 που μετακινήθηκαν άφησαν πίσω τους κενά, και στις περιοχές που τους πήγαν, μόνο «μπαλώματα» έκαναν! Απόδειξη γι αυτό, είναι ότι λίγες μέρες μετά, το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε στην πρόσληψη αναπληρωτών Δασκάλων από ΕΣΠΑ για τα Ολοήμερα Σχολεία, και τους τοποθετεί ακόμα και σε διευθύνσεις από τις οποίες πριν λίγες ημέρες μετακινήθηκαν στην περιφέρεια μόνιμοι δάσκαλοι γιατί θεωρήθηκαν υπεράριθμοι!

Μέχρι σήμερα, τα προγράμματα ΕΣΠΑ αφορούν ΜΟΝΟ πιλοτικές δομές. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ μπορούσαν να προσληφθούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με αυτά τα προγράμματα παρά μόνο σε δομές που τις χαρακτήριζαν πιλοτικές (ΖΕΠ τμήματα υποδοχής κ.λπ.). Με την απόφασή του αυτή το υπουργείο χαρακτηρίζει το Ολοήμερο Πρόγραμμα του Δημόσιου Σχολείου ως πιλοτική δομή που δεν χρειάζεται δασκάλους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να καλύπτεται μέσω ΕΣΠΑ, «ωφελούμενων» με 500 ευρώ όταν τελειώσει το ΕΣΠΑ κλπ. Άρα, σταδιακά θα αποσύρονται οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί από την κάλυψη αυτών των θέσεων, αλλά και όλοι οι αναπληρωτές θα είναι πλέον από προγράμματα ΕΣΠΑ και ότι άλλο προκύψει και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν οι δομές του δημόσιου σχολείου μετατρέπονται σταδιακά σε πιλοτικά προγράμματα, καταλαβαίνουμε ότι σύντομα θα «απαγορευτούν» για τη σταθερή εργασία και ο δρόμος για την κατάργηση των οργανικών θέσεων που αντιστοιχούν στο Ολοήμερο έχει ήδη στρωθεί. Αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας προχωρούν με συντονισμένο σχέδιο που στην ολοκλήρωσή του έχει την πλήρη καταστροφή της μόνιμης και σταθερής εργασίας στο δημόσιο σχολείο.

Στην κατάσταση αυτή πρέπει να προσθέσουμε τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολείων που αδυνατούν να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα για τη λειτουργία τους με κίνδυνο να επιβληθεί στην πράξη η μετακύληση του κόστους στους γονείς! Οι περικοπές του μνημονίου, της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ γυρίζουν τα δημόσια σχολεία πολλά χρόνια πίσω και οδηγούν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Πρέπει τώρα γονείς και εκπαιδευτικοί με τις τοπικές κοινωνίες να ξεδιπλώσουμε μια μεγάλη αγωνιστική δράση για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ την αποστολή όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών και της χρηματοδότησης των σχολείων.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων:

Να ενημερώσουν επίσημα τους γονείς για την κατάσταση.

Να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινές συνελεύσεις γονέων εκπαιδευτικών – όπου να καλούν και το σύλλογο μας, με επιδίωξη την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη σε όλη την κοινωνία του προβλήματος και την αποφασιστική απαίτηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και επαρκή χρηματοδότηση.

Ν. ΣΜΥΡΝΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η Πρόεδρος: Μελαμπιανάκη Ζέττα

Η Γ. Γραμματέας: Πενταγιώτη Αλεξάνδρα

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ- ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΥΛΗΣ-ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Ακολουθία νομοθετημάτων αλλά και αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, που απηχούν τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική, και αφορούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν ως αποτέλεσμα:

 Δημοτικά Σχολεία να μη λειτουργούν με ολοήμερα τμήματα, ή να υπολειτουργούν, ή να λειτουργούν μόνο για τις μικρότερες τάξεις.

 Κλείνουν τμήματα ένταξης και ενισχυτικής διδασκαλίας.

 Εξακολουθούν οι συμπτύξεις τμημάτων και σχολείων.

 Σε πολλά σχολεία να μην υπάρχουν καθαρίστριες και φύλακες.

Παρά τις χιλιάδες μετατάξεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κενά στην ξένη γλώσσα, πληροφορική μουσική κλπ.

Έτσι βλέπουμε ότι στην ίδια περιοχή σχολεία λειτουργούν με διαφορετικό πρόγραμμα, αλλού γίνονται μαθήματα και αλλού όχι. Εμείς οι γονείς του Αλίμου, της Αργυρούπολης, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση αυτή, επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για:

 Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε κάθε ζώνη (δασκάλων και ειδικοτήτων).

 Πραγματικά ολοήμερο Σχολείο και όχι θέση στάθμευσης παιδιών, με Δάσκαλο Π.Ε. 070 για την καθημερινή μελέτη των μαθητών, με ένα δωρεάν γεύμα σε όλα τα παιδιά, με αντιστοιχία ενός δασκάλου ανά 25 μαθητές και πρόγραμμα δραστηριοτήτων από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας αποκλειστικά από το ΥΠΑΙΘ.

 Άμεσες προσλήψεις καθαριστριών και φυλάκων στα σχολεία που δεν έχουν.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην επιβαλλόμενη απαξίωση και υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου. Για μια αναβαθμισμένη ποιοτική, δημόσια δωρεάν παιδεία, που θα υπηρετεί την ολόπλευρη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών και όχι αλλότριους προς την εκπαίδευση σκοπούς.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ- ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΥΛΗΣ-ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *