Πετρέλαιο: Κέρδη 1 τρις $ για τον ΟΠΕΚ, και “όχι άλλο κάρβουνο”

Στα ψιλά πέρασε η παρακάτω “ειδησούλα”, μιας και είναι προφανώς “φυσιολογικό” το να βγάζουν μια χούφτα ολιγάρχες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ελέγχοντας μονοπωλιακά την αγορά πετρελαίου (καρτέλ). Αλλοίμονο άλλωστε, είναι “δημοκρατικό” το να ελέγχουν μερικοί σεΐχηδες και διάφοροι άλλοι πετρελαιάδες, μέτοχοι πετρελαϊκών εταιριών, κτλ το υπ’ αριθμόν ένα αγαθό για την παγκόσμια οικονομία:

FT: Έως και 1 τρισ. δολ. τα φετινά έσοδα του ΟΠΕΚ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα έχει φέτος για πρώτη φορά έσοδα πάνω από 1 τρισ. δολάρια, αν οι τιμές του αργού διατηρηθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency, IEA).

«Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΠΕΚ που τα έσοδά του από το πετρέλαιο φτάνουν το 1 τρισ. δολάρια. Αυτό θα συμβεί κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών και της αυξημένης παραγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ κ. Φέιθ Μπάιρολ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, προσθέτοντας ότι, ωστόσο, «η Σαουδική Αραβία έκανε σημαντικές προσπάθειες να χαλαρώσει την αγορά πετρελαίου, αυξάνοντας την παραγωγή και εμποδίζοντας την περαιτέρω αύξηση των τιμών».

Το 2008, όταν η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα έσοδα του ΟΠΕΚ έφθασαν τα 990 δισ. δολάρια.

Όσο για τους λόγους των αυξημένων τιμών του πετρελαίου, είναι βέβαια πολλοί – για παράδειγμα, φταίει και η “αβεβαιότητα” στη Λιβύη αλλά και γενικότερα στην Αραβία. Επίσης, φταίει η κερδοσκοπία. Επίσης, φταίει η αβεβαιότητα και για το πόσο πετρέλαιο υπάρχει για το μέλλον.

Ωστόσο, ας δούμε ενδεικτικά αυτό το διάγραμμα, που δείχνει την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα από το 2003:

Όπως βλέπουμε, η τιμή του πετρελαίου διαρκώς αυξάνεται εδώ και χρόνια. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο απ’ ότι δείχνει το διάγραμμα (που σταματά το 2008). Και παρόμοια είναι λίγο-πολύ η κατάσταση διεθνώς.

Ως εκ τούτου λοιπόν, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ειδικά από το 2008 και μετά που ξέσπασε η κρίση και τα κράτη άρχισαν να τυπώνουν πληθωριστικό χρήμα, και έναν ακόμα παράγοντα:

θα πρέπει λοιπόν να δούμε ότι από ένα σημείο και μετά, δεν είναι το πετρέλαιο αυτό που ανεβαίνει, αλλά το δολάριο/ευρώ/γιεν, κτλ αυτό που πέφτει, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερα νομίσματα για να αγοράσει κανείς την ίδια ποσότητα πετρελαίου.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, όπως είχαμε σχολιάσει με το που ξέσπασαν οι αραβικές επαναστάσεις, το ότι η Γερμανία πλέον αφήνει χωρίς πρόβλημα το ευρώ να ανεβαίνει μέχρι και τα 1.42$ στη μεταξύ τους ισοτιμία, διότι ναι μεν το ισχυρό ευρώ πλήττει τις εξαγωγές, από την άλλη όμως τις διασφαλίζει φτηνότερο (σχετικά) πετρέλαιο.


Εδώ και η “άνοδος” του χρυσού τα τελευταία χρόνια, που επίσης εξηγείται από την πτώση των νομισμάτων (άλλο αν οι κυβερνώντες προτιμούν να το παρουσιάζουν ως “άνοδο του χρυσού”, για να μην πολυκαταλάβει ο κόσμος τι γίνεται, ειδικά από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και πλέον τυπώνουν χρήμα διπλοβάρδιες)

Την ίδια ώρα, οι Financial Times αρχίζουν να ανησυχούν για επέκταση της αραβικής επανάστασης και στη Σαουδική Αραβία, αργά ή γρήγορα:

Ουδείς αναντικατάστατος–πλην του πετρελαίου Ριάντ

Η αγορά πετρελαίου μαθαίνει να ζει με έναν κίνδυνο που ποτέ δεν φανταζόταν: την Σαουδική Αραβία.

Το βασίλειο κατέχει κεντρική θέση στην ενεργειακή αγορά: Παράγει περίπου 12% του πετρελαίου του πλανήτη (μόνο η Ρωσία πλησιάζει αυτό το μέγεθος) και καταλαμβάνει πάνω από τρία/τέταρτα της πλεονάζουσας παραγωγικής δυνατότητας.

Με δυο λόγια, το Ριάντ είναι πράγματι αναντικατάστατο.

Όμως, καθώς ένοπλες συγκρούσεις αγγίζουν σχεδόν όλα τα σύνορά του –σε Υεμένη, Ομάν, Μπαχρέιν, Ιράκ και Ιορδανία ενώ νηνεμία υπάρχει μόνο σε Κατάρ, Κουβέιτ και ΗΑΕ- και η εγχώρια δυσαρέσκεια αυξάνεται, η αγορά κάνει μια σκέψη που απέφευγε επί πολλά χρόνια: Τι θα γίνει αν υπάρχει πρόβλημα στην Σαουδική Αραβία; Τι θα γίνει αν απειληθεί η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας;

«Η Σαουδική Αραβία είναι ένας κίνδυνος που δεν υπάγεται σε κανένα οικονομικό μοντέλο,» αναφέρει ένας trader εμπορευμάτων, αναφερόμενος στο τεράστιο μέγεθος της πετρελαϊκής παραγωγής του βασιλείου και τον τεράστιο αντίκτυπο που θα είχε ένα πρόβλημα παραγωγής.


Και ποιος σας είπε ότι θα μπορούν όλοι να έχουν αμάξι και βενζίνη στο μέλλον; Οι λαοί “πρέπει” να φτωχύνουν μέχρι αηδίας για να είναι “ανταγωνιστικοί”. Όλα τα λεφτά σε μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Σιγά μην έχετε όλοι λεφτά για βενζίνες και πετρέλαιο θέρμανσης για να μου ζεσταίνεστε τους χειμώνες…Άντε από εδώ ρε “καλομαθημένοι”. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Κινέζοι εργάτες, με το υποδειγματικό lifestyle του σκλάβου, που αποτελούν το “πρότυπο” για κάθε κεφαλαιοκράτη

Ταβάνι χτύπησε η τιμή του πετρελαίου

Το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε σχεδόν στο 1 ευρώ το λίτρο, τιμή ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια. Η μικρότερη τιμή της αγοράς άγγιξε τα 89,9 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια ώρα, σε διεθνές επίπεδο:

Σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από το πετρέλαιο προαναγγέλλει ο Ομπάμα

Η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, υπογράμμισε ο κ.Ομπάμα, πρέπει να προχωρήσει και για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Ο στόχος του περιορισμού κατά το 1/3 είναι «εύλογο, εφικτός !!! και απαραίτητος».

Όπως διευκρίνισε, η μείωση πρέπει να γίνει και με την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας ενέργειας στο εσωτερικό αλλά και με τη μείωση της κατανάλωσης. Πάντως, με 45.000.000 Αμερικάνους να ζουν πλέον με κουπόνια σίτισης, και μάλιστα με τον αριθμό τους να εμφανίζει διαρκή αύξηση, δε θα είναι ομολογουμένως και τόοσο δύσκολο να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσδιόρισε μάλιστα τέσσερα πεδία όπου θα γίνει επικεντρωθεί η προσπάθεια: την αύξηση της παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό, την μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου σε οχήματα όπως τα λεωφορεία, την κατασκευή περισσότερο ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων και τέλος την ενθάρρυνση μεγαλύτερης χρήσης βιοκαυσίμων.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θα συνεχίσουμε να πέφτουμε θύματα των μεταπτώσεων στην αγορά πετρελαίου, μέχρι να ασκήσουμε με σοβαρότητα μία μακροπρόθεσμη πολιτική για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια».

Ωστόσο, δεν απέκλεισε πλήρως τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που συνεισφέρει στο 25% του ενεργειακού μείγματος των ΗΠΑ.

Πυρηνικό «φρένο» πατάει τώρα η Κίνα

Οι συνέπειες της Φουκουσίμα συνεχίζουν να γίνονται αισθητές και στην πυρηνική πολιτική άλλων χωρών.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον ρυθμό της πυρηνικής της ανάπτυξης δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ασφάλεια έναντι της ταχύτητας. Ετσι, ενώ αρχικά προέβλεπε κάλυψη του 5% των ενεργειακών αναγκών της από πυρηνική ενέργεια ώς το 2020, προσανατολίζεται τώρα γύρω στο 3%. Η πυρηνική ενέργεια θα εξακολουθήσει παρ’ όλα αυτά να παίζει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κίνας, που προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το αέριο. Διαθέτει ήδη 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ άλλοι 28 είναι υπό κατασκευή.


Εξόρυξη κάρβουνου – μια “μόδα από τα παλιά”. Το κάρβουνο είναι βέβαια πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον, αλλά είναι ότι πιο φτηνό υπάρχει, ειδικά με τις νέες τεχνολογίες εξόρυξης, οπότε οι καπιταλιστές το προτιμούν. Η Κίνα είναι η “Μέση Ανατολή” σε κοιτάσματα κάρβουνου

China’s coal reserves ‘will make it new Middle East’, says energy chief

Vast reserves of coal in the far west of China mean it is set to become the “new Middle East”, a leading figure in the global coal industry has claimed. Fred Palmer, the chairman of the London-based World Coal Association and a key executive at Peabody Energy, the world’s largest privately owned coal company, also said that China is leading the US in efforts to develop technology to “clean” coal of its carbon emissions by burying them underground.

China processes a significant amount of its coal to produce liquid fuels which can be used as an oil replacement.

“China and the US are both aggressively pursuing ‘low-carbon coal’ technologies even as the world consumes more coal every day, and will continue for as far out as you can see.”

Peabody has led the US energy sector’s assault on the Environmental Protection Agency’s efforts to curb the US’s carbon emissions. Last year, it filed a petition seeking to overturn the EPA’s endangerment findings, which allow carbon dioxide to be legally classified as a pollutant. Palmer, who once described burning fossil fuels as “doing God’s work”, says Peabody will continue to resist any regulation aimed at taxing or capping carbon emissions and will instead seek to overcome the “deep concern around the world about carbon emissions” with technology.

“I don’t think a carbon tax will ever be there from a worldwide perspective,” he said. “It will be a technology path.”

Green groups were sceptical of Peabody’s low-carbon claims and warned that exporting coal would undermine efforts to block new coal-fired plants in the US.

David Hawkins, the director of climate programs at the Natural Resources Defense Council, said: “Fred Palmer is smart enough to know that carbon capture for coal will never be widely deployed without policies that require cuts in the carbon pollution coal users dump in the air. Yet his company has consistently opposed such policies. While he says they support ‘low-carbon coal’, their actions speak louder than his words.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *