«Ενσωμάτωση ή ανατροπή» το δίλημμα Τσίπρα

image002Του Γιώργου Δελαστίκ – “Επίκαιρα”

Απορρίφθηκε -με εμφανή δυσκολία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα- από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για τις πολιτικές συνεργασίες που είχε υποβάλει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στόχος της τροπολογίας αυτής ήταν να προσανατολίσει την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις συν τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντισυστημικής οικολογίας, αποκλείοντας συνεργασίες με κόμματα, οργανώσεις ή κινήσεις της μνημονιακής Κεντροαριστεράς.

«Ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που Θα εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντισυστημικής οικολογίας δεν είναι ουτοπία ούτε χίμαιρα, αλλά ρεαλιστική δυνατότητα και επιτακτική ανάγκη» είναι αυτό που θέλει η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία περιγράφει αναλυτικά την άποψή της στην τροπολογία που κατέθεσε.

«Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. (…) Η Κεντροαριστερά είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το Μνημόνιζ στην Ελλάδα…» τονίζει.

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ

Η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκε από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε 59 ψήφους υπέρ και 84 κατά, ενώ υπήρξαν 4 λευκά και 7 αποχές. Το αποτέλεσμα αυτό, όπου οι θετικές ψήφοι υπερβαίνουν σαφώς την οργανωτική δύναμη της Αριστερής Πλατφόρμας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει αναμφισβήτητα ότι η ανησυχία για τους κινδύνους ενσωμάτωσης του κόμματος, ακόμη και στο ανώτατο όργανο του, υπερβαίνει σαφώς το όρια της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική ουσία είναι όμως ότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με διαφορετικό τρόπο. «Απαιτείται η συγκρότηση ενός πλατιού, δημοκρατικού προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής» αναφέρει η απόφαση ποι εγκρίθηκε από την Κ.Ε. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται γι’ αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί «νέο συνασπισμό εξουσίας».

«Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του. «Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε ένα απροσδόκητο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν τον έκαναν οι ευρωεκλογές πρώτο κόμμα, με υπεροχή 4 εκατοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ (26,38% έναντι 22,71%), αλλά ταυτόχρονα οδήγησαν σε κοινοβουλευτικό βάραθρο τους δυνάμει συμμάχους του σε μελλοντική αντιμνημονιακή κυβέρνηση.

Η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε κυριολεκτικά από το 6,25% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 στο απίστευτο 1,2%, από το οποίο θεωρείται αδύνατον να ανακάμψει και να ξεπεράσει το 3% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ώστε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Κατακρημνίστηκαν όμως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, πέφτοντας από το 7,51% του Ιουνίου του 2012 στο 3,46%. Η ραγδαία πτώση του ποσοστού των ΑΝΕΛ, από το 10,61% των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012 στο 7,51% των βουλευτικών του Ιουνίου του 2012 και τώρα στο 3,46% των φετινών ευρωεκλογών, προκαλεί άκρα αβεβαιότητα γύρω από το αν θα ξεπεράσουν το 3% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές – πόσω μάλλον μετά τις συνεχείς μετεκλογικές αποχωρήσεις βουλευτών τους.

Ναι, αλλά χωρίς τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ πώς θα γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας; Οι δρόμοι είναι δύο, δεδομένης της λυσσώδους άρνησης του ΚΚΕ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποθέτοντας ότι ο Περισσός θα εμμείνει μέχρι τέλους στην κατηγορηματική απόρριψη συμμετοχής του σε κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα: ή κατάκτηση της αυτοδυναμίας ή συνεργασία με το… ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή οποιοδήποτε κεντροαριστερό πολιτικό μόρφωμα εφευρεθεί!

Τάσεις επίτευξης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας δεν δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής – και υπογραμμίζουμε αυτό το «μέχρι στιγμής» γιατί πραγματικά το εννοούμε. Αν όμως δεν είναι ορατή η αυτοδυναμία, τι θα κάνει; Θα πάει με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι κ.λπ.; Ναι ή όχι; Εδώ οι γνώμες διίστανται ακόμη και στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εσωκομματικές διαφωνίες

Η Αριστερή Πλατφόρμα απορρίπτει χωρίς περιστροφές κάθε συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο κεντροαριστερό υβρίδιο και έχει συμπεριλάβει εκ των προτέρων κατηγορηματική απόρριψη τέτοιου ενδεχομένου στην τροπολογία της, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υποβοηθήσει να ξαναστηθεί στα πόδια της η ηττημένη και σε γενική χλεύη Κεντροαριστερά όλων των αποχρώσεων είτε ενσωματώνοντας δυνάμεις της στους κόλπους του είτε συνεργαζόμενος μαζί της, τροφοδοτώντας έτσι την ανασυγκρότηση της. Ένα μπλοκ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς είτε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη μορφή της συνεργασίας αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων δεν θα μετατόπιζε την Κεντροαριστερά σε αριστερές θέσεις, αλλά και με τη βοήθεια των κυρίαρχων τάξεων, ειδικά της μιντιοκρατίας, θα καθιστούσε σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστο, απονευρωμένο και όμηρο του συστήματος» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω τροπολογία.

Διαφορετική οπτική γωνία έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Στη δευτερομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συντρόφους του πόσο αρνητικό θα είναι για το κόμμα τους αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέμβει στην προσπάθεια του συστήματος να ανασυγκροτήσει όπως όπως την Κεντροαριστερά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις δαγκάνες της Κεντροαριστεράς αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί. Αν κάνουμε πως δεν είδαμε το συστημικό σχέδιο για το Ποτάμι. Αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε γιατί βάζουν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αυτόν που έβαλαν» υπογράμμισε. Υπό το κράτος αυτής της πίεσης, πάντως, η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απαλύνει τις εκφράσεις ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα, αφήνοντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή προς την Κεντροαριστερά, αλλά υποβαθμίζοντας φραστικά τις ελπίδες ευόδωσης της στροφής προς τα κει.

«Δεν έχουμε προσδοκίες για προσέλευση στο αντιμνημονιακό μπλοκ… από τον οργανωμένο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει ενταχθεί ιδρυτικά στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο και αποτελεί τμήμα του αντίπαλου πολιτικού σχεδίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εκλογή Προέδρου

Πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι αν ο Αντώνης Σαμαράς κατορθώσει να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 180 ψήφους και εκλέξει οποιονδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα κατορθώσει να μείνει στην εξουσία μέχρι να κλείσει η τετραετία της, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2016, δύο χρόνια ακόμη. Αν όμως Σαμαράς και Βενιζέλος μείνουν στην κυβέρνηση για μία διετία ακόμη ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να προβλέψει κανένας από τώρα ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Τσίπρας. Αντιθέτως, αν η κυβέρνηση δεν μαζέψει 180 βουλευτές και οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατος πρωθυπουργός.

Πλειστηριασμός… βουλευτών!

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει περιπλεχθεί απερίγραπτα από το αποτέλεσμα των… ευρωεκλογών, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό! Η κυβέρνηση έχει μόνο 152 βουλευτές. Υπάρχουν όμως πλέον… 49 (!) βουλευτές (23 ανεξάρτητοι, 13 των ΑΝΕΛ και 13 της ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι πρέπει να… αλλάξουν κόμμα, αν θέλουν να συνεχίσουν τη βουλευτική και πολιτική σταδιοδρομία τους! Πρωτοφανές για την Ελλάδα γεγονός: οι 50 από τους 300 βουλευτές να… αιωρούνται πολιτικά και να πρέπει να προσκολληθούν κάπου αλλού, σε άλλο κόμμα από εκείνο με το οποίο εκλέχτηκαν, για να επιβιώσουν πολιτικά!

Αν η κυβέρνηση κατορθώσει να προσελκύσει τους 28 από τους 49, εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Προφανώς και δεν είναι αδύνατο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το κατορθώσει οπωσδήποτε.

Καλά κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και τσιρίζει καλώντας τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά του 1965 και νέες εκτροπές». Η ουσία είναι όμως ότι με τις φωνές δεν γίνεται τίποτα. Αν χάσει τον άτυπο «πλειστηριασμό» για τις ψήφους των 49 βουλευτών, έχασε μια κρισιμότατη μάχη – ίσως ακόμη και τον πόλεμο! ■

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *