Χο, Χο, Χο Τσι Μινχ! Νίκη για τους Βιετκόνγκ!

ΧοΤο σύνθημα αυτό πρόβαλαν σε Ευρώπη και Αμερική από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι τη νίκη του βιετναμέζικου λαού οι αγωνιστές της “εκτός τειχών” Αριστεράς, αντιπαραθέοντάς το στο σύνθημα των “ρεβιζιονιστικών” Κ.Κ. “Ειρήνη στο Βιετνάμ”. Η αναφορά στον Χο Τσι Μινχ, που πέθανε σαν σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 1969, ήταν σαφής και στοχευμένη.

Ήταν ο ηγέτης του βιετναμέζικου Κ.Κ. και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Μια από τις πιο λαμπρές μορφές στην ιστορία του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Γεννημένος το 1890, έγινε ναυτεργάτης και εργαζόμενος σε διάφορες δουλειές στο Παρίσι, σε μια εποχή που η πατρίδα του βρισκόταν υπό την κατοχή των γάλλων αποικιοκρατών, συνδέθηκε με το Κ.Κ. Γαλλίας.

Επιστρέφοντας στο Βιετνάμ, συμμετείχε στον αγώνα κατά των ιαπώνων εισβολέων και αναδείχθηκε στην ηγεσία του Κ.Κ. Ινδοκίνας και κατόπιν του Κ.Κ. Βιετνάμ. Το 1945 πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ένοπλου κινήματος των Βιετμίνχ, για την απελευθέρωση από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Μετά την ήττα των γάλλων αποικιοκρατών, το 1954, αναδείχθηκε ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, που περιλάμβανε το βόρειο τμήμα της χώρας. Η ενεργητική υποστήριξη του αντάρτικου των Βιετκόνγκ στο υπό αμερικάνικο έλεγχο Νότιο Βιετνάμ, είχε ως συνέπεια την απροκάλυπτη αμερικανική παρέμβαση και τη γενίκευση του πολέμου με άγριους βομβαρδισμούς των πόλεων και των χωριών του Βόρειου Βιετνάμ.

Κρατώντας ισορροπίες μεταξύ ΕΣΣΔ και Κίνας, μετά τη ρήξη των σχέσεών τους, ο Χο Τσι Μινχ ήταν σαφώς τοποθετημένος κατά της σοβιετικής πολιτικής της ειρηνικής συνύπαρξης με τον ιμπεριαλισμό. Η νίκη του βιετναμικού λαού ήρθε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη ηγέτη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *