Πόλεμος Κόκκαλη – Μελισσανίδη για τον ιππόδρομο

ιπποδρομοςΣε «κούρσα» διαπλεκόμενων συμφερόντων εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την εκχώρηση της αποκλειστικής άδειας διοργάνωσης και διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος για τα επόμενα 20 χρόνια στην Ελλάδα.
Με την κυβέρνηση Σαμαρά να αναλαμβάνει για πολλοστή φορά να παίξει το ρόλο του «διαιτητή» στην αρένα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, η απόκτηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος μετατράπηκε σε πεδίο σύγκρουσης επιχειρηματικών φατριών, με πρωταγωνιστές τον Σ. Κόκκαλη μέσω της Intralot και τον Δ. Μελισσανίδη, με όχημα τον ΟΠΑΠ και το επενδυτικό fund Globa lFamily Partners.

 
Του Λεύτερη Χαραλαμπόπουλου
Η διαγωνιστική διαδικασία, που έστησε η κυβέρνησηγια την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, ήταν για άλλη μια φορά μια κακοστημένη παράσταση. Κατέληξε όμως με το ΤΑΙΠΕΔ, στις 28 Αυγούστου, να κηρύσσει άγονο τον αρχικό διαγωνισμό, απορρίπτοντας τη νέα προσφορά της Intralot «ως μη ικανοποιητική» και ανακοινώνοντας ότι θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό εντός των επόμενων 15 ημερών. Λίγες ώρες πριν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ απορρίψει την προσφορά τηςIntralot για εξαγορά του ιπποδρομιακού στοιχήματος με 12 εκατ.ευρώ, το επενδυτικό κεφάλαιο Global Family Partners (GFP), με έδρα το Λονδίνο, κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ εγγυητική επιστολή ύψους 40 εκατ. ευρώ -σύμφωνα με πληροφορίες, της Τράπεζας Πειραιώς-, με στόχο να δείξει έμπρακτα ότι επιδιώκει την απόκτηση του στοιχήματος, παρότι δεν είχε συμμετάσχει σε κανένα στάδιο του επίσημου διαγωνισμού.
Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι πίσω από την προσφορά του GFP βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, και ειδικότερα ο βασικός μέτοχός του Δημήτρης Μελισσανίδης. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που το GFP εξασφάλισε με σχετική άνεση και «συνοπτικές διαδικασίες» την εγγυητική επιστολή από την τράπεζα του Μιχάλη Σάλλα.
Γιατί όμως το ιπποδρομιακό στοίχημα έγινε το αντικείμενο τέτοιας σύγκρουσης μεταξύ της Intralot και του ΟΠΑΠ ή -για να μην κοροϊδευόμαστε- μεταξύ του Κόκκαλη και του Μελισσανίδη;
Αν το στοίχημα πέρναγε στην Intralot, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα πατούσε πόδι στην αγορά του τζόγου. Αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις βρεθεί στα χέρια του GFP, ο Μελισσανίδης και οι τσέχοι συνεταίροι του στον Οργανισμό αποκτούν το μονοπώλιο του εγχώριου στοιχήματος και γίνονται τα απόλυτα αφεντικά του τζόγου στη χώρα. Το παιχνίδι λοιπόν είναι μεγάλο.
Ο Κόκκαλης, ο ευνοημένος επιχειρηματίας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1990 και μετά, προσπάθησε αρχικά έναντι του ευτελούς και προκλητικού αντιτίμου των 5,25 εκατομμυρίων ευρώ -πρόκειται για την αρχική προσφορά της Intralot στις 31 Ιουλίου- να πάρει το ιπποδρομιακό στοίχημα. Μάλιστα, αν «έκλεινε» η αγοροπωλησία, το δημόσιο θα βρισκόταν και χρεωμένο. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η Intralot, μοναδική υποψήφια στο διαγωνισμό για την απόκτηση της διεξαγωγήςτου ιπποδρομιακού στοιχήματος, είναι ταυτόχρονα και η εταιρεία που έχει ζητήσει δικαστικά τη δέσμευση των εγκαταστάσεων του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο για οφειλές περίπου 25 εκατ. ευρώ του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) προς αυτήν! Το πώς και το γιατί, θα το δούμε παρακάτω.
Τα πράγματα για τον Κόκκαλη έμοιαζαν ακόμα πιο εύκολα, όταν στις 28 Ιουλίου -τρεις μέρες πριν τη λήξη του διαγωνισμού- η κυβέρνηση Σαμαρά, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, άλλαξε τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόεδροςτου ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ο Εμμανουήλ Κονδύλης και διευθύνωνσύμβουλος ο Πασχάλης Μπουχώρης, που στο παρελθόν είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ιντρακόμ. Από τη νέα του θέση καλείται να αξιολογήσει την προσφορά του πρώην αφεντικού του.
Μπορεί να του έστρωσαν το δρόμο, όμως ο μεγαλοεπιχειρηματίας ήταν αποφασισμένος να πάρει το ιπποδρομιακό στοίχημα σχεδόν τζάμπα. Μιας και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, κατέθεσετην προκλητική προσφορά των 5,25 εκατ. ευρώ πιστεύοντας ότι ο διαγωνισμός ουσιαστικά είχε κλείσει… Οι υπολογισμοί του όμως έπεσαν έξω, όχι από τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, που ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει όσο όσο, αλλά από την πρεμούρα που έπιασε τον ΟΠΑΠ να αποτρέψει πάση θυσία την εμπλοκή του Κόκκαλη στον στοιχηματικό τζόγο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όταν ο Κόκκαλης διαπίστωσε τις προθέσεις του ΟΠΑΠ, την τελευταία βδομάδα πριν την κατάθεση της δεύτερης προσφοράς του, κίνησε γη και ουρανό στους κόλπους της κυβέρνησης, για να μη χάσει τη δουλειά.kokkalis_2401

 
Μια ακόμη ιστορία διαπλοκής
Αρχικά, η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε το νόμο 4111/2013 με τον οποίο διαχώρισε τον υπερχρεωμένο ΟΔΙΕ και τα περιουσιακά του στοιχεία από την άδεια διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Έβγαλε στο σφυρί μόνο το κερδοφόρο κομμάτι του οργανισμού (στοίχημα) και ταυτόχρονα αποφάσισε να θέσει τον ΟΔΙΕ σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στην αφετηρία του διαγωνισμού για την εκχώρηση του στοιχήματος, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2013, πήραν θέση μάχης δύο κοινοπραξίες. Η Intralot με τον Οργανισμό Ιπποδρομιών του Μπουένος Άιρες και η γαλλική PMU -η μεγαλύτερη εταιρεία ιπποδρομιακού στοιχήματος στον κόσμο με τζίρο 10,5 δισ. ευρώ- σε συνεργασία με τη νοτιαφρικανική Phumelela.
Μαζί με το στοίχημα, το ΤΑΙΠΕΔ ζητούσε από τον υποψήφιο να νοικιάσει και το Ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο για να διεξάγει ιπποδρομίες. Αρχικά, αντί του ποσού των 6 εκατ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια, το οποίο στην πορεία μείωσε στα 2,5 εκ. ευρώ. Οι Γάλλοι, που ζητούσαν να καθοριστεί το ενοίκιο βάσει του τζίρου, αποχώρησαν στη λήξη της προθεσμίας του διαγωνισμού, δίχως να υποβάλλουν πρόταση.
Η αποχώρηση των Γάλλων αιφνιδίασε τα αφεντικά του ΟΠΑΠ -φήμες θέλουν να είχαν συμφωνήσει για μελλοντική συνεργασία με τους Γάλλους-, που είδαν στο πρόσωπο του Κόκκαλη τον αυριανό «ανταγωνιστή» στο χώρο του τζόγου.
Μπροστά στον κίνδυνο να πατήσει πόδι η Intralot στην αγορά του τζόγου, ο Μελισσανίδης και οι τσέχοι συνεργάτες του στον ΟΠΑΠ επιστράτευσαν το fund GFP -στο οποίο, μεταξύ άλλων, φέρεται να συμμετέχει και ο γιος του τέως βασιλιά- και κατέθεσαν εκπρόθεσμη προσφορά ύφους 40 εκατ. ευρώ, διεκδικώντας «φαινομενικά» την απόκτηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, αλλά και άνθρωποι της πιάτσας, μετά την κατάθεση της προσφοράς του GFP, εκτιμούσαν ότι τα αφεντικά του ΟΠΑΠ δεν στόχευαν στην εξαγορά του ιπποδρομιακού στοιχήματος, αλλά στο «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας πώλησής του στην Intralot.
Μέσω του GFP, ο ΟΠΑΠ επιδίωξε να παρουσιάσει μια μεγάλη προσφορά, που θα άλλαζε τα δεδομένα. Μετά την κατάθεση της νέας προσφοράς, έστω και εκπρόθεσμης, το ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν μπροστά σε μια μικρή προσφορά της Intralot, και μπορούσε να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό, όπως και έκανε τελικά. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει στα τέλη Σεπτεμβρίου να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΟΔΙΕ -το διαχειριστή μέχρι σήμερα του ιπποδρομιακού στοιχήματος- όπως της έχει επιβάλλει η ΕΕ, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά και στην Intralot. Η Intralot έχει απαιτήσεις 25 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΙΕ, σε περίπτωση εκκαθάρισης του Οργανισμού, όμως, ως ιδιωτική εταιρεία, θα αποζημιωθεί τελευταία και προφανώς δεν θα εισπράξει όλο αυτό το ποσό…
Το άνοιγμα του φακέλου της προσφοράς της Intralot στις 31 Ιουλίου διευκόλυνε τους σχεδιασμούς του ΟΠΑΠ. Η Intralot πρόσφερε μόλις 5,25 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το ιπποδρομιακό στοίχημα για 20 χρόνια.Ήτοι 262.500 το χρόνο. Δηλαδή περίπου το 50% του τζίρου μιας μέτριας στοιχηματικής ιπποδρομιακής μέρας. Μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις που θα άνοιγε το φιάσκο ενός ακόμη ξεπουλήματος μπιρ παρά, το ΤΑΙΠΕΔ αξιολόγησε την προσφορά της Intralot ως χαμηλού τιμήματος. Προκειμένου να κερδίσει χρόνο, η νέα διοίκηση του Ταμείου παρέπεμψε την προσφορά της Intralot προς νέα αξιολόγηση στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που την απέρριψε επίσης. Έτσι, ορίστηκε η 27η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθεί νέα «βελτιωμένη προσφορά» από την εταιρεία του Κόκκαλη.μελισσανιδης

 
Πόλεμος Κόκκαλη – Μελισσανίδη με φόντο την «πίτα» του τζόγου
Στο διάστημα που μεσολάβησε, μεταξύ 31 Ιουλίου και 28 Αυγούστου, υπήρξε ένας πόλεμος ανακοινώσεων από την GFP και την Intralot, χωρίς καμία από τις δύο επιχειρήσεις να βάλλει εναντίον της άλλης. Η Intralot επιχειρούσε να πείσει ότι το τίμημα που προσέφερε δεν ήταν 5,25 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά 56,2 εκατ. ευρώ, καθώς στην προσφορά, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν και τα μισθώματα που θα έδινε για τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Αυτά υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια, ωστόσο πουθενά δεν προβλέπεται ότι η Intralot είναι υποχρεωμένη να νοικιάσει όντως τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο. Από την άλλη, το λονδρέζικο fund GFPυποστήριξε ότι προσφέρει τα 40 εκ. ευρώ για το «δημόσιο καλό».
Τέτοια υποκρισία και από τους δύο.
Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Στον ανηλεή επιχειρηματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, ουσιαστικά μεταξύ Σ. Κόκκαλη και Δ. Μελισσανίδη, είναι προφανές ότι όλα τα βέλη θα βγουν από τη φαρέτρα. Πάντως, η κόντρα των δύο επιχειρηματιών έχει ξεκινήσει ήδη από την περίοδο ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Παρότι ο Μελισσανίδης και οι τσέχοι συνεταίροι του επιχείρησαν να πετάξουν την Intralot εκτός ΟΠΑΠ, ο Σ. Κόκκαλης κατάφερε να παραμείνει τεχνολογικός προμηθευτής στον ΟΠΑΠ μέχρι το 2018, με προσδοκώμενα έσοδα περίπου 27,5 εκατ. ευρώ. Παρότι δεν συμμετείχε στην εξαγορά του ΟΠΑΠ, ο Κόκκαλης τελικά παρέμεινε στον κύκλο εργασιών του Οργανισμού, εξασφαλίζοντας σίγουρα έσοδα.
Η σφήνα των αφεντικών του ΟΠΑΠ για να μην πάρει η Intralot το ιπποδρομιακό στοίχημα, υποδηλώνει την ανησυχία τους ότι ο Κόκκαλης θα στήσει ένα δεύτερο μαγαζί στοιχήματος. Παρότι είναι μια μικρή «μπίζνα» για τον Σ. Κόκκαλη (μόλις το 1% του τζίρου του εγχώριου τζόγου), το ιπποδρομιακό στοίχημα μπορεί να εξελιχθεί σε μια χρυσοφόρα επιχείρηση.
Σήμερα το δίκτυο του ιπποδρομιακού στοιχήματος αποτελείται από 450 πρακτορεία, εκ των οποίων τα 50 είναι αμιγώς ιπποδρομιακό και τα υπόλοιπα 400 συστεγάζονται σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Όμως, ο νέος ιδιοκτήτης του ιπποδρομιακού στοιχήματος θα έχει τη δυνατότητα να δώσει νέες άδειες πρακτορείων ή ακόμα και να απαιτήσει να μη συστεγάζονται στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Σ. Κόκκαλης μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο δίκτυο πρακτορείων που αρχικά θα προσφέρει μόνο ιπποδρομιακό στοίχημα. Λέμε αρχικά, γιατί τελικός στόχος του Κόκκαλη, όπως σημειώνουν πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη, είναι να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή του ΟΠΑΠ, που θα πουλάει όλα τα «είδη» του τζόγου. Πώς; Μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγουν στην αγορά 18.500 παιχνιδομηχανές (φρουτάκια), τα οποία θα δοθούν μέσω του ΟΠΑΠ σε τρίτους.
Αν ο Σ. Κόκκαλης αγοράσει μηχανήματα και τα τοποθετήσει μέσα στα πρακτορεία του ιπποδρομιακού στοιχήματος που στο μεταξύ θα έχει δημιουργήσει, θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα…
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη, ακόμα πιο σημαντική, ευκαιρία για τον Σ. Κόκκαλη. Οι πενταετείς άδειες για το ιντερνετικό στοίχημα που πρόκειται να δοθούν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με κινήσεις που γίνονται από μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, μπορούν να μετατρέψουν την απόκτηση του απαξιωμένου σήμερα ιπποδρομιακού στοιχήματος σε… πρώτο αριθμό του λαχείου. Αν ο Σ. Κόκκαλης έχει διαμορφώσει ήδη ένα δίκτυο πρακτορείων ιπποδρομιακού στοιχήματος, γίνεται αυτόματα ο πρώτος «παίκτης» για να διεκδικήσει άδειες για τη λειτουργία και του αθλητικού στοιχήματος. Σ’ αυτό το παιχνίδι φαίνεται ότι δεν θα είναι μόνος του. Οι Κοντομηνάς, Αλαφούζος, Μπόμπολας και η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον να «επενδύσουν» στο αθλητικό στοίχημα. Πληροφορίες θέλουν τον Σ. Κόκκαλη να έχει ήδη συμφωνήσει με επιχειρηματία ή επιχειρηματίες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ισχυρό σχήμα που θα κονταροχτυπηθεί με τον ΟΠΑΠ.
Οι Τσέχοι και ο Μελισσανίδης, με την αμέριστη συνδρομή της κυβέρνησης Σαμαρά, έχουν εξασφαλίσει το μονοπώλιο στο χώρο του εγχώριου τζόγου για την επόμενη εικοσαετία. Ωστόσο, αφενός οι κυβερνήσεις και οι νόμοι αλλάζουν και αφετέρου, όπως σημειώνουν επιχειρηματικές πηγές, μια προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ με καταγγελία για μονοπωλιακές συνθήκες στον εγχώριο τζόγο, μπορεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.
Εδώ κρύβεται και το μυστικό της ξαφνικής εμφάνισης του GFP στην αγορά. Ο Μελισσανίδης θέλησε να κλείσει την «πόρτα» στον Κόκκαλη και προς το παρόν τα κατάφερε. Οι ανακοινώσεις του GFP περί πρότασης που «διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον», είναι το τυρί που ρίχνουν στη φάκα για να τσιμπήσει ο λαός και να εμφανιστεί ο ΟΠΑΠ και τα αφεντικά του, ως δήθεν… ευεργέτες, αφού προσφέρουν 40 εκατ. ευρώ έναντι των μόλις 12 εκατ. ευρώ του Κόκκαλη.

 
Τον χρέωσαν, τον απαξίωσαν, για τον ξεπουλήσουν…
Μέχρι το 2002 ο ΟΔΙΕ ήταν μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση με ετήσιο τζίρο που άγγιζε τα 350 εκατ. ευρώ. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2003, η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε τη μετεγκατάσταση του Ιππόδρομου από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο. Μια μετακίνηση που έγινε με πρωτοφανή τρόπο. Ο ΟΔΙΕ κλήθηκε να πληρώσει εξ ολοκλήρου την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων, αλλά και τις απαλλοτριώσεις γης που χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί το νέο ιπποδρόμιο. Καθώς ο ΟΔΙΕ δεν διέθετε τα ανάλογα κεφάλαια, οδηγήθηκε στη σύναψη δανείου ύψους 210 εκατ. ευρώ με τη βρετανική τράπεζα RBS. Από αυτά, τα 130 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη γερμανική εταιρεία που κατασκεύασε τις κτιριακές εγκαταστάσεις -υπέρογκο ποσό, αλλά οι Γερμανοί… είναι φίλοι μας- και τα 80 εκατ. για τις απαλλοτριώσεις.
Ο ΟΔΙΕ, λοιπόν, βρέθηκε υπερχρεωμένος και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέστη «ζημιογόνος» εξαιτίας του δανείου.
Τότε παρενέβη το Δημόσιο κι άρχισε να τον χρηματοδοτεί με περίπου 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, προκειμένου να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του. Η υπερχρέωση του Οργανισμού, σε συνδυασμό με τη μεταφορά του Ιππόδρομου στη μέση του πουθενά και την οικονομική κρίση, που μείωσαν τον τζίρο του στοιχήματος, μετέτρεψαν τον ΟΔΙΕ σε μια «προβληματική» επιχείρηση.
Το «μάρμαρο» πλήρωσαν και οι εργαζόμενοι. Από 700 συμβασιούχους το 2009, σήμερα έχουν απομείνει 450, ενώ από τους 70 μόνιμους έχουν απομείνει 55. Για τους συμβασιούχους ειδικότερα υπάρχει και καθεστώς εργασιακής γαλέρας, αφού εδώ και τριάντα χρόνια τραβάνε κουπί υπογράφοντας μονοήμερες συμβάσεις εργασίας με αμοιβή 22 ευρώ(!), για να εργαστούν δυο φορές τη βδομάδα.
Προκειμένου όμως ο ΟΔΙΕ να μην εμφανίζεται ότι χρωστάει στα δημόσια ταμεία, η ενίσχυσή του από το 2003 έως το 2008, γινόταν με τη μορφή αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες κατέληγαν ολόκληρες στα ταμεία της βρετανικής τράπεζας για την αποπληρωμή του δανείου.
Μετά το 2008, η κυβέρνησηΚαραμανλή αποφάσισε να αλλάξει μοντέλο, με το Δημόσιο να καταβάλλει τα ποσά του δανείου απευθείας στην Τράπεζα, και τον ΟΔΙΕ να εμφανίζεται στη συνέχεια ως οφειλέτης προς το κράτος. Αφού από τότε υπήρχε σχέδιο για την πώληση του ΟΔΙΕ, στόχος ήταν να αναλάβει ο αγοραστής και τα χρέη του Οργανισμού προς το Δημόσιο.
Επειδή όμως κανένας ιδιώτης δεν θα δεχόταν να φορτωθεί στην πλάτη τα χρέη, η κυβέρνηση Σαμαρά βρήκε τη «χρυσή τομή» σε βάρος -πάντα- των κρατικών ταμείων. Με το Νόμο 4111/2013, που ψηφίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της εκκρεμεί δικαστήριο στις 23 Σεπτεμβρίου προκειμένου το ιπποδρόμιο να περάσει στα χέρια του Σ. Κόκκαλη και να ξεκινήσει διαδικασία πλειστηριασμού. Όμως, αν η Κομισιόν δεν δώσει νέα παράταση -πράγμα σχεδόν απίθανο- ή αν δεν καρποφορήσει ο νέος διαγωνισμός, τότε ο ΟΔΙΕ θα περάσει σε καθεστώς εκκαθάρισης και η Intralot κινδυνεύει να χάσει μέρος ή και όλα τα χρήματα που αξιώνει…

 
Το «φιλέτο» του Μαρκόπουλου
Γύρω από την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, υπάρχουν πληροφορίες και σενάρια που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον του Κόκκαλη, σε συνεργασία με κινεζικά κεφάλαια, για την απόκτηση και των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, που σήμερα έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μία έκταση 1.000 στρεμμάτων, που είναι δομημένη σε επιφάνεια 33.000 τετραγωνικών μέτρων. Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να παραχωρήσει το ακίνητο για τα επόμενα 99 χρόνια, προσφέροντας πακέτο στον επόμενο ιδιοκτήτη, εκτός από τα κτίρια και τους χώρους του Ιππόδρομου, και τη δυνατότητα να ανεγείρει ξενοδοχείο, χώρους εστίασης, καταστήματα κ.λπ.
Γνωρίζουμε ότι κινεζικά κεφάλαια αναζητούν εκτάσεις για την κατασκευή μιας China Town στην περιοχή. Αν το κινεζικά σχέδια ευοδωθούν, αυτός που θα ελέγχει τις εγκαταστάσεις του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, θα αποκτήσει μια δυνάμει τεράστια πελατεία.
Το επόμενο διάστημα η ιδιωτικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, θα γεννήσει νέα επεισόδια στον επιχειρηματικό πόλεμο Κόκκαλη-Μελισσανίδη. Ερωτηματικό παραμένει αν η Intralot θα επιστρέψει στο διαγωνισμό. Όπως επίσης και αν το GFP είναι διατεθειμένο να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους ή αν απλώς χρησιμοποιήθηκε για να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο απευθείας του ΟΠΑΠ και των αφεντικών του στο παιχνίδι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια ακόμα ιδιωτικοποίηση μετατράπηκε σε μια «κούρσα» διαπλοκής με τους επιχειρηματίες να εφορμούν πάνω στη λεία της περιουσίας του Δημοσίου…

 

Πηγή: Unfollow

Μία απάντηση στο “Πόλεμος Κόκκαλη – Μελισσανίδη για τον ιππόδρομο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *