Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021 11:21:15

Μεξικό: Νέα τοξική καταστροφή από το ίδιο μεταλλείο, μέσα σε ενάμισι μήνα

Από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

 

derrame-en-rio-sonora
Επαναλαμβανόμενο ατύχημα δεν είναι ατύχημα και όσο και να προσπαθήσει κανείς να τα αγνοήσει αυτά τα διαδοχικά περιστατικά, είναι αδύνατον. Ακούει κανείς στην Ελλάδα ή πιστεύουμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στους άλλους; Έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει καλύτερες υπηρεσίες ελέγχου από το Μεξικό ή τον Καναδά; Καλά θα κάνουμε να ξυπνήσουμε γιατί μόλις αδειοδοτήθηκε και η δική μας καταστροφή.

Τονίζουμε ξανά ότι η Grupo Mexico δεν είναι τυχαία εταιρεία αλλά μια «μεγάλη και σίγουρη» εταιρεία», η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο, το δε συγκεκριμένο μεταλλείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου! Τα μεγάλα μεταλλεία προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Και όσοι συγκρίνουν επενδυτικά σχέδια σαν αυτό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με την παλιά, μικρή, υπόγεια εκμετάλλευση του Μαντέμ Λάκκου – Μαύρων Πετρών, ή είναι άσχετοι ή είναι πληρωμένοι!

Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, ο ποταμός Σονόρα στο Μεξικό βάφτηκε κόκκινος από τα τοξικά υγρά του ίδιου μεταλλείου χαλκού, του Buenavista, στο οποίο συνέβη και η προηγούμενη τοξική διαρροή στις 6 Αυγούστου. Για δεύτερη φορά οι τοπικές αρχές εξέδωσαν συναγερμό και απαγόρευση χρήσης του νερού για 25.000 κατοίκους. Για δεύτερη φορά, η εταιρεία είπε ακριβώς τα ίδια ψέμματα: ότι το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων!

Η Υπηρεσία Πολιτικής προστασίας της Πολιτείας Σονόρα δήλωσε ότι «διακόπτει τις σχέσεις της» (!) με το μεταλλευτικό γίγαντα Grupo Mexico, γιατί συνεχίζει να απορρίπτει τοξικές ουσίες στο ποτάμι (πηγή). Ο διευθυντής της υπηρεσίας δήλωσε ότι η τελευταία διαρροή ήταν μια «πράξη διεθνούς εγκλήματος» (πηγή).  Είπε επίσης ότι μετά τη διαρροή του Αυγούστου η εταιρεία «απέκλεισε την είσοδο στους ερευνητές» και προειδοποίησε ότι αυτή τη φορά οι αρχές θα επιστρέψουν μαζί με δυνάμεις ασφαλείας (πηγή). «Θα ενεργήσουμε με όλο το βάρος του νόμου, επειδή αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματος του μεταλλείου», ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ το Al Jazeera φιλοξενούσε την περασμένη εβδομάδα εκτενές ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από κατοίκους που επλήγησαν από την προηγούμενη τοξική διαρροή και ακόμα αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις συνέπειες, ενώ πολλοί έχουν καταστραφεί οικονομικά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:

Στους 22.000 ανθρώπους, σε επτά πόλεις κατά μήκος του ποταμού, που έμειναν χωρίς τρεχούμενο νερό από το προηγούμενο ατύχημα και τώρα εξαρτώνται από δωρεές εμφιαλωμένου νερού, ποιος θα απαντήσει;

Τους κτηνοτρόφους που πετάνε το γάλα που παράγουν γιατί «κανείς δεν αγοράζει πια γάλα από τη Σονόρα» ποιος θα  τους αποζημιώσει;

«Αυτό ξέφυγε από το να είναι ένα οικολογικό ζήτημα και τώρα είναι ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα», λέει ο Υπουργός Εσωτερικών της Σονόρα. «Οι οικονομικές επιπτώσεις φτάνουν στο σημείο να χάσει η πολιτεία ολόκληρες σοδειές – και αυτό χωρίς να προσμετρηθούν οι ζημίες από την απουσία πωλήσεων γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων».

Οι αγρότες παρατήρησαν ότι δεν υπήρχε ζωή πια στο ποτάμι, ήταν όλα νεκρά, μεταξύ των οποίων ψάρια και ελάφια.

«Τι θα κάνω; Όλα μου τα όνειρα έχουν μείνει εκεί στη γη. Όχι μόνο τα δικά μας όνειρα, αλλά και των παππούδων μας».

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πηγές:

Befouled Again: New Toxic Mine Spill Reported in Mexico’s Sonora River

Mine spill devastates Mexican farmers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *