4,9 Δις ευρώ σε 1.300 θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ – «Είναι σκάνδαλο – γίγας! Μπροστά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton Bank και οι άλλες γνωστές υποθέσεις είναι νάνοι!».

image002Πηγή: “Επίκαιρα”

Χίλια τριακόσια επισφαλή δάνεια -τα λεγάμενα «θαλασσοδάνεια»-που χορήγησε η Αγροτική Τράπεζα χωρίς να πληρούνται στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις χορήγησής τους και που το συνολικό ύψος τους αγγίζει τα 5 δις ευρώ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Επικαίρων», πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, που μπροστά του ωχριούν οι γνωστές υποθέσεις των άλλων τραπεζών που χορηγούσαν επισφαλή δάνεια και είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

«Είναι σκάνδαλο-γίγας! Μπροστά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton Bank και οι άλλες γνωστές υποθέσεις είναι νάνοι! Στις άλλες περιπτώσεις τραπεζών που χορηγούσαν επισφαλή δάνεια είχαμε βλάβη του Δημοσίου, δηλαδή δηλωμένα δάνεια που χορηγήθηκαν και δεν επιστράφηκαν, τα οποία έφταναν κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση της Αγροτικής τα δάνεια που δόθηκαν και δεν επιστράφηκαν, τα οποία και νομοτελειακά οδηγούνται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου, φτάνουν στα 4,9 δις ευρώ! Είναι ακριβώς υπολογισμένα: χίλια τριακόσια δάνεια ελεγχόμενης νομιμότητας που δεν έχουν επιστραφεί και που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», αναφέρουν στα «Επίκαιρα» πηγές του υπουργείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, που επί σειρά ετών λειτουργούσε ως κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε ένα πλαίσιο «εξυπηρέτησης» κυβερνητικών ημετέρων, διαχωρίστηκε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Το υγιές κομμάτι απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τις υποχρεώσεις της «κακής» ανέλαβε το Δημόσιο, καλύπτοντάς τες μέσω του Ταμείου Χρη ματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων «έπεσε» ο υπουργός Επικράτειας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος.

Από την έρευνα της Αρχής και του ΣΔΟΕ προέκυψαν «λαβράκια». Επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς, βιομήχανοι, κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές απολάμβαναν το ιδιότυπο καθεστώς των «χορηγιών» μέσω δανείων από την ΑΤΕ, τα οποία ουδέποτε εξυπηρετήθηκαν, παίρνοντας έτσι τη μορφή… δώρου.

Αγώνας κατά της διαφθοράς

image004Το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, θα «σκάσει» πολύ σύντομα με τη μορφή ποινικών διώξεων, -είναι ένα μόνο κομμάτι του τεράστιου παζλ της διαφθοράς που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία. Η πάταξή της και η διάλυση κάθε μορφής πολιτικοοικονομικής διαπλοκής είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα. Με αυτό τον γνώμονα, άλλωστε, συστάθηκε και ξεχωριστό υπουργείο, υπαγόμενο στο Δικαιοσύνης, με επικεφαλής έναν καλά γνωρίζοντα τέτοιου είδους υποθέσεις: τον πρώην εισαγγελέα και πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος Παγαγιώτη Νικολούδη.

«Ο Νικολούδης έχει στη φαρέτρα του τις εμπειρίες των τελευταίων τεσσάρων ετών στην Αρχή για το ξέπλυμα», λένε στα «Επίκαιρα» στενοί συνεργάτες του. «Ένας μηχανισμός συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης πληροφοριών έχει τα δικά του μυστικά, τη δική του μεθοδολογία, τον δικό του τρόπο που σε οδηγεί στην επιτυχία ή στην αποτυχία και η λυδία λίθος σ’ αυτό είναι να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων από τους οποίους θα πάρεις την πληροφορία. 0 υπουργός, λοιπόν, βρήκε, ως επικεφαλής της Αρχής, τον τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη από τους φορείς του εσωτερικού αλλά κυρίως από τους αντίστοιχους και ομόλογους φορείς στο εξωτερικό. “Βρήκα κρυμμένα λεφτά στο Γκέρσεϊ, που είναι φορολογικός παράδεισος, στο Λιχτενστάιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη” μας έλεγε, αλλά κανείς μας δεν εκπλησσόταν, γιατί ξέραμε τον τρόπο που εργάζεται και αποδίδει. Από το καινούριο πόστο θα αποκαταστήσει σχέσεις, δεσμούς εμπιστοσύνης, σχέσεις συνεργασίας με άλλους φορείς μέσα στη χώρα και κυρίως έξω από τη χώρα, που, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θα έρχονται και θα αξιοποιούνται, θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα».

image006Για τον Παναγιώτη Νικολούδη και τους συνεργάτες του η διαφθορά, που έχει «ποτίσει» πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, είναι προϊόν μιας ανίερης διαπλοκής συγκεκριμένων ελίτ.

«Είναι διαπιστωμένο. Δεν είναι απλή εκτίμησή μας ότι για να μπορεί να υπάρξει διαφθορά αναγκαίο προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει διαπλοκή. Και πράγματι η διαπλοκή αφορά στη στενή και ανάρμοστη, βεβαίως, σχέση ανάμεσα στην οικονομική ελίτ, την πολιτική ελίτ και ως τρίτος παράγοντας στο όλο σχήμα εντάσσεται και η ιδιοκτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Μία προμήθεια σε νοσοκομείο καλύπτει όλα τα “φακελάκια” των γιατρών ενός έτους»!

image008Για όσους βλέπουν ότι πίσω από τον πόλεμο κατά της διαφθοράς υπάρχει ένα κυνήγι μαγισσών στα πρόσωπα των πλούσιων συμπολιτών μας, στο νεοσυσταθέν υπουργείο τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα: «Όποιος χτυπάει τη διαφθορά χτυπάει την παρανομία στο συγκεκριμένο επίπεδο. Αν, δηλαδή, αποφασίσουμε να διώκουμε όσους γιατρούς παίρνουν “φακελάκια” δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε στραφεί εναντίον όλων των γιατρών. Έχουμε στραφεί εναντίον των γιατρών που παίρνουν “φακελάκια” και άρα είναι πράξη δικαιοσύνης πάλι για τους γιατρούς οι οποίοι όμως δεν παίρνουν “φακελάκια”. Απλώς στις επιλογές μας ήταν και είναι να στραφούμε στην υψηλού επιπέδου διαφθορά, εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα συμφέροντα, παρά το ότι στο επίπεδο των εντυπώσεων θα με βόλευε και θα ήταν καλύτερα και για μένα και για την κυβέρνηση να στραφώ σε άλλα επίπεδα. Να κυνηγάω τα “φακελάκια”, να κυνηγάω αυτούς που δίνουν TOO ευρώ στον γραμματέα του δικαστηρίου για να πάρουν πιο γρήγορα την υπόθεση ή δίνουν 200 ευρώ για να πάρουν άδεια ικανότητας οδηγού, παρότι δεν την αξίζουν.

»Αυτό θα φαινόταν πιο πολύ και θα κέρδιζε τις εντυπώσεις, όμως στο υπουργείο θεωρούμε ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να βρούμε ένα δάνειο που δόθηκε παράνομα, μια προμήθεια οπλικών συστημάτων που δόθηκε χωρίς να είναι απολύτως νόμιμη αλλά και τις προμήθειες στα νοσοκομεία. για παράδειγμα, σε μια περίπτωση προμήθειας από πλευράς ενός νοσοκομείου ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπου η προμήθεια στο παρελθόν έφτανε στο απίστευτο ύψος του 23%, μία περίπτωση απ’ όλες αυτές είναι περίπου υπολογισμένο και μετρημένο ότι κάλυπτε όλα τα “φακελάκια” που δόθηκαν σε γιατρούς της Ελλάδας για ένα έτος!»…

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βέρνης και της Αθήνας με κεντρικό θέμα τις μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες επαναλαμβάνονται σήμερα στην Αθήνα, όπου βρίσκεται ο Ελβετός υπουργός Επικράτειας αρμόδιος για διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα, Ζακ ντε Βατβίλ, για τη διευθέτηση «του παρελθόντος». Όπως γίνεται, λοιπόν, κατανοητό, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο «καίει» την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που θα υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βέρνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δις ελβετικά φράγκα (1,4 δις ευρώ), ποσό που δεν επιβεβαίωσαν οι ελβετικές Αρχές.

Επί του ποσού αυτού ένα τμήμα έχει δηλωθεί. Ένα άλλο τμήμα του ποσού αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής ή πρόκειται για ποσά που έχουν ωφεληθεί οι καταθέτες από γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα και εξαιρούνται νομίμως κάθε επιβάρυνσης.
ge002Οι ελβετικές Αρχές έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις καταθέσεις αυτές. Απαντώντας στις 9 Μαρτίου σε ερώτηση βουλευτή, η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Εβελίν Βιντμέρ-Σλουμπφ, δήλωσε ότι «το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (σ.σ.: η ελβετική κυβέρνηση) δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με το ύψος των μη φορολογημένων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία». Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες μέρες τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι, παρά την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, η Αθήνα δεν έχει κάνει τίποτε για την ανάκτηση των ποσών που διατηρούν Έλληνες πολίτες σε λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες. Η απάντηση ήρθε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την επταμερή συνάντηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Επικράτειας της Ελβετίας στην Αθήνα για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών και σε μια συμφωνία» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί.

Η τελευταία συνάντηση υψηλού επιπέδου για το θέμα ανάμεσα στη Βέρνη και την Αθήνα χρονολογείται από τις 4 Φεβρουάριου 2014, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας είχε συναντηθεί με τον τότε Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα, και είχε προτείνει, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, λύση για τη διευθέτηση του θέματος. Ανάλογη συμφωνία είχε κάνει και η Ιταλία με την Ελβετία, αλλά, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο ζήτημα στις προτεραιότητές της.

Ο Ελβετός υπουργός αναμένεται στην Αθήνα σήμερα, Πέμπτη 26 Μαρτίου, και θα συναντηθεί με τους υπουργούς Επικράτειας Νίκο Παππά και Παναγιώτη Νικολούδη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη αποτελεί ένα βήμα στην προσπάθεια για τον εντοπισμό αφορολόγητων καταθέσεων στο εξωτερικό και επιδιώκεται να συμφωνηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να φορολογηθούν οι καταθέσεις που προέρχονται από φοροδιαφυγή και να αποτραπεί η συνέχιση του φαινομένου. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μια τέτοια συμφωνία θα βοηθούσε να αποκαλυφθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος, πράγμα που θα διευκόλυνε τη διαλεύκανση πολλών περιπτώσεων διαφθοράς. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκφράζουν έντονη επιφυλακτι-κότητα ως προς την πραγματική βούληση της Ελβετών, καθώς είναι πολύ συνηθισμένο να υπόσχονται πολλά και στο τέλος να τα αθετούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *