Ο Πανούσης «ξεσάλωσε», ο ΣΥΡΙΖΑ «Ξεσπάθωσε»

image002Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Να παραπεμφθεί σε δίκη ο Γιάνης Βαρουφάκης με την κατηγορία της… εσχάτης προδοσίας (!) ζήτησε όχι η ΝΔ ή το Ποτάμι, αλλά ο… αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής που πέρασε! «Το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή δημοκρατία», υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο Γ. Πανούσης. «Έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά όχι αλλαγή καθεστώτος», συνέχισε ακάθεκτος ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, όπως τον αποκαλεί η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της στις 16 Ιουλίου τόνιζε: «Συνεχίζουμε να απαιτούμε άμεση απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού ΠΡΟΠΟ, Γιάννη Πανούση, από την κυβέρνηση».

«Λεκτικές ακρότητες, οι οποίες όμως εμπεριέχουν και νοήματα εξαιρετικά αμφίσημα, που δημιουργούν προβληματισμό με αρνητικό πρόσημο» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πανούση σε συνέντευξή του στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. «Μόνο διχασμό μπορούν να προκαλέσουν όλα αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Λάβρος κατά Πανούση εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. «Απαράδεκτες» και «καταστροφικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πανούση. «Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος του κυβερνητικού έργου με αλληλοκατηγορίες. Άλλο πράγμα ο πολιτικός διάλογος κι άλλο να βγαίνουμε στα κάγκελα με αντιπαραθέσεις που πλήττουν την κυβερνητική εικόνα», συμπλήρωσε ο Ν. Φίλης.

Κεραυνοί κατά του υπουργού ΠΡΟΠΟ

Ο Γιάννης Πανούσης «κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώνει την επιφύλαξη» που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο δημοσιογράφος της Αυγής και βουλευτής της Β’ Αθήνας Γιώργος Κυρίτσης. Χωρίς περιστροφές, μάλιστα, έκρινε ως «λανθασμένη επιλογή του πρωθυπουργού» το γεγονός ότι ο Γ. Πανούσης παραμένει υπουργός, έχοντας την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Πανούσης έχει πολιτική συμπεριφορά και νοοτροπία υπαλλήλου. Φυσικά, αυτά που λέει περί εσχάτης προδοσίας, ιδίως, μάλιστα, στο μέτρο που ο ίδιος είναι και νομικός, δεν θα ήθελα να τα χαρακτηρίσω, πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν τον ίδιο», δήλωσε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γ. Κυρίτσης.

Ακόμη πιο ευθύς στις βολές του εναντία του αναπληρωτή υπουργού ΠΡΟΠΟ ήταν ο βουλευτής Α’ Πειραιά και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος «Είναι γελοία πράγματα να μιλάμε για εσχάτη προδοσία», τόνισε. «Δημιουργείται ένα κλίμα που θυμίζει λίγο τρομοκρατία: όποια διαφορετική σκέψη εκφραστεί να θεωρείτο εσχάτη προδοσία!» συμπλήρωσε.

Έξω φρενών ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Πετράκος, ο οποίος στηλίτευσε το φαινόμενο «να γίνονται τώρα τιμητές οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι σαράντα χρόνια τώρα και οδήγησαν μια χώρα κι έναν λαό στη χρεοκοπία». Κατευθύνοντας δε τα πυρά του εναντίον της ΝΔ και του υπό κοινοβουλευτική εξαφάνιση αμετροεπούς ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πετράκος είπε: «Να πάνε για εσχάτη προδοσία με τη λογική τη δική τους»!

«Εγώ… στήριζα τον Τσίπρα!»

Βέβαια, και την εβδομάδα πριν δώσει τη συνέντευξή του στο Βήμα ο Γιάννης Πανούσης ήταν ασυγκράτητος. Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, είχε δηλώσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Μερικοί πολιτικοί παίζουν στο όριο υπονόμευσης της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, της λειτουργίας των κομμάτων, των σχέσεων με τις φίλες χώρες. Όλα αυτά θα ήταν το κεφάλαιο περί προσβολής του πολιτεύματος – για να μην μιλήσω για εσχάτη προδοσία»!

Μόλις όμως δημοσιεύτηκε η συνέντευξή του στο Βήμα και «του την έπεσαν» όλες οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Πανούσης συνειδητοποίησε ότι από πολιτική σκοπιά το κεφάλι του δεν στεκόταν πια καλά πάνω στους ώμους του. Αποδύθηκε έτσι σε αγώνα διάσωσης του υπουργικού του αξιώματος και προσπάθησε να μαζέψει όπως όπως τις δηλώσεις που είχε κάνει, αντιλαμβανόμενος ότι πάνω στον… οίστρο του είχε υπερβεί τα εσκαμμένα για ένα κόμμα της Αριστεράς.

Η Αυγή επικοινώνησε με τον Γιάννη Πανούση. «Προκειμένου να στηρίξω τον πρωθυπουργό στην επίθεση που δεχόταν από τον κ. Βαρουφάκη με τις συνεντεύξεις του και τις δηλώσεις του για το Σχέδιο Β, θεώρησα σκόπιμο να πω τη νομική άποψή μου περί εσχάτης προδοσίας», δήλωσε αρχικά στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός. «Την Παρασκευή, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε τα γεγονότα διαφορετικά απ’ ό,τι πίστευα. Είναι αυτονόητο ότι από εκείνη τη στιγμή θα ακολουθήσω τη γραμμή του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε, χωρίς, φυσικά, να διευκρινίσει ότι η διατήρηση του υπουργικού του θώκου συνιστά πλέον το υπέρτατο κριτήριο κάθε πολιτικής του δήλωσης.

Η υπουργική καρέκλα του Γιάννη Πανούση βρίσκεται πλέον σε θανάσιμο κίνδυνο. Πάντως, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε αρμόδιοι συνεργάτες του έκαναν οποιαδήποτε δήλωση εναντίον του εξωφρενικού ισχυρισμού του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί «εσχάτης προδοσίας» του Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό γεννά εύλογες υποψίες αν έδρασε μόνος του και πρωτοβουλιακά ή στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου. Σύντομα θα φανεί…

«Και ο… θεός δεν βγάζει το πρόγραμμα!»

Βέβαια, για την ώρα ο Γ. Βαρουφάκης παραμένει ελεύθερος. Παρά τις φιλότιμες και ακάματες προσπάθειες του υπουργού ΠΡΟΠΟ, δεν δικάζεται για… εσχάτη προδοσία, κι έτσι δίνει συνεντεύξεις σε πάσης φύσεως ξένα έντυπα για να περάσει την ώρα του.

Καταπέλτης ήταν στη συνέντευξη που έδωσε στην ηλεκτρονική έκδοση του δεξιού γερμανικού περιοδικού Focus. «Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους του κατέβαιναν στη γη και αναλάμβαναν αυτοί την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να κάνουν λάθη -γιατί ο Θεός δεν κάνει λάθη- ούτε αυτοί θα μπορούσαν να υλοποιήσουν με επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», είπε αναφερόμενος στο Μνημόνιο που προ-τίθενται να επιβάλουν εκβιαστικά οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι της Ευρωζώνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα! «Αυτή η κυβέρνηση πάντοτε έπρεπε ή να ταπεινωθεί ή να ανατραπεί!» σημειώνει με ιδιαίτερη έμφαση ο Γιάνης Βαρουφάκης – και έχει απόλυτο δίκιο στο θέμα αυτό.

Η Αυτοκρατορία χτυπάει

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας προχωρά βαθύτερα την ανάλυσή του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι δανειστές ποτέ δεν δέχτηκαν τις προτάσεις μας. Δεν θέλησαν ούτε μια φορά να καθίσουν μαζί μας για να τις συζητήσουν. Αυτό, επειδή ήθελαν να μας ταπεινώσουν. Η Αυτοκρατορία έπρεπε να ανταποδώσει το χτύπημα σε μια χώρα που τόλμησε να πει “όχι” στο πρόγραμμα που εγκαινίαζε την καταστροφή της!» υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης. «Εμείς φυσικά και έχουμε κάνει λάθη. Το αποτέλεσμα όμως που έχουμε τώρα, αυτή η καταστροφή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν έχει καθόλου να κάνει με τα λάθη μας», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα έχει η ίδια μεγάλα προβλήματα: κουλτούρα αποφυγής της φορολόγησης, μειωμένη παραγωγικότητα, ελλείπουσα ανταγωνιστικότητα. Αυτοί είναι οι λόγοι που έπεσε ως πρώτο κομμάτι του ντόμινο. Όντας το πρώτο κομμάτι του ντόμινο, σημαίνει ότι ήταν και η πρώτη που έλαβε πακέτο σωτηρίας», εξηγεί.

Το έγκλημα με τις τράπεζες

«Αυτό το πακέτο διάσωσης όμως δεν είχε να κάνει με τη θέληση της Ελλάδας, αλλά με τη θέληση Γερμανών και Γάλλων δανειστών. Όλα τα λεφτά πήγαν σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες», βαθαίνει την ανάλυσή του ο Γ. Βαρουφάκης και συνεχίζει: «Οι Γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει, λοιπόν, να ξέρουν ότι μόνο τις δικές τους τράπεζες έσωσαν. Αυτό ήταν έγκλημα εναντίον των Γερμανών φορολογουμένων, εναντίον της Ελλάδας και εναντίον της Ευρωζώνης. Μόλις συνετελέσθη το έγκλημα αυτό, έπρεπε οι πολιτικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Βρυξέλλες να σώσουν τα προσχήματα. Εμείς όμως εκλεχτήκαμε για να πούμε “παιδιά, φτάνει”. Μας ήταν πάντα καθαρό ότι θα τιμωρούμασταν γι΄ αυτό!» τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Έτσι και έγινε, είναι η αλήθεια. Εκείνο που είναι καθοριστικό όμως για την ελληνική οικονομική και κοινωνική πολιτική είναι πόσο βαθιά έχει συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός ότι, όσο κι αν υποταχθεί στους Γερμανούς, παραμένει κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο η ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Μία απάντηση στο “Ο Πανούσης «ξεσάλωσε», ο ΣΥΡΙΖΑ «Ξεσπάθωσε»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *