Πόσο θα διαρκέσει ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ;

image002Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Υπερέβη κάθε εκτίμηση και κάθε προσδοκία η έκταση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Επιπροσθέτως η διαφορά των 7,42 εκατοστιαίων μονάδων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ απέδειξε ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ο ελληνικός λαός αρνείται κατηγορηματικά να κυβερνηθεί εκ νέου από τη Δεξιά ή οποιαδήποτε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

Είναι εξόφθαλμο, αν και υποτιμήθηκε από τους αναλυτές -δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση στους γελοίους δημοσκόπους!-, ότι στο δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ψηφοφόρος σε όλες τις βουλευτικές εκλογές, από ποιον θέλει να κυβερνηθεί, στη σημερινή εκδοχή του , που ήταν Τσίπρας ή Μεϊμαράκης ο ελληνικός λαός απάντησε με μεγάλη διαφορά ότι θέλει να κυβερνηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Απάντησε κατηγορηματικά, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Επιπλέον, υποτιμήθηκε από τους αναλυτές στις εκτιμήσεις τους ότι, με εξαίρεση μια ασήμαντη σχεδόν επιβάρυνση των συνταξιούχων (2% στην κύρια σύνταξη και 6% στην επικουρική, που όμως συμποσούνται σε καμιά εικοσαριά τριάντα ευρώ), κανένα κοινωνικό στρώμα, καμιά κοινωνική ομάδα δεν έχει υποστεί ακόμη τις συνέπειες του «Μνημονίου Τσίπρα» στο πορτοφόλι της.

Εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως αιτίων, η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε στις εκλογές αυτές με 35,46% των ψήφων, μη χάνοντας ούτε καν μία (!) εκατοστιαία μονάδα από τις εκλογές της 25ης Ιανουάριου 2015, όπου είχε πάρει 36,34%.

Η νίκη του Πάνου Κομμένου

Δεν νίκησε όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας μόλις 4 βουλευτές όλους κι όλους και αναδεικνύοντας σε αυτές τις εκλογές 145 από τους 149 που είχε εκλέξει στις εκλογές του Γενάρη. Νίκησαν και οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Κομμένος. Ξεπερνώντας όχι μόνο τις εχθρικές προς το κόμμα τους δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή τη φορά και τις αμφιβολίες των φίλων τους, ο Π. Κομμένος και οι ΑΝΕΛ κατόρθωσαν να μπουν στη Βουλή με ποσοστό 3,69%. Μπορεί το ποσοστό τους να είναι μικρό και να έπεσαν κατά μία και πλέον εκατοστιαία μονάδα από τις εκλογές του Γενάρη, που το ποσοστό τους ήταν 4,75%, η σημασία της εισόδου τους όμως στη Βουλή είναι τεράστια.

Μπαίνοντας οι ΑΝΕΛ στο Κοινοβούλιο, οδήγησαν πρώτα πρώτα σε αποτυχία τα σχέδια των Γερμανών! Απέτρεψαν τόσο τον «μεγάλο συνασπισμό» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με «τσόντες» το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, που προωθούσε εσχάτως λυσσαλέα η καγκελαρία του Βερολίνου, όσο και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τσίπρα του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη, της πιο γερμανόφρονος πολιτικής δύναμης που υπάρχει στην Ελλάδα.

Έργο της εισόδου στη Βουλή του Πάνου Κομμένου είναι αυτή η αποτυχία των Γερμανών, γιατί, αν οι ΑΝΕΛ δεν έμπαιναν στο Κοινοβούλιο, ο Τσίπρας με τους 145 βουλευτές για να φτιάξει κυβέρνηση θα προσλάμβανε ή τους 10 του Ποταμιού ή τους 17 του ΠΑΣΟΚ ή και τα δύο κόμματα.

Πολιτική ισχυροποίηση

Δευ υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτή τη φορά αποδυναμωμένη σε σχέση με την προηγούμενη παρόμοια κυβέρνηση. Κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη αφού τώρα έχει μόνο 155 βουλευτές, ενώ πριν είχε 162. Πολιτικά όμως ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφώς ισχυρότερος από πριν, καθώς έχουν πλέον απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ καμιά τριανταριά αριστεροί βουλευτές, έχει φύγει σχεδόν η μισή Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του κόμματος και έχει διαλυθεί εντελώς η Νεολαία του.

Τόσο η κοινοβουλευτική μειοψηφία των περίπου 30 βουλευτών όσο και η πλειοψηφία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και όλη σχεδόν η Νεολαία του κόμματος διαφωνούσαν από τα αριστερά με το «Μνημόνιο Τσίπρα» και την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική υλοποίησής του. Τώρα που ο πρωθυπουργός απαλλάχθηκε από την παρουσία τους και ταυτόχρονα απέτυχαν παταγωδώς να μπουν μόνοι τους στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ελεύθερο το πεδίο να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον πάει όσο δεξιά ο ίδιος επιθυμεί, μεταλλάσσοντάς τον ακόμη και σε κόμμα αμιγώς σοσιαλδημοκρατικό.

Αυτή η Βουλή βγάζει κάθε είδους κυβέρνηση

Ανεξαρτήτως του αν αρέσει ή όχι, ο εξαναγκασμός του ΣΥΡΙΖΑ από τους Γερμανούς να μεταπηδήσει στο μνημονιακό στρατόπεδο, σε συνδυασμό με τους 145 βουλευτές που του έδωσε ο ελληνικός λαός, επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα από πλευράς κοινοβουλευτικής ισχύος να φτιάξει ό,τι είδους κυβέρνηση θέλει. Εντελώς υποθετικά μιλώντας, θέλει, για παράδειγμα, να διώξει τους ΑΝΕΛ και να φτιάξει κυβέρνηση με το Ποτάμι; Τη φτιάχνει, αφού 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συν 11 του Ποταμιού κάνουν 156. Θέλει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ; 145 + 17= 162. Θέλει και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι; 145 + 17+11 = 173. Θέλει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ; 145 + 75 = 220 βουλευτές! Θέλει «οικουμενική» και των τεσσάρων μνημονιακών κομμάτων; 220 + 17 + 11 = 248 βουλευτές! Το 82,66% του συνόλου των βουλευτών! Μετά τη θεαματική επιτυχία του, ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι θέλει κάνει.

Δεν γνωρίζουμε, φυσικά, αν ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα που του παρέχει το αποτέλεσμα. Έχουμε όμως την υποψία ότι ακριβώς επειδή αυτή η Βουλή παρέχει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει όποια κυβέρνηση θέλει, η Βουλή αυτή θα μακροημερεύσει. Κι αν χρειαστεί, κατά την αντίληψη του πρωθυπουργού, να βγάλει άλλες κυβερνήσεις, μνημονιακού πάντα χαρακτήρα, θα τις βγάλει χωρίς να γίνουν εκλογές! Χωρίς, δηλαδή, να διαλύσει ο Τσίπρας τη Βουλή αυτή.

Για την ώρα, η μοναδική περίπτωση διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών που μπορούμε να φανταστούμε είναι αν οι Γερμανοί εκτιμήσουν κάποια στιγμή ότι η πολιτική συγκυρία τους ευνοεί να απαλλαγούν από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρουσιαστούν κι άλλες περιπτώσεις που να καταστήσουν αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η πολιτική είναι συχνά απρόβλεπτη.

Ποιος περίμενε, π.χ., ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκήρυσσε εκλογές επτά μόλις μήνες μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία με δική του πρωτοβουλία, για να εξοντώσει πολιτικά την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ; Ελάχιστοι, υποθέτουμε, για να μην πούμε κανένας!

Σε κρίση η ΝΔ

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πέτυχε να αποτρέψει την εκδήλωση της υπαρξιακής κρίσης στη ΝΔ για τρεις μήνες. Ωφέλησε την παράταξή του και η αποχώρησή του θα κλυδωνίσει βίαια το κόμμα της Δεξιάς. Είχε την πολιτική ευφυΐα να κάνει σημαία της ηγεσίας του την επιδίωξη κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Ήξερε τι έκανε. Το μοναδικό δέλεαρ για να κατασιγάσει τις αρχηγικές φιλοδοξίες των ασήμαντων δελφίνων της ΝΔ ήταν η προοπτική επανόδου στην άσκηση της εξουσίας που διέγραφε η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν υλοποιείτο. Αμέσως όλα τα «υπουργοποιήσιμα» στελέχη της ΝΔ πέρασαν σε κατάσταση αναμονής και μετέθεσαν χρονικά πιο πίσω την αρχομανία τους.

Η εκδίκηση του Πάνου Κομμένου διά της εισόδου των ΑΝΕΛ στη Βουλή καταβαράθρωσε τις ελπίδες των στελεχών της ΝΔ. Προσωρινά πάγωσε το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Η ΝΔ παρέμεινε αξιωματική αντιπολίτευση, στο έλεος του Τσίπρα και των Γερμανών.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάλαβε ότι πέρασε η εποχή του, αφού η γραμμή του απέτυχε να φέρει τη ΝΔ στην εξουσία ως «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ! Αποφάσισε, λοιπόν, να παραδώσει την αρχηγία του κόμματος της Δεξιάς. Η αναβολή εκδήλωσης της κρίσης στη ΝΔ έλαβε τέλος. Τώρα όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο κόμμα αυτό.

Θα πληρώσει το Μνημόνιο Σαμαρά

Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε εντελώς ως κόμμα εξουσίας, πληρώνοντας πολύ ακριβά την έμπνευση του Γιώργου Παπανδρέου να υπαγάγει την Ελλάδα σε καθεστώς Μνημονίου. Από το 44% που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ το 2009, τώρα πανηγυρίζει που από το 4,60% κατάφερε να σκαρφαλώσει στα δυσθεώρητα ύψη του… 6,20%! Το Μνημόνιο του Γιώργου διέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Το άταφο τυμπανιαίο πτώμα του κάποτε κραταιού κόμματος περιφέρεται ακόμη προκαλώντας αποπνικτική μπόχα.

Η ΝΔ όμως δεν έχει πληρώσει ακόμη για το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι σχεδόν αναπότρεπτο να υποστεί κι αυτή την ίδια μοίρα με το ΠΑΣΟΚ, αν δεν τη σώσει ο Αλέξης Τσίπρας, προσφέροντάς της εξουσία! Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σώσει τη ΝΔ καλώντας τη να συγκυβερνήσουν, οι Έλληνες θα απολαύσουν και τη διάλυση της ΝΔ, αρχής γενομένης άμεσα. Δεν σημαίνει, βεβαίως, αυτό ότι η Δεξιά δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα. Απλώς η ΝΔ θα διαλυθεί και θα αντικατασταθεί από άλλο δεξιό κόμμα, με διαφορετική δεξιά ταυτότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *