Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται προς τη σοσιαλδημοκρατία

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ1Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Σοκ προκάλεσε σίγουρα στους αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η πληροφορία που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου: ο επικεφαλής των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνόδους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών!

Μία και μοναδική φορά οι ευρωσοσιαλιστές είχαν απευθύνει παρόμοια πρόσκληση σε ηγέτη αριστερού κόμματος: τον Ιανουάριο του 2012 στον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, φυσικά, είχε αποδεχτεί την πρόσκληση. «Είναι μια ένδειξη της ευρύτερης αποδοχής της οποίας τυγχάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο», δήλωνε τότε πανηγυρίζοντας ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Δημήτρης Χριστόφιας έχανε τις εκλογές και πεταγόταν για πάντα στα πολιτικά σκουπίδια. Ακόμη και το ΑΚΕΛ δεν θέλει να θυμάται τίποτα από την περίοδο που ο Χριστόφιας ήταν πρόεδρος της Κύπρου…

Δεύτερες σκέψεις

«Η διαπίστωση ότι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο το δίκαιο υποτάσσεται στην ισχύ οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις για τις συμμαχίες που θα μπορούσαν να υπάρξουν εντός της ΕΕ», έγραφε την Κυριακή η Αυγή, το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς έδινε συνέντευξη στα Νέα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτοπόρα δύναμη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και θέλει να επηρεάζει και τους, όμορους πολιτικούς χώρους και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», υποστήριξε. «Η διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης είναι ένας συνεχής στόχος μας», πρόσθεσε. Αναφερόμενος ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Μένει να ξεκαθαριστεί αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να οριοθετηθεί από την τακτική των τελευταίων ετών της ταύτισης με την ακραία φιλελεύθερη Δεξιά».

Φυσικά, ο Τζιάνι Πιτέλα κάθε άλλο παρά έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ του Πάνου Κομμένου και όχι το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Το ζήτημα για τους ευρωσοσιαλιστές είναι, βεβαίως, η συμμετοχή στην κυβέρνηση ακόμη και για κόμματα της τάξης του 6% και του 4%, όχι η παραμονή στην αντιπολίτευση!

Ο Πιτέλα υπενθύμισε ότι στηρίζει τους σοσιαλδημοκράτες στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, υπονοώντας εντέχνως ότι αυτό που οι ευρωσοσιαλιστές ζητούν ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του Τσίπρα στις συνόδους τους είναι η πρόσληψη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ως κυβερνητικών εταίρων, εκδιώκοντας, μάλιστα, από την κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ του Πάνου Κομμένου! Η συναλλαγή, δηλαδή, που προτείνουν τα κατεξοχήν… «ευρωλαμόγια» των σοσιαλιστών συνίσταται στην άμεση υλοποίηση και αντανάκλασή της μέσα στην Ελλάδα, με κύριο θέμα την αλλαγή κυβέρνησης.

Όνειρα θερινής νυκτός

Οπως τόνισε ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στα Νέα, «θα ήταν ευχής έργο αν η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έβαζε τέλος σε αυτό που εδώ και δύο δεκαετίες εύστοχα έχουμε ονομάσει νεοφιλελεύθερη συναίνεση».
Μιας και απέτυχε, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την έξαλλα εχθρική στάση των Γερμανών εναντίον της Ελλάδας, έβαλε τον ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο να αλλάξει συνολικά τη στάση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της πιο γερμανόδουλης μεγάλης πολιτικής οικογένειας στη Γηραιό Ήπειρο! «Η συναίνεση που αποτυπώθηκε στις συνθήκες της ΕΕ και εφαρμόστηκε από “μεγάλους συνασπισμούς” συνεργασίας με τη Δεξιά, γέννησε την κρίση και έφτιαξε ένα ατελές θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη», όπως τη χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς.

Είναι αδύνατον, φυσικά, να αποσπαστεί σήμερα η Σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης από τον νεοφιλελευθερισμό. Όσο καιροσκοπικά κι αν είναι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ξέρουν ότι αυτό είναι αδύνατον να το κάνουν. Πρώτα πρώτα, επειδή μόνο αφού υιοθέτησαν τον νεοφιλελευθερισμό ως ιδεολογία τους οι αστικές τάξεις της Ευρώπης επέτρεψαν στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να επανέλθουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους, έπειτα από μακρά περίοδο απομάκρυνσής τους από την εξουσία. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι βάζοντας στον εαυτό του ο ΣΥΡΙΖΑ το απραγματοποίητο καθήκον της απόσπασης ολόκληρης της Σοσιαλδημοκρατίας της Ευρώπης από τον νεοφιλελευθερισμό, έχει την ανομολόγητη βεβαιότητα ότι κανένας δεν πρόκειται να του ζητήσει τον λόγο γιατί δεν τα κατάφερε!

«Ευήκοα ώτα» στις ΗΠΑ!

Ασήμαντες ήταν οι δύο συναντήσεις στα όρθια που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαρόκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με αφορμή την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι συναντήσεις και οι ομιλίες όμως του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πολυήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ ήταν ταυτόχρονα αποκαλυπτικές των πολιτικών του προθέσεων.
Πρώτον, ήταν αναγκασμένος να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη βλάβη που έχουν υποστεί οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ από τότε, τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα, που ο Έλληνας πρωθυπουργός έδιωξε από την κυβέρνηση τον Γιάνη Βαρουφάκη και σε μία μόλις εβδομάδα υπέκυψε κι ο ίδιος ο Τσίπρας σε όλους ανεξαιρέτως τους όρους των Γερμανών, μετατρέποντας την κυβέρνησή του σε όργανο του Βερολίνου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν εκείνος που κρατούσε τις επαφές τόσο με το προοδευτικό ακαδημαϊκό κατεστημένο των ΗΠΑ (Στίγκλιτζ, Κρούγκμαν, Γκαλμπρέιθ κ.λπ.) όσο και με το πολιτικό κατεστημένο μέσω του Σόρος, του παγκόσμιας φήμης Αμερικανού χρηματιστή.

Δεύτερον, επειδή σωστά ο πρωθυπουργός προτάσσει το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους και της ανάγκης «κουρέματος» του, πράγμα με το οποίο συμφωνεί άνευ όρων το υπό αμερικανικό έλεγχο ΔΝΤ και δεν θέλουν ούτε να ακούσουν οι Γερμανοί, λογικό είναι ο Αλέξης Τσίπρας να «γλείφει» τους Αμερικανούς. «Στις ΗΠΑ βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να κολακεύσει την κυβέρνηση Ομπάμα.

«Ξέχασε» τι έγινε επί Κλίντον!

Εντυπωσιαστήκαμε αρνητικότατα, ομολογούμε, όταν μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός θα μιλούσε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κλίντον». Πώς είναι δυνατόν ένας αριστερός να πάει σε εκδήλωση του Ιδρύματος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον; Ξέχασε ο Αλέξης Τσίπρας ότι είχε πνιγεί η Αθήνα στα δακρυγόνα, όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ορμούσαν να σπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα κατά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα πριν από δεκαέξι χρόνια; Ξέχασε το μίσος του ελληνικού λαού εναντίον της πολιτικής του; Ξέχασε άραγε ότι πάνω από μισή ώρα είχε προσγειωθεί το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος στην Ελλάδα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατέβαινε, καθώς η ασφάλειά του συζητούσε έντονα αν έπρεπε να απογειωθεί το αεροπλάνο και να ματαιωθεί την έσχατη στιγμή η επίσκεψη Κλίντον στην εχθρική προς τον Αμερικανό πρόεδρο χώρα μας;

Τελικά όμως καταλάβαμε τα κίνητρα του Έλληνα πρωθυπουργού να μιλήσει στο Ίδρυμα «Κλίντον» με μοναδικούς ομιλητές τον Τσίπρα και τον Κλίντον, όταν μάθαμε ποιοι βρίσκονταν μεταξύ των υπολοίπων του ακροατηρίου τους. Από τη μια ο χρηματιστής Τζορτζ Σόρος. Από την άλλη, σε πολιτικό επίπεδο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας… Γιώργος Παπανδρέου και ο αδελφός του Νίκος! Ο Γιώργος, δηλαδή, που απέσυρε από τις εκλογές το ΚΙΔΗΣΟ για να ωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και ο Νίκος που τάχθηκε δημόσια υπέρ του Ποταμιού – έτσι ώστε να έχουν σχέσεις ως οικογένεια Παπανδρέου και με τα δύο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ελλάδας!…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *