Η συγκλονιστική μαρτυρία των εθελοντών γιατρών από την Κέρκυρα από την παρέμβαση στη Λέσβο για τους πρόσφυγες

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή – απολογισμός της παρέμβασης της  Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας στη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο για βοήθεια στους πρόσφυγες. Η επόμενη αποστολή της ΕΓΕΣΥΚ θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

κατάλογος6Σε κείμενο απολογισμού που υπογράφουν ο Φοίβος Κακαβίτσας Αντιπρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ Γενικός Ιατρός και οΣπύρος Ζούπας, ταμίας ΕΓΕΣΥΚ, Γενικός ιατρός, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως:

«Η αποστολή είχε αρκετές δυσκολίες καθώς πέραν της αποστάσεως και της δυσκολίας στη μετακίνηση στην περιοχή υπάρχει πλήρης απουσία δομών υποστήριξης στους ανθρώπους αυτούς από την Ελληνική πολιτεία.

Όλα έχουν αφεθεί σε εθελοντές και ΜΚΟ που δρουν υπό την αιγίδα του οργανισμού ηνωμένων εθνών (ΟΗΕ), ο οποίος έχει στήσει μια δομή υποδοχής στα 2 χλμ από την παραλία.

Η παραλία της Σκάλας Συκαμιάς μέχρι τον Μόλυβο (11χλμ περίπου) είναι μια βραχώδης περιοχή όπου καθημερινά φτάνουν 1000-3000 άτομα, ακόμα και μέσα στο βράδυ. Σε αυτή την παραλία δρούνε διάφορες ΜΚΟ από το εξωτερικό που έχουν στήσει σκηνές και κοντέινερ για την πρώτη βοήθεια σε όσους φτάνουν.

20151125_143947Η μεγαλύτερη δομή υποδοχής στην παραλία αυτή είναι η δομή του “πλατάνου” η οποία είναι και η μοναδική που δεν ελέγχεται από καμία ΜΚΟ και δρα με τη διαδικασία της αυτοοργάνωσης και οριζόντιας λήψης αποφάσεων. Έχει την πιο πλήρη οργάνωση (ρουχισμός/κουζίνα/ιατρική περίθαλψη/βοήθεια με σκάφος για προσέγγιση και επείγοντα περιστατικά/μεταφορά των προσφύγων στη συνέχεια με αυτοκίνητα στο stage 2 του ΟΗΕ που όπως προαναφέρθηκε απέχει 2 χλμ σε έντονα ανηφορικό δρόμο), αλλά και την καλύτερη στελέχωση με εθελοντές (κυρίως Έλληνες). Η δομή αυτή στήθηκε μετά από ανοιχτό κάλεσμα της ΜΚΟ ”αγκαλιά” του παπά-Στρατή στην οποία ανταποκρίθηκε η δομή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που δημιουργήθηκε στο πεδίο του Άρεως στην Αθήνα μετά τις πρώτες αφίξεις μεταναστών φέτος το καλοκαίρι που είχαν εγκατασταθεί προσωρινά εκεί.

20151125_144643 Στη δομή του πλατάνου ενεργοποιηθήκαμε οι 2 γιατροί της πρώτης αποστολής της ΕΓΕΣΥΚ παρέχοντας βοήθεια κατά την άφιξη των φουσκωτών με τους πρόσφυγες πάνω στην παραλία, αλλά και στη συνέχεια στο χώρο της δομής του πλατάνου για τα σοβαρότερα περιστατικά. Βρισκόμασταν σε επικοινωνία επίσης με μια ακόμα δομή που έχει στηθεί εθελοντικά στο ΠΙ της περιοχής από εθελοντές της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μονάδα αυξημένης φροντίδας για σοβαρά περιστατικά.

κατάλογοςΤις πρώτες 2 ημέρες λόγω του δυτικού αέρα δεν είχαμε αφίξεις προσφύγων, όμως από την 3η ημέρα της αποστολή είχαμε ιδιαίτερα αυξημένες ροές. Με περίπου 2500 αφίξεις την ημέρα τα περιστατικά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν από απλές υποθερμίες μέχρι ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν διακομιδής στο νοσοκομείο. Σε κάθε βάρκα που έφτανε με περίπου 60-80 άτομα, 3-5 άτομα χρειαζόταν ιατρική βοήθεια ενώ τα παιδία (με ηλικίες ακόμα και 20ημερων), χρειαζόταν όλα βοήθεια καθώς ήταν όλα μουσκεμένα για διάστημα μεγαλύτερο του 2ωρου που διαρκεί ο διάπλους καθώς κάθονται συνήθως στο εσωτερικό της βάρκας που είναι πλημμυρισμένο.

 Στο σημείο αυτό να τονίσουμε τη συμβολή των γιατρών χωρίς σύνορα (MSF) που στελέχωσαν από τις 24/11, την παραλία με 3 πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα (μίσθωση από ιδιωτική εταιρία), επανδρωμένα και με γιατρό, που είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το νοσοκομείο απέχει 55χλμ άσχημου δρόμου από την παραλία που δρούσαμε».

DSC_5022Eντυπωσιακές είναι και οι διαπιστώσεις του κλιμακίου, αφού μεταξύ άλλων τονίζουν: «Υπάρχει πλήρης ανυπαρξία κρατικής δομής, ή κρατικών φορέων στην περιοχή. Παρότι θα μπορούσε, το κράτος δεν παρέχει ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες. Εάν υπήρχε έλλειψη των αλληλέγγυων ανθρώπων που φτάνουν στην παραλία από κάθε άκρη του πλανήτη, θα  είχαμε νεκρούς ακόμα και μετά την άφιξη στη στεριά. Η δουλειά όλων των ανθρώπων στην παραλία είναι σημαντική, ξεκινώντας πρώτα από την ασφάλεια στην προσέγγιση που έχουν αναλάβει 3 διασωστικά σκάφη (2 από ΜΚΟ, 1 από την αυτοοργανωμένη δομή του πλατάνου), καθώς ελλείψει αυτών οι φουσκωτές βάρκες θα έπεφταν στα βράχια με σκίσιμο και πνιγμούς στα 2 μέτρα από την παραλία.

20151123_110940

Η διαλογή των περιστατικών στην παραλία από γιατρούς και νοσηλευτές επίσης έχει αφεθεί στα χέρια εθελοντών. Είναι προφανές (όπως και έγινε στα χέρια μας, όταν μια βάρκα μέσα στο σκοτάδι προσέγγισε μια κοντινή παραλία, με μια γυναίκα με κρίση βρογχικού άσθματος που βρεγμένη ως το κόκαλο προσπαθούσε να ανέβει στο stage 2 του ΟΗΕ και είχε ξεμείνει πίσω καθώς αγκομαχούσε), ότι χωρίς αυτή την  πρώτη διαλογή κάποιοι άνθρωποι πιθανά δε θα επιβίωναν μετά την άφιξη τους. Αυτό γιατί η δομή του ΟΗΕ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση που δεν μπορεί να καλυφτεί με τα πόδια από κάποιον άρρωστο, βρεγμένο και εξασθενημένο από την πείνα.

DSC_5006– Είναι αδιανόητο σε τέτοιες συνθήκες το κοντινό ΚΥ να μην στέλνει για εφημερία έναν εκ των 3 γιατρών στο τοπικό ΠΙ.

– Είναι αδιανόητο το τοπικό ΠΙ που έχει στελεχωθεί σε υλικά και monitor από δημόσιο νοσοκομεία και εθελοντικές προσφορές ιδιωτών να λειτουργεί με εθελοντικές προσπάθειες γιατρών από την Αχαΐα και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά να διαφημίζεται σε αυτό με τεράστια banner η ΜΚΟ WAHA

– Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες στρατιωτικές δομές με οργανωμένα ΚΙΧΝΕ τα οποία να παραμένουν κλειστά σε κουτιά και οι μονάδες να παραμένουν στην ασφάλεια των στρατοπέδων, όταν υπάρχει σε εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση.

– Είναι αδιανόητο να μην έχει αυξηθεί η στελέχωση του τοπικού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και όλες οι διακομιδές (3 περίπου ανά ημέρα τουλάχιστον), να αφήνονται στην τύχη και την εθελοντική κάλυψη από τους ΓΧΣ.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν σε ενημέρωση σε συνάντηση που είχαμε ως ΕΓΕΣΥΚ την Παρασκευή 27/11 με τον υπουργό υγείας, ώστε να μην υπάρχει κανείς που να δηλώνει στη συνέχεια ότι δεν ήξερε-δε γνώριζε. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τόσο ηθικές, όσο και πολιτικές για την κατάσταση που επικρατεί.

DSC_5001Είναι απίστευτη η αλληλεγγύη του κόσμου. Οι ντόπιοι διαθέτουν ακόμα και δωρεάν σε πολλές περιπτώσεις σπίτια και αποθήκες για τη φιλοξενία αλληλέγγυων και τα ρούχα/τρόφιμα/ιατρικά υλικά. Οι αποθήκες έχουν γεμίσει με πράγματα που στέλνονται από όλη την Ελλάδα για τους πρόσφυγες. Είναι ευτύχημα που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, που καταλαβαίνουν τι πάει να πει προσφυγιά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί και η βοήθεια που προσφέρεται από εταιρίες ταχυμεταφορών με τη δυνατότητα δωρεάν αποστολών στη δομή του πλατάνου από όλη την Ελλάδα.

Είναι φοβερό να βλέπεις ανθρώπους από όλο τον πλανήτη να έχουν έρθει στη σκάλα Συκαμιάς για να στελεχώσουν εθελοντικά όλες τις δομές. Συναντήσαμε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό από Ελβετία, Ισραήλ, Ην. Βασίλειο, Νοτ. Αφρική, Αυστραλία, ΗΠΑ κοκ. Συναντήσαμε ναυαγοσώστες από Ισπανία, Νορβηγία, Γερμανία καθώς και εθελοντές από κάθε πλευρά του πλανήτη.

DSC_4631Είναι συγκινητικό να βλέπεις γιατρούς από όλες τις γωνιές της Ελλάδας να έχουν έρθει στη Μυτιλήνη για βοήθεια. Κάποιοι από εμάς με κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και τα υπόλοιπα έξοδα από την τσέπη τους, κάποιοι ακόμα βάζοντας και τη μεταφορά από τη τσέπη τους.

  • Συνεργαστήκαμε άψογα με 2 γιατρούς από τη Λάρισα (μια παιδίατρο και μια γενική γιατρό) από το κοινωνικό ιατρείο της πόλης, όλες τις ημέρες της μεγάλης ροής. Συναντήσαμε και ακόμα 2 γιατρούς από τα Γιάννενα που ήρθαν αυτόβουλα στη Μυτιλήνη για προσφορά.  Είναι βέβαια σε μας ακατανόητο γιατί δεν είδαμε κανένα γιατρό από τη Μυτιλήνη να προσφέρει εθελοντική εργασία όλες αυτές τις ημέρες που ήμασταν εκεί».

Πηγή: era-aegean.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *