Ανθρωπάρια!

«Άντε γαμήσου! Άντε γαμήσου! Σκατόγρια! Φύγε από εδώ! Σαύρα, ε, σαύρα! Θα σου το βάλω στον κώλο αυτό. Κατάλαβες;».

Αυτά είναι λόγια του τύπου με τα μαύρα στη φωτογραφία (αριστερά). Απευθύνεται σε μια ηλικιωμένη γυναίκα πρόσφυγα και αυτό που απειλεί πως θα της «βάλει στον κώλο» είναι το μπαστούνι της, το οποίο λίγα πριν έχει πετάξει μακριά (πλάνο στη φωτογραφία δεξιά). Το περιστατικό γίνεται μπροστά στα μάτια δύο αστυνομικών, οι οποίοι δεν αντιδρούν.

Δείτε το βίντεο (μετά το 0.30) και τα υπόλοιπα θα τα γράψουμε στη συνέχεια.

Το βίντεο δημοσιοποίησε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και αποτελεί μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi από την αποστολή στη Λέσβο για την ιταλική δημόσια τηλεόραση. Προβάλλεται στις 20/10 στις 23.15 Ιταλίας στο RAI tg2.  Στην ανακοίνωση του το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή το βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 όπου άνδρας με πολιτικά παρουσία ενστόλων ακούγεται να καθυβρίζει χυδαία ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες, ως Διεθνής Αμνηστία απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αηθή αυτή λεκτική επίθεση.Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών».

***

Θα είχες επιτρέψει να μιλήσουν έτσι στη μάνα σου, ανθρωπάριο;

Ο τύπος με τα μαύρα δεν γνωρίζουμε αν είναι αστυνομικός με πολιτικά ή κάποιος που βρίσκεται εκεί και κάνει τον κουμανταδόρο. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι δύο αστυνομικοί παρακολουθούν. Τι παρακολουθούν; Αυτά που διαβάσατε και είδατε παραπάνω.  Για να αντιδράσεις στοιχειωδώς στον οχετό του δεν χρειάζεται να είσαι εκπρόσωπος του νόμου και της τάξεως… Αρκεί μόνο να είσαι άνθρωπος! Η εικόνα μιλάει:

 • Τι αλήθεια μπορεί να είχε κάνει η ηλικιωμένη γυναίκα;…
 • Ποια δικαιολογία «επιτρέπει» σε αυτό το ανθρωπάριο με τα μαύρα να μιλάει έτσι σε μια ηλικιωμένη γυναίκα πρόσφυγα; Καμία!

Και για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν:

 • Θα είχες επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να μιλήσει έτσι στη μάνα σου, ανθρωπάριο; Διότι αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να είναι η μάνα σου. Πολλές Ελληνίδες μάνες αντιμετώπισαν την προσφυγιά και την μετανάστευση και βρέθηκαν ανθρωπάρια, σαν κι εσένα, να τους μιλήσουν έτσι. Ήταν κι αυτοί «λεβέντες», σαν κι εσένα, που τον «τσαμπουκά» τον έχουν για όποιον βρεθεί σε αδύναμη θέση μπροστά τους.
 • Εάν δεν είσαι αστυνομικός με πολιτικά είσαι απλά ένα ανθρωπάριο.
 • Εάν είσαι αστυνομικός με πολιτικά και δίπλα οι συνάδελφοι σου σε καμαρώνουν, τότε κερδίζεις επάξια τον ίδιο τίτλο με μια ακόμα λέξη: Ανθρωπάριο – μπάτσος.
 • Όσο για τους αστυνομικούς που παρακολουθούν τον οχετό σου ας αναλάβει το αρμόδιο υπουργείοτης κ. Γεροβασίλη και της κ. Παπακώστα να μας πει τι έκαναν εκεί και γιατί καθόντουσαν προσοχή, την ώρα που έβριζες μια ηλικιωμένη γυναίκα πρόσφυγα και της πέταγε το μπαστούνι. Ας μας ενημερώσει και ποιος ο ρόλος σου εκεί, ανθρωπάριο.

Και κάτι τελευταίο: Ο χαρακτηρισμός ανθρωπάριο που αποδίδουμε στον τύπο με τα μαύρα αξίζει το ίδιο και στους αστυνομικούς που παρακολουθούν. Είναι συνένοχοι στην αθλιότητα. Για να σε πειράξει, βέβαια, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, για να σε ενοχλήσει που αποκαλούν ανθρωπάριο πρέπει να σου έχει μείνει και κάτι από αυτό που λέγεται άνθρωπος. Με λίγα λόγια θα έπρεπε να έχεις αντιδράσει στην αθλιότητα. 

***
Ελληνική Αστυνομία: Θα γίνει ΕΔΕ
   Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό που καταγράψαμε (χρονικά μετά τη δημοσίευση του κειμένου). Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ανακοινώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, οι τέσσερις αστυνομικοί που εμφανίζονται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο να επιδεικνύουν επίμεμπτη συμπεριφορά σε βάρος ηλικιωμένης αλλοδαπής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου, ανακαλούνται άμεσα στις Υπηρεσίες τους, σε Αττική, Ιωάννινα και Έδεσσα.

Σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, στην οποία θα διερευνηθεί εάν η συμπεριφορά τους ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικάΟ ένας από τους αστυνομικούς που εμφανίζεται να εξυβρίζει την αλλοδαπή τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ η θέση σε διαθεσιμότητα και των υπολοίπων θα εξεταστεί άμεσα στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Να ψάξετε καλά εάν η συμπεριφορά «ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά»!

      Τρεις παρατηρήσεις μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

  • Τελικά, η απορία μας λύθηκε. Ο τύπος με τα μαύρα είναι αστυνομικός, άρα – όπως αναφέραμε και παραπάνω – κερδίζει τον τίτλο ανθρωπάριο – μπάτσος.
  • Μας κάνει πραγματικά εντύπωση ένα σημείο της ανακοίνωσης: «θα διερευνηθεί εάν η συμπεριφορά τους ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά»!Να διερευνηθεί καλά το θέμα γιατί το περιστατικό μπορεί να μην «ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά»! Μπορεί να έγινε και για περιουσιακές διαφορές ή γιατί η ηλικιωμένη πρόσφυγας (με το μπαστούνι που μετά της πέταξε) πήγε να επιτεθεί στον αστυνομικό και να τον τραυματίσει!
  • Αναμένουμε με αγωνία τα συμπεράσματα της ΕΔΕ!

Πηγή: Γεράσιμος Χολέβας – “Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *