Οργή και επαγρύπνηση

Οργή! Οργή για το κατέβασμα στους δρόμους μικρών παιδιών με συνθήματα εθνικιστικά, φασιστικά, συνθήματα μίσους και προβολής αλυτρωτικών διαθέσεων και διεκδικήσεων.

Φασίστες, κρυπτοφασίστες, δεξιοί, ακροδεξιοί , «ανεξάρτητοι», ενσταλάζουν στις ψυχές των μαθητών το φασιστικό δηλητήριο. Μηνύματα χωρίς επώνυμους αποστολείς ή με δήθεν αθώες υπογραφές («Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία», «μαθητική νεολαία Πτολεμαΐδας») διακινούνται από τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα και προβάλλονται από εθνικιστικά και φασιστικά σάιτ, καλώντας σε καταλήψεις και πορείες για «εθνικά θέματα». «Μακεδονικό», «Βόρειος Ηπειρος», «Κατσίφας» τα προτάγματα. Πεδίο δράσης κυρίως η βόρεια Ελλάδα, και ειδικά οι πόλεις με τα υψηλά ποσοστά δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων, όλων των αποχρώσεων, και τη μακρά παράδοση δράσης φασιστικών και «παρακρατικών» ομάδων, που πάντα λειτουργούσαν και λειτουργούν σαν παρακλάδι και «μακρύ χέρι» του αστικού κράτους και των δυνάμεων καταστολής.

Οταν βλέπεις δεκατριάχρονα και δεκαπεντάχρονα παιδιά να κατεβαίνουν στους δρόμους κουνώντας τέτοιες σημαίες, τότε ξέρεις πως πίσω τους κρύβονται οι ίδιοι οι γονείς τους που είτε αδιαφορούν είτε τα υποκινούν και τα προτρέπουν ανοιχτά.

Ταυτόχρονα, εκπαιδευτικοί και γονείς, που αντιστέκονται σε αυτό το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί σε κάποια σχολεία, απειλούνται και εκφοβίζονται.

Τούτα τα εξοργιστικά, ανησυχητικά και συνάμα θλιβερά (θλιβερά γιατί αποκαλύπτουν την απουσία ταξικού προσανατολισμού του εργατικού κινήματος, που ακόμη και σε επίπεδο κάποιων έστω μερικών διεκδικήσεων έχει παραλύσει) φαινόμενα σιγοντάρουν με τη στάση τους όλος ο εσμός του αστισμού και τα κόμματα του πολυδιαφημισμένου «συνταγματικού τόξου» με την εύγλωττη σιωπή τους.

Ιδιαίτερα η σιωπή της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που συχνά-πυκνά ομνύουν στη δημοκρατία (εννοώντας, βεβαίως,  τη δικτατορία της αστικής τάξης, κοντολογίς του καπιταλισμού, στα φυλλοκάρδια του οποίου ο φασισμός κοιμάται και συχνά, όποτε το απαιτεί η επιβίωση του συστήματος, ξυπνά και αλωνίζει κατακρεουργώντας αυτούς που αντιστέκονται), είναι εκκωφαντική.

Τώρα χειροκροτούν, υποθάλπουν και έμμεσα ή και ανοιχτά στάζουν το εθνικιστικό και φασιστικό δηλητήριο στις ψυχές των μαθητών. Είναι οι ίδιοι που επιτίθενται με λύσσα ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις, τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος που υπερασπίζονται το δημόσιο δωρεάν σχολείο, τη μόρφωση και τη δουλειά για όλους, ένα καλύτερο μέλλον για τη νεολαία. Είναι οι ίδιοι που σέρνουν ανήλικους μαθητές στα δικαστήρια γι’ αυτή τους τη δράση, που ζητούν μετ’ επιτάσεως «τάξη και ασφάλεια».

Ποιο είναι, όμως, το πλαίσιο, στο έδαφος του οποίου γεννιέται «το αυγό του φιδιού»;

Είναι η οικονομική κρίση, που εξαθλίωσε ακόμη παραπέρα τους φτωχούς και «κινεζοποίησε» τεράστια τμήματα της εργαζόμενης κοινωνίας. Μνημόνια και ξανά Μνημόνια επιβάλλονται με ατελείωτο χρονικό ορίζοντα.

Είναι  η απουσία του ταξικού εργατικού κινήματος, που έλυσε τα χέρια της αστικής τάξης και άλωσε μέσα σε μια δεκαετία κάθε κατάχτηση που κερδήθηκε με πολύ αίμα. Φως, δυστυχώς, για μεγάλα τμήματα της εργαζόμενης κοινωνίας, δε φαίνεται από πουθενά. Απουσιάζουν τα υψηλά ιδανικά που κινητοποίησαν κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και επικρατεί η αποστράτευση, ο ατομικισμός, η απογοήτευση.

Είναι η εξόφθαλμη πλέον προδοσία όλων των κομμάτων και ρευμάτων του ρεβιζιονισμού και κάθε οπορτουνισμού. Είναι ο ξεφτιλισμός της «αριστεράς» στο πρόσωπο των συριζαίων, που ανέλαβαν ασμένως τη διαχείριση του καπιταλισμού και της κρίσης του σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Είναι η άνοδος των φασιστικών κομμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, η συντηρητική στροφή μεγάλων τμημάτων των εργαζόμενων κοινωνιών, τα μηνύματα του πολέμου σε δεκάδες μέρη της γης.

Το συναίσθημα της οργής που ξυπνά αυτή η μαύρη ατμόσφαιρα πρέπει να μετατραπεί σε επαγρύπνιση, διάθεση για ένταση του αγώνα, σε ενίσχυση της πεποίθησης για την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού, που είναι το σύστημα που γεννάει μέσα απ’ όλους τους πόρους του το φασισμό. Επαγρύπνιση για να τσακιστεί το «αυγό του φιδιού», όπου κι αν γεννιέται. Ενταση των προσπαθειών για την ταξική ανασυγκρότηση που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μαζικούς, διεκδικητικούς, νικηφόρους αγώνες.

ΥΓ1. Μετά από πολλές μέρες σιωπής, η ΝΔ απέδειξε ότι στηρίζει και υποκινεί τις «εθνικιστικές καταλήψεις» των μαθητών. Προηγήθηκε η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  που κάνει λόγο για «εθνική αφύπνιση των μαθητών» και καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας: «Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του ‘’εθνομηδενισμού’’ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας». Ακολούθησε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος με μια πιο προσεκτική τοποθέτηση: «δεν συμφωνώ με τη στοχοποίηση των μαθητών που γίνεται από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων για όσους διαμαρτύρονται για το ζήτημα της Μακεδονίας, της συμφωνίας των Πρεσπών. Θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται, πόσω δε μάλλον για μια τέτοια συμφωνία». Το αποκορύφωμα ήταν η αισχρή ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωση της οποίας η τελευταία παράγραφος, που η παράταξη ισχυρίζεται ότι «αλίευσε από το διαδίκτυο», είναι η κατά λέξη αντιγραφή του twitter του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά(!): «Οταν στις καταλήψεις βλέπεις σαρανταπεντάρηδες μουσάτους καραφλοκοτσίδες με ταγάρια να ηγούνται, τότε έχεις ένα αυθόρμητο προοδευτικό μαθητικό κίνημα. Οταν όμως βλέπεις μαθητούδια μ’ ελληνικές σημαίες, τότε έχεις υποκινούμενες διαμαρτυρίες σκοτεινών δυνάμεων».

ΥΓ2. Επιτέλους, ακούσαμε και τη φωνή του ΠΑΣΟΚ, μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΠΕΚ). Η παράταξη, που προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, αφού τονίζει ότι «αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και ειρήνη, προάγει τον πατριωτισμό και την αγάπη στην πατρίδα, και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας», στη συνέχεια προσπαθώντας να χαρακτηριστεί μη εθνικιστική και με φασίζουσες αντιλήψεις αναφέρει:  «Η όξυνση των αντιθέσεων το τελευταίο διάστημα καλλιεργεί το έδαφος της μισαλλοδοξίας και της βίας. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται από την υπερεκμετάλλευση των πατριωτικών αισθημάτων των μαθητών και των γονέων και την εμπλοκή πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων». Και συνεχίζει, αναπαράγοντας καλυμμένα το αντιδραστικό, αντι-ιστορικό ιδεολόγημα περί μαύρου και κόκκινου φασισμού: «Να προφυλάξουμε τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης από ιδέες ολοκληρωτικές, ξένες στη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, του ελληνικού σχολείου. Θεωρούμε την οποιαδήποτε απόπειρα εισαγωγής πολιτικής του Μίσους στα σχολεία ως απόλυτα αντιεκπαιδευτική ενέργεια, που υπονομεύει ευθέως τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον αυτής της παρακμιακής αντίληψης και χειραγωγικής πρακτικής».

ΥΓ3. Το «κοσμοπολίτικο» Ποτάμι ακολούθησε στο ίδιο πνεύμα με το ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά του Θεοδωράκη έχει δύο σκέλη: 1. «Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες». 2. «Ενας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας – αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών… Αυτό που σήμερα επείγει είναι να σταματήσει το κακό. Θα γίνω συγκεκριμένος. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί βουλευτές και όλα τα πρόσωπα με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στους γονείς και τους καθηγητές οι οποίοι θα εξηγήσουν στους μαθητές ότι δεν πρέπει να γίνονται στρατιώτες κανενός».

ΥΓ4. Ελπιδοφόρο νέο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (πρωί Πέμπτης 29 Νοέμβρη) πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία μαθητών στο κέντρο της Αθήνας.

Τη συγκέντρωση καλεί η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας». Οι μαθητές δηλώνουν ότι η συγκέντρωση, καθώς και άλλες πολύμορφες αντιφασιστικές δράσεις στα σχολεία, γίνονται με αφορμή την τελευταία εθνικιστική και φασιστική έξαρση στα σχολεία και αποτελεί απάντηση στο κάλεσμα για «εθνικιστικές καταλήψεις» στις 29 του Νοέμβρη. Η ανακοίνωση-κάλεσμα αναφέρει:

«Η μέθοδος με την οποία διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Αυγή) καλούν στις εθνικιστικές καταλήψεις στις 29/11 είναι η κλασική μέθοδος του παρακράτους, δηλαδή ανώνυμα και στα μουλωχτά, χωρίς ανάληψη ευθύνης. Να μη μιλήσουμε φυσικά για δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις. Θα ήταν αστείο…

Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί ταυτίζοντας τους αγωνιστές και το κίνημα με την ξεπουλημένη συστημική κυβέρνηση Σύριζα. Να μην χάψουμε τα ψέματά τους πίσω από το αγνό πατριωτισμό βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος και ο φασισμός. Ο εχθρός μας είναι το σύστημα, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, ο πόλεμος, ο φασισμός όχι οι γειτονικοί λαοί . Ο εχθρός μας βρίσκεται στις κυβερνήσεις, στις τράπεζες, στην Ε.Ε. και όχι στους γειτονικούς λαούς…

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό! Δεν ξεχνάμε τον Φύσσα ή τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και όλα τα υπόλοιπα θύματα του φασισμού! Απέναντι σε αυτούς να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, για να κοιτάμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και όχι με ανασφάλεια.

Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό»…

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *