Δίκη Χρυσής Αυγής: Χτίζοντας την υπερασπιστική γραμμή του Αρχηγού

Καταρρέουν στο δικαστήριο τα ψέματα της ΧΑ, στις Τοπικές θα ρίξει την ευθύνη ο Ν. Μιχαλολιάκος;

Τέσσερα χρόνια δίκης της Χρυσής Αυγής συμπληρώνονται στις 20 Απριλίου και η διαδικασία έχει μπει για τα καλά στην τελική της ευθεία. Το δικαστήριο επί σειρά μηνών, είδε, άκουσε και διάβασε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων και εδώ και τέσσερις εβδομάδες έχει προχωρήσει στη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης. Πάνω από 250 μάρτυρες είχαν δηλωθεί από τους συνηγόρους των κατηγορούμενων κατά την έναρξη της διαδικασίας και όπως όλα δείχνουν θα εξεταστούν λιγότεροι από τους μισούς. Οι παραιτήσεις των συνηγόρων από την εξέταση συγκεκριμένων μαρτύρων είναι καθημερινές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνήγοροι υπεράσπισης προφασίζονται διάφορες δικαιολογίες για να μην παρίστανται σε δικάσιμες που ήταν προγραμματισμένο να εξετάσουν μάρτυρες.

Όσοι παρακολουθούμε τη διαδικασία στενά, όλα τα παραπάνω τα θεωρούσαμε σε έναν βαθμό αναμενόμενα, καθώς είναι πράγματι πολύ δύσκολο να εκτίθενται οι συγγενείς των κατηγορουμένων καθώς και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής. Ερωτήσεις που βασίζονται σε αδιάψευστα τεκμήρια τα οποία έγιναν κτήμα του δικαστηρίου κατά την περίοδο εξέτασης των αναγνωστέων. Έχει εξάλλου παρατηρηθεί πολλές φορές οι απαντήσεις των μαρτύρων υπεράσπισης να είναι κάθε άλλο παρά ενισχυτικές των διάφορων υπερασπιστικών ισχυρισμών. Αυτό που ξεχωρίζει όμως, και με έναν τρόπο μας δίνει μια εικόνα από όσα έχει να πει κατά την απολογία του ο «Αρχηγός» Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι η προσπάθεια συγκεκριμένων μαρτύρων, ειδικότερα στελεχών της ΧΑ, να «χτίσουν» την υπερασπιστική του γραμμή.

Η άρνηση της ύπαρξης του κρυφού καταστατικού της Χρυσής Αυγής, τεκμήριο που εισέφερε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και το είχε λάβει από τους ίδιους του χρυσαυγίτες το 1987, η άρνηση των ομοιόμορφων εμφανίσεων με τα μαύρα μπλουζάκια και τις παραλλαγές με γελοίες δικαιολογίες τύπου «αυτά τα πουλάγανε στις λαϊκές», συμπληρώνονται από την απάντηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ και μετακλητού στα κεντρικά της οργάνωσης στη Μεσογείων, Αλέξανδρου Γέροντα, ο οποίος σε ερώτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκη για τις παραλλαγές είπε αναφερόμενος στην Τ.Ε. Νίκαιας: «Δεν ξέρω γιατί η συγκεκριμένη τοπική το επέλεξε αυτό».

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας είναι πια γνωστό πως συμμετείχε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ήταν όμως μόνο η συγκεκριμένη τοπική της οποίας οι ομάδες ασφαλείας, ή «τάγματα εφόδου» όπως περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, χρησιμοποιούσαν αυτές τις παραλλαγές. Έχουμε πλήθος εικόνων στη διάθεσή μας από διάφορες τοπικές ανά την Ελλάδα των οποίων τα τάγματα εφόδου εμφανίζονται με τη συγκεκριμένη ομοιόμορφη ένδυση. Όλα αυτά μπαίνουν στην άκρη προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για την απολογία του «Αρχηγού». Μια απολογία που σύμφωνα με όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα θα κινηθεί στο γνωστό, από την εποχή της υπόθεσης Κουσουρή – Περίανδρου, μοτίβο.

Ο Μιχαλολιάκος θα αρνηθεί τα πάντα και όχι μόνο. Θα αποδώσει τις ευθύνες στην τοπική της Νίκαιας και πιθανόν και σε αυτή του Περάματος. Θα ισχυριστεί πως δεν είχε τη δυνατότητα να ξέρει τι έκαναν εκεί, ότι οι εμφανίσεις, οι παραλλαγές και διάφορες αξιόποινες πράξεις ήταν δικές τους πρωτοβουλίες και πως μπορεί να είχε έναν οξύ ενίοτε λόγο αλλά η πειθαρχία την οποία ζητούσε, πράγμα που δεν μπορεί να αρνηθεί καθώς περιέχεται σε πλήθος κειμένων του, ήταν ακριβώς για να αποφευχθούν περιστατικά τύπου Φύσσα.

Βέβαια, ο Μιχαλολιάκος μπορεί να ισχυριστεί ό,τι θέλει. Όμως, τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια τέτοια απολογία είναι τα εξής: Πως θα εκλάβει ο σκληρός πυρήνας μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής αυτές τις αρνήσεις και το «χρέωμα» συγκεκριμένων τοπικών; Πως θα αντιδράσει αφού καταλάβει ξαφνικά πως «οι ξιφολόγχες» που «ακονίζονται στα πεζοδρόμια» στόμωσαν; Και βέβαια πως θα αξιολογηθούν αυτοί οι ισχυρισμοί από το δικαστήριο, καθώς τα στοιχεία τα οποία έχουν τεθεί στη διάθεσή του είναι συντριπτικά. Κοντός ψαλμός…

@ypopto_mousi / Παραγωγός της εκπομπής Η Δίκη της Χρυσής Αυγής στο omniatv.com

Μέσω “Πριν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *