Μιλώντας για ευρήματα μυστικών δημοσκοπήσεων

Είναι γεγονός. το ότι η πολιτική επικοινωνιακή τακτική των κομμάτων εξουσίας καθορίζεται από τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων, γιατί ούτε οι ηγεσίες των κομμάτων δεν πιστεύουν εκφράζεται η βούληση του εκλογικού σώματος σ’ αυτές που βλέπουν την δημοσιότητα. Τρανή απόδειξη, ότι δεν υπήρχε περίπτωση το κυβερνητικό κόμμα αν αποδεχόταν την αξιοπιστία των δημόσιων δημοσκοπήσεων να μεταθέσει τις εκλογές από τις 9 Απρίλη που είχε καθορίσει.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν για άλλη μια φορά για τους δημοσκόπους και τις δημοσκοπήσεις, με ερέθισμα ένα δημοσίευμα του “Βηματοδότη” και το σημερινό πρωτοσέλιδο της “Εστίας της Κυριακής” που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Μανώλης Κοττάκης.

Πριν απ’ αυτό όμως να αναφέρουμε ένα γεγονός που συνήθως διαφεύγει σε ανάλογα δημοσιεύματα. Ούτε το 10% του κύκλου εργασιών των εταιρειών δημοσκόπησης και έρευνας αγοράς δεν αποτελούν οι δημοσκοπήσεις που αφορούν τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Ολος ο υπόλοιπος τζίρος τους προέρχεται από άλλες δραστηριότητες, κύρια με την εμπλοκή τους με φορείς του δημοσίου. Και αυτό σημαίνει πολλά. (Εδώ για να είμαστε απόλυτα ακριβείς αναφερόμαστε στις πέντε από τις 6 εταιρείες που δημοσίευσαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις –Marc, GPO, MRB, Pulse
και Metron Analysis – που είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ. Η έκτη η Prorata είναι η μοναδική εταιρεία που δεν είναι μέλος του Συλλόγου Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς, και που δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το κυβερνητικό γκουβέρνο).

Αυτή την στιγμή δεν έχουν προκηρυχθεί καν εκλογές και ο πολιτικός χρόνος μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών η οποία πιθανόν θα είναι στις 21 Μάη, με τις δεύτερες 2 Ιούλη είναι πολύ μεγάλος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα μεσολαβήσει μέχρι τότε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα οι πολίτες διακατέχονται από αισθήματα οργής και θυμού και καταλογίζουν ευθύνες για το πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα σε όλα τα κόµµατα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό το βλέπουμε στην μαζικότητα και το πάθος των λαϊκών κινητοποιήσεων. Αυτό είναι που κάνει πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι στο κλίμα που υπάρχει αν προστεθεί και ένα άλλο σοβαρό γεγονός -μπορεί να έχει σχέση με την άκρατη κρατική καταστολή ή την αποκάλυψη κάποιου σοβαρού σκανδάλου– πιθανόν να οδηγήσει σε εκλογικά αποτελέσματα την πρώτη Κυριακή, που θα μας κάνουν “να τρίβουμε τα μάτια μας”.

Δεν περνάει επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμα και στις δημοσκοπήσεις η «αδιευκρίνιστη ψήφο», έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη. Δυο μήνες πριν τις εκλογές και αν το αναμενόμενο θα ήταν το ποσοστό των αναποφάσιστων να κινούταν γύρω στο 10%, αυτό έχει φτάσει στο 17%, πράγμα πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά με εξαίρεση τiς βουλευτικές εκλογές του 2012, τότε που η Ν.Δ, επί ηγεσίας Αντώνη Σαμαρά, έφτασε στο ιστορικό της χαμηλό ποσοστό συγκεντρώνοντας 18,85%. Κι αυτό υποδηλώνει τις σημερινές ακραίας πολιτικής ρευστότητας, συνθήκες που επικρατούν.

Επανερχόμενοι στο θέμα των δημοσκοπήσεων, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και κάτι άλλο. Το πόσο δηλαδή τα συστημικά ΜΜΕ απαξιώνουν τους δημοσκόπους και την εγκυρότητα των ευρημάτων που μας παραθέτουν. Το έκανε πριν λίγο καιρό ο Παντελής Μπουκάλας μέσα από τις σελίδες της “Καθημερινής”, το επαναλαμβάνει σήμερα ο “Βηματοδότης” σε ένα βιτριολικό σχόλιο του, φωτογραφίζοντας τον Δημήτρη Μαύρο της MRB.

Αυτό που κατά την άποψη μας είναι πιο ενδιαφέρον, είναι ότι σήμερα ο Μανώλης Κοττάκης δημοσιοποιεί πρωτοσέλιδα στην “Εστία”, αυτό που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία και το έχουν αναφέρει γενικά και αόριστα σε τουιταρίσματά τους, ο πρώην διευθυντής του “Βήματος” Αντώνης Καρακούσης και ο γραφιάς του Μαρινάκη Αρης Ραβανός. Οτι δηλαδή το αποκαλούµενο focus groups της Ν.Δ., που καθορίζει την επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ., εν όψη εκλογών έχει στα χέρια του μυστικές δημοσκοπήσεις που αποτελούν κόλαφο για το κυβερνητικό κόμμα. Σύμφωνα μ’ αυτές τις πληροφορίες, που αναφέρει ο Μ. Κοττάκης, η Ν.Δ έχει ξεχάσει οριστικά τον στόχο της αυτοδυναμίας και προσανατολίζεται σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο. Είναι ένα πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να κάμψει τις αντιρρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών που κόμματος του Ν. Ανδρουλάκη -κύρια του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη οι οποίοι έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί οι παρακολουθούμενοι να συνεργαστούν με αυτούς που τους παρακολουθούσαν και να υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές με κορμό την Ν.Δ.

Αυτό που αναφέρει σήμερα η “Εστία”, είναι ένα σενάριο που είχε ξανακυκλοφορήσει και στο παρελθόν από κύκλους του Ν. Δένδια, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Τότε όμως δεν προσδιοριζόταν το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα είναι αν είναι διατεθειμένος ο Κ. Μητσοτάκης να αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι που γνώστες το τι συμβαίνει στα ενδότερα της Πειραιώς το αποκλείουν.

Σύμφωνα, πάντα με τα όσα ισχυρίζεται ο Μ. Κοττάκης στο άρθρο του, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν στα χέρια τους “μυστικά ευρήματα σοκ”. Σ’ αυτά διαπιστώνεται ότι «εγκαταλείπουν το κυβερνών κόμμα και δεξιοί νοικοκυραίοι μαζί με κεντρώους, απογοητευμένοι από την “φούσκα” του επιτελικού κράτους». Το κείμενο του διευθυντή της “Εστίας” μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε κράτος – μπανανία αφού υπάρχει “συναγερμός στην Αμερικανική Πρεσβεία η οποία εργάζεται για όλα τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη επί κεφαλής ή άλλο Πρωθυπουργό”. Στο ίδιο άρθρο παρατίθεται και το πιο σημαντικό εύρημα των μυστικών δημοσκοπήσεων που έχει τρομοκρατήσει τα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. Συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση που αναφέρεται σε ένα αποτέλεσμα μυστικών δημοσκοπήσεων: «Πρώτη και με διαφορά 8 μονάδων η ΝΔ στο ερώτημα “ποιο κόμμα θα σας στεναχωρούσε να νικήσει έστω και με μια ψήφο διαφορά”».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *