Το BBC αποκαλύπτει πάνω από 40 θανάτους στην Ελλάδα από επαναπροωθήσεις

Πηγή: ΕφΣυν

Στοιχεία – σοκ από το βρετανικό κανάλι. Μαρτυρίες για την ελληνική ακτοφυλακή • Πετούσαν ανθρώπους στη θάλασσα, ακόμη και δεμένους με χειροπέδες

Εφιαλτικά στοιχεία για τη δράση των ελληνικών Αρχών έρχονται ξανά στο φως, αυτή τη φορά από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του BBC, η οποία θα παρουσιαστεί και σε σχετικό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Dead Calm: Killing in the Med?” ( Νεκρική σιγή: Δολοφονίες στη Μεσόγειο; ).

Οι ελληνικές αρχές, κυρίως το λιμενικό, φέρονται να έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο, με τον αριθμό των νεκρών για την τριετία 2020-2023 να εκτιμάται στους 43. 

Τι BBC επισημαίνει ότι παρά τις δυσκολίες να επιβεβαιωθούν τέτοια περιστατικά η δημοσιογραφική έρευνα μπόρεσε να αναλύσει τουλάχιστον 15 περιστατικά και να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες μιλώντας και με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε πέντε από αυτά πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές αρχές τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα. Στις τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πως έφτασαν σε ελληνικά νησιά και στη συνέχεια τους κυνήγησαν. 

Σε αρκετά περιστατικά οι πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι τους έβαλαν σε φουσκωτές βάρκες για να τους επαναπροωθήσουν. Οι βάρκες αυτές είτε δεν είχαν μηχανές και ξεφούσκωσαν μέσα στη θάλασσα είτε φαίνονταν να έχουν τρυπηθεί. 

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές περιγραφές έρχεται από έναν άνδρα με καταγωγή από το Καμερούν, ο οποίος αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές τον κυνήγησαν αφότου βρέθηκε στη Σάμο τον Σεπτέμβρη του 2021. «Μόλις είχαμε φτάσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω. Υπήρχαν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά.

Φορούσαν μάσκες και μπορούσαμε να δούμε μόνο τα μάτια τους. Άρχισα με τον άλλον (ήταν τρία άτομα), τον πέταξαν στη θάλασσα. Ένας άλλος μου είπε “σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω” και τελικά μόνο το χέρι του είχε απομείνει έξω από το νερό, ενώ σιγά σιγά τον είδα να χάνεται».

Ο μάρτυρας αναφέρει στο BBC ότι οι απαγωγείς του τον έδειραν άσχημα και στη συνέχεια τον πέταξαν μέσα στο νερό χωρίς σωσίβιο. Μπόρεσε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, όμως τα πτώματα των άλλων δύο εντοπίστηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή. 

Ένας άλλος άνδρας δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ότι τον Μάρτιο του 2021 τον έπιασε ο ελληνικός στρατός όταν έφτασε στη Χίο και τον παρέδωσε στο λιμενικό.

«Με πέταξαν με δεμένα τα χείρα μέσα στη θάλασσα, ήθελαν να πεθάνω» καταγγέλλει και προσθέτει ότι κατάφερε να επιβιώσει επιπλέοντας ανάποδα προτού ένα από τα χέρια του απελευθερωθεί από τα δεσμά. Η θάλασσα, όμως, ήταν φουσκωμένη και τρεις από την ομάδα του πέθαναν. 

Το BBC  έθεσε τα ευρήματα του ρεπορτάζ προς το ελληνικό λιμενικό το οποίο διέψευσε όλες τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, απάντησε ότι τα στελέχη του «εργάζονται συνεχώς με επαγγελματισμό, μεγάλο αίσθημα ευθύνης και σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή και τα βασικά δικαιώματα» για να προσθέσει ότι είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *