Φεύγουν-Μένοντας οι Αμερικάνοι σε Αφγανιστάν και Ιράκ

Τα μέλη της Νατοϊκής κατοχικής εκστρατευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, που απαρτίζεται από Μισθοφόρους προερχόμενους από 49 χώρες ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ξένων μισθοφορικών στρατευμάτων θα συρρικνωθεί κατά 40.000, μέχρι το τέλος του 2012. Η μεγαλύτερη προβλεπόμενη μείωση είναι από τις ΗΠΑ, της οποίας θα αποχωρήσουν 33.000 στρατεύματα. Αυτή η μείωση θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των 101.000 αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η σχεδιαζόμενη μείωση των διεθνών στρατευμάτων θα δώσει στις αφγανικές δυνάμεις, που έχουν οριστεί να αρχίσουν εκπαίδευση σχετικά με την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων τον επόμενο μήνα, μια μεγαλύτερη παρουσία στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είχε ανακοινώσει ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας, είτε ολοκληρωτικά είτε εν μέρει, σε 18 επαρχίες σε όλη τη χώρα.

Άλλα κράτη έχουν ανακοινώσει σχέδια για απόσυρση των δυνάμεών τους για το επόμενο έτος, αλλά έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στην εκπαίδευση των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας για τα επόμενα χρόνια. Η παρουσία επομένως χιλιάδων εκπαιδευτών είναι το καλύτερο κόλπο που μηχανεύονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να παρατείνουν την παρουσία τους.  Η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία δηλώνει πως ο αφγανικός στρατός και αστυνομία θα είναι έτοιμοι να εξασφαλίσουν ολόκληρη τη χώρα σε τρία χρόνια.

Ο συνταγματάρχης Jimmie Cummings Jr, του αμερικανικού στρατού, υποστηρίζει ότι η αναγγελθείσα μείωση δεν θα επηρεάσει την ικανότητα του συνασπισμού στην καταπολέμηση των Ταλιμπάν. «Όλο και περισσότεροι Αφγανοί βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και τους δίνουμε περισσότερη ευθύνη σε πολλούς τομείς,” είπε ο Cummings, προσθέτοντας ότι πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και των δικτύων Χακάνι έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί.
Για την εξέλιξη αυτή είχε ενημερώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα με Τηλεοπτικό διάγγελμα του, κάνοντας σαφές ότι προέχει η επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας πως «είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, 10.000 αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν φέτος από το Αφγανιστάν και ακόμη 23.000 έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012.

Ακόμη και μετά από αυτές τις αποχωρήσεις, 70.000 αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο αφγανικό έδαφος έως το φθινόπωρο του 2012. Ο Ομπάμα που καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις μελών του Κογκρέσου να λήξει αυτός ο πόλεμος που κοστίζει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια το χρόνο, τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση με τους Ταλιμπάν.

Όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις καθώς το Αφγανιστάν αποτελεί σημαντικό κρίκο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η Ρωσία είναι “ανήσυχη” για την ενδεχόμενη διατήρηση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των στρατευμάτων το 2014 και προειδοποιεί την Ουάσιγκτον κατά οποιουδήποτε “γεωπολιτικού” στόχου στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. “Δεν έχουμε καταλάβει ακόμη πώς θα συνδυαστεί η απόσυρση των στρατευμάτων το 2014 και τα σχέδια εγκατάστασης αρκετά σημαντικών αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν” ανέφερε ο Ρώσος υπουργός. “Προς το παρόν, έχουμε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Ειδικά με τις πληροφορίες που θέλουν τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να επιθυμούν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην κεντρική Ασία”, πρόσθεσε. “Μας είπαν ότι πίσω από αυτό δεν υπάρχει κανένας μακροπρόθεσμος γεωπολιτικός υπολογισμός. Υποθέτουμε ότι οι δεσμεύσεις αυτές πρέπει να τηρηθούν” σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, μετά από τις συνομιλίες του με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Μ. Κρίσνα.

Παράλληλα, ο Μ. Ομπάμα ανήγγειλε ότι «ύστερα από 9 χρόνια ο πόλεμος της Αμερικής στο Ιράκ θα τερματιστεί». Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος, σχολιάζει ο Π. Εσκομπάρ στους Asia Times, (26/0) για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: Η κυβέρνηση του Νούρι Αλ-Μαλίκι αρνείται κατηγορηματικά να παράσχει ασυλία για εγκλήματα πολέμου στους Αμερικανούς στρατιώτες. Αυτό συνεπάγεται την εκδίωξη του Πενταγώνου από βάσεις του στο Ιράκ από τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολυθεί πλήγμα στο Ιράν. Η δημοκρατικά, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράκ εκφράζει αφ’ ενός μια σιιτική πλειοψηφία φιλική προς το Ιράν και νομιμοποιείται αφ’ ετέρου να πει «όχι» στις αμερικανικές βάσεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην πραγματικότητα οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν περιορίζονται στις 39.000 στρατιώτες που πρόκειται να αποσυρθούν. Υπάρχουν, αναφέρει ο Guardian (27/10) πολλοί τρόποι μέσω των οποίων οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν τη στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Η πρεσβεία τους, που εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα μέσα στη Βαγδάτη, με δικό της ηλεκτρικό, υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα, τροφοδοτείται από ένοπλα κονβόι. «Αυτή η Αμερικανική πρεσβεία είναι τεράστια! Είναι ακόμα εκεί και δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτή πάνω στη Γη. Πρέπει να έχει κάποιο σκοπό. Οπότε, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα συνεχίσουν οι Αμερικανοί να ελέγχουν το Ιράκ από το παρασκήνιο», τόνισε ο πρώην επίσημος διοικητής του Ρέιγκαν, Πόλ Κρέγκ Ρόμπερτς σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Και πρόσθεσε: «Αν η Αμερική συνεχίσει την κάποιας μορφής κατοχή στο Ιράκ, αφότου αποχωρήσουν τα στρατεύματα, οι Λίβυοι πολίτες θα περιμένουν κάτι ανάλογο μετά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Γιατί σίγουρα οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους δεν μπήκαν στο κόπο να καταστρέψουν τη Λιβύη χωρίς να διασφαλίσουν σε ποιανού τα χέρια θα καταλήξει. Υπάρχει ατζέντα».

Προσωπικό της τάξης των 17.000 ανθρώπων βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του Αμερικανού πρέσβη. Επιπλέον, υπάρχουν τα προξενεία στη Βασόρα, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ με 1.000 άτομα προσωπικό το καθένα. Στην ουσία, ο Ομπάμα αναγγέλλει απόσυρση, ενώ αυξάνει τον ιδιωτικό στρατό μέσω των εργολάβων ασφαλείας. Το 2008, το Κογκρέσο προστάτευσε αυτούς τους εργολάβους ώστε να μην απολέσουν την ασυλία τους, ορίζοντας ότι την ασυλία χάνουν μόνο εκείνοι που έχουν συνάψει συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό, βάσει της Συμφωνίας που έγινε με το Ιράκ για το Καθεστώς των Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, και όχι με άλλα υπουργεία ή υπηρεσίες.
Ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και στις ΗΠΑ έχουν συναφθεί 400 συμφωνίες αγοράς όπλων και άλλες 110 εκκρεμούν. Όλες περιλαμβάνουν αποστολή Αμερικανών εκπαιδευτών, υπό την εποπτεία της πρεσβείας, που από κοινού με τους ιδιώτες που τους φρουρούν και τους εξυπηρετούν εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν τις 4.500 χιλιάδες. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ διατηρεί εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ και οι Ιρακινοί νομοθέτες συζητούν τώρα επέκταση της αποστολής αυτής, που υποτίθεται ότι προσφέρει υπηρεσίες επιμελητείας και αστυνόμευσης, συνεπώς αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να παραμείνουν υπό νατοϊκό κέλυφος.

Επίσης, η CIA είναι πιθανόν να συνεχίσει τις μυστικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στο Ιράκ, για αρκετό χρονικό διάστημα, λένε οι επίσημοι στο The Daily Beast αυτήν τη βδομάδα. Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές «Με πρωτοβουλίες και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις να διεξάγονται επί του παρόντος από τη Μεικτή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και από άλλες οργανώσεις υπό το ραντάρ, η πεπατημένη του αμερικανικού προσωπικού στο Ιρακινό έδαφος πιθανότατα θα στραφεί σε λαθραίες μυστικές επιχειρήσεις. Ακόμα κι αν η αμερικανική παρουσία δεν είναι ανιχνεύσιμη, δεν σημαίνει ότι θα είναι και ανύπαρκτη»!

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τόμι Βίετορ συμπλήρωσε εχθές ότι οι συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών των δύο εθνών θα διαπραγματευτούν για το πώς θα εφαρμόσουν ένα ισχυρό σύστημα ασφαλείας στο Ιράκ, στο οποίο θα συναντώνται τα κοινά τους συμφέροντα. Επίσης, ο Βίετορ σημείωσε ότι οι τακτικές ασκήσεις και διαβουλεύσεις μπορεί να είναι επί τραπέζης, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εδρεύουν μόνιμα στο Ιράκ.

Η απόφαση έρχεται, παρόλα αυτά, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει περίπου 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις στο Ιράκ, σύμφωνα με μία αναφορά της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Η ιδέα ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών και η CIA είναι με κάποιο τρόπο εναλλάξιμοι, αποτελεί παραπληροφόρηση. Μπορεί να δουλεύουν πολύ στενά μαζί, σε αντιτρομοκρατικά θέματα, αλλά οι ειδικότητές τους στις επιχειρήσεις και οι δικαιοδοσίες τους είναι θεμελιωδώς διαφορετικές, τόνισε αξιωματούχος μιλώντας ανώνυμα στο The Daily Beast.

Τα σχέδια των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Ιράκ αλληλοδιαπλέκονται, έχουν ως παρανομαστή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά κοιτούν προς το Ιράν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποκαλύψει τα σχέδια της κατασκευής φυλακής 100.000.000 δολαρίων σε Αφγανικό έδαφος! Η οργάνωση Human Rights First, πρόσφατα έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «Ακόμα κρατούν φυλακισμένους πάνω από 2.800 άνδρες, έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς επίσημες κατηγορίες ή δίκη». Οι φυλακές εγκαθίστανται στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν και είναι κατασκευασμένες για να κρατήσουν τουλάχιστον 2.000 εγκλείστους, όπως λέει το συμβόλαιο που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Σύμφωνα και με το Daily Beast, οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν και με την Τουρκία για να μεταφέρουν σε αυτή εξοπλισμό από το γειτονικό Ιράκ. Όπως αναφέρει ανώνυμα αξιωματούχος: οι Η.Π.Α θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν αισθητήρες εξ αποστάσεως και άλλη αντιτρομοκρατική τεχνολογία στο Ιράκ και το 2012. Έχουμε ανάγκη να ξέρουμε τι συμβαίνει σε όλη την επικράτεια του Ιράκ, ή τουλάχιστον στα κρίσιμα σημεία, περεταίρω προτάσεις για την απόσυρση όλων των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Η.Π.Α. είναι μάλλον απίθανες.

Αλήθεια, ο Παπαδήμος και ο Αβραμόπουλος πότε σκέφτονται να αποσύρουν τα ελληνικά κατοχικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν;

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *