Στρατιωτική άσκηση στη Χίο απειλεί με καταστροφή το θαλάσσιο οικοσύστημα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ «με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλούνται για άλλη μια φορά τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία στη ΒΔ Χίο εξαιτίας προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης από χερσαίες μονάδες του στρατού με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Μελανιούς, μεταξύ 24 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις της 96 ΑΣΔΕΝ προς τους κατοίκους του νησιού, αποκλειστικά και μόνο σε θαλάσσιο χώρο». Και συνεχίζει: «το γεγονός αυτό προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης και ακυρώνει τις εξαγγελίες της στρατιωτικής ηγεσίας περί διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων».
Η στρατιωτική άσκηση όπως σχεδιάζεται να γίνει σε μη χαρακτηρισμένο πεδίο βολής (χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σχετικές άδειες) και αποκλειστικά στο θαλάσσιο χώρο αντίκειται στην ελληνική, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, της δημόσιας υγείας, καθώς και της διασφάλισης της βιωσιμότητας της αλιείας.
Η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μέταλλων, που εμπεριέχονται ακόμα και στα λεγόμενα «καθαρά» συμβατικά πυρομαχικά, βιοσυσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και επιβαρύνουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των θαλάσσιων οργανισμών.
Την έντονη αντίθεση τους εκφράζουν σε όλους τους τόνους τόσο οι αλιείς του νησιού, όσο και ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου, καθώς απειλούνται με καταστροφή ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα και το παραγωγικότερο αλιευτικό πεδίο μεταξύ Χίου & Ψαρών, το οποίο αποτελεί και σημαντική πηγή για την τοπική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, παρατηρείται έως σήμερα ολική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και εξαφάνιση των ιχθυαποθεμάτων. Κι όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου καταγράφεται κατακόρυφη μείωση και υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο και διευρύνεται η απόγνωση των επαγγελματιών του αλιευτικού κλάδου.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στρατιωτική άσκηση με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο στο νησί της Χίου. Τον Απρίλιο του 2011,  ανεστάλη στρατιωτική άσκηση στη Βορειοδυτική Χίο, κατόπιν της δυναμικής κινητοποίησης των κατοίκων της Σιδηρούντας και του Λιθίου και την άμεση αντίδραση του Αρχιπελάγους.

Και τότε, όπως αναφέρει το Αρχιπέλαγος, «η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών επί τρεις μέρες από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη – χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι – προκάλεσε εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 40 αλιευτικά σκάφη. Η αναίτια καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη και τα ωστικά κύματα που ακολούθησαν από τις εκρήξεις που πραγματοποίησαν το πεζικό και το πυροβολικό, θεωρείται μη αναστρέψιμη, ενώ θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για την ανάκαμψη του – μέχρι πρόσφατα – παραγωγικού αλιευτικού πεδίου».
Εμείς αντιπαλεύουμε κάθε πολιτική επιλογή της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και των στρατοκρατών που στοχοποιεί τον εργαζόμενο λαό μας και το περιβάλλον. Καταγγέλλουμε την χρήση πραγματικών πυρών σε ασκήσεις με μεγάλο κόστος για τον φορολογούμενο λαό μας και το περιβάλλον. Ασκήσεις που θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων αδιαφορώντας για την ακεραιότητα των φαντάρων, την τοπική κοινωνία και τη φύση.
Να απαγορευτεί άμεσα η χρήση πραγματικών πυρών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις να καθαρίσουν τα πεδία βολής, όσο βεβαίως είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο και να κλείσουν τα πεδία βολής που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα τους λαού μας.
Ο καρκίνος, τα βαρέα μέταλλα, το απεμπλουτισμένο ουράνιο που αφήνει πίσω ο στρατός, φυσικό επακόλουθο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε Αιγαίο και Μεσόγειο,  είναι οι αποδείξεις του ακήρυκτου πολέμου του αστικού συστήματος εξουσίας και του στρατού εις βάρους της κοινωνίας μας.
Ούτε ένα ευρώ σε πολεμικούς εξοπλισμούς.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *