Παρέμβαση Φορέων της Β.Α. Αττικής στην Τροχαία

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Την Πέμπτη 8/3/12 έγινε παρέμβαση φορέων και κατοίκων της Β.Α. Αττικής , δημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στην Τροχαία Αττικής για το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τα πολλαπλά διόδια στους κατοίκους της περιοχής. Από  την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική συμμετείχε ο Δημήτρης Σαραφιανός ο οποίος παρεμβαίνοντας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Ο συνεχής πολλαπλασιασμός των διοδίων στους κεντρικούς οδικούς άξονες οδηγεί από τη μια σε υπερκέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης των δρόμων, ενώ από την άλλη φαλκιδεύει το δικαίωμα κυκλοφορίας των ελλήνων πολιτών, ιδίως των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ιδίως στις περιοχές γύρω από τον Ωρωπό το δικαίωμα κυκλοφορίας έχει ακυρωθεί αφού όποιος διαμένει εκεί και εργάζεται σε άλλη περιοχή πρέπει να είναι αρκετά πλούσιος για να πληρώνει τα συνεχή κεντρικά και πλευρικά διόδια, καθώς δεν υπάρχουν καν εναλλακτικές δίοδοι που να επιτρέπουν τη διέλευση χωρίς την καταβολή διοδίων, κατά πλήρη παράβαση της ελληνικής, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας.

Ακόμα πιο εξοργιστική είναι όμως η επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε όσους δεν έχουν ή αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια, η καταγραφή των στοιχείων του αυτοκινήτου τους με ηλεκτρονικές κάμερες, η διασταύρωση  των στοιχείων αυτών με τα αρχεία που τηρούνται στην τροχαία και η συνακόλουθη έκδοση σχετικών διαταγών πληρωμής (ύψους 9.000 ευρώ ή και παραπάνω) με αποτέλεσμα την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών (ακόμα και τραπεζικών καταθέσεων μισθών και συντάξεων). Η πρακτική αυτή μετατρέπει για άλλη μια φορά τις δημόσιες αρχές σε υπάλληλο των ιδιωτικών εταιρειών.

Πλην όμως η πρακτική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αφού:

α) απαιτείται άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) για την καταγραφή αυτών των προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες εκμετάλλευσης των διοδίων, άδεια που εν προκειμένω δεν υφίσταται,

β) η καταγραφή προσωπικών δεδομένων με κάμερες σε δημόσιο χώρο δεν μπορεί να γίνεται προς το σκοπό της είσπραξης των διοδίων και σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες αυτές δεν έχουν προβεί σε σχετική γνωστοποίηση του σκοπού αυτού προς την ΑΠΠΔ,

γ) εφόσον οι εταιρείες δεν εκπληρώνουν τις δικές τους συμβατικές υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, δεν έχουν καν τη νόμιμη δυνατότητα ούτε να εισπράττουν τα αυξημένα διόδια, ούτε να καταγράφουν τα προσωπικά δεδομένα όσων δεν τα πληρώνουν,

δ) ενόψει των ανωτέρω δεν είναι νόμιμη η μεταφορά δεδομένων από την Τροχαία προς τις εταιρείες. Πολλώ δε μάλλον εφόσον δεν έχει ελεγχθεί από την ΑΠΠΔ τι είδους στοιχεία μεταφέρονται και αν σε αυτά περιλαμβάνονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς και εάν τα αρχεία που τηρούνται περιέχουν ακριβή ή εσφαλμένα στοιχεία –ιδίως για τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Αποτελεί συνεπώς υποχρέωση της τροχαίας να σταματήσει τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων προς τις εταιρείες εκμετάλλευσης των οδικών αξόνων τουλάχιστον μέχρις ότου το θέμα συζητηθεί στην Ολομέλεια της ΑΠΠΔ.

 

 

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

 

γραφείο τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *