Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια “Ένεκα Παιδείας”

Στις 11/6, στο αμφιθέατρο του Ειδικού σχολείου στην Ηλιούπολη, εμείς, εργαζόμενοι στα φροντιστήρια της περιοχής της Ηλιούπολης: «Ανέλιξη», «Ρόμβος», «Κεφαλάς», «Όραμα Παιδείας», εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των συναδέλφων στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας».

Μαζί με τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα «Ένεκα Παιδείας» απαιτούμε να ανακληθεί η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει τα φροντιστήρια «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» στην Ηλιούπολη, τη Δάφνη και τον Άλιμο, με πρόσχημα την άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν μειώσεις μισθών. Αγωνιζόμαστε, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή στις συνθήκες εργασίας.

Απαιτούμε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των συναδέλφων (3000.000 Ευρώ).

Απαιτούμε να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις των 2 συναδέλφων, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, από τα παραρτήματα της Γλυφάδας, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν.

Απευθυνόμαστε στους μαθητές και τους γονείς να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων στα «Ένεκα Παιδείας», γιατί η μάχη αυτή είναι η συνέχεια των μαθημάτων μπροστά στον μαυροπίνακα.

Ο αγώνας των εργαζομένων στα «Ένεκα Παιδείας» είναι αγώνας όλων μας για την αξιοπρέπεια, για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είναι αγώνας ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας από τις κυβερνήσεις, την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και τα αφεντικά.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων

στα φροντιστήρια  «Ένεκα Παιδείας»

Εργαζόμενοι στα φροντιστήρια «Ρόμβος», «Κεφαλάς», «Όραμα Παιδείας»,

  Γενική Συνέλευση Εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη»

  Γενική Συνέλευση Εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας»

Κοινή ανακοίνωση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα φροντιστήρια «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» και του ΣΕΦΚ

Το καλοκαίρι του 2011 η εργοδοσία των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» (Αρ. Μπαντέλης, Π. Πήλιουρας, ιδιοκτήτες και μέτοχοι και  Δ. Ζιαμπάρας , Δ. Φραγκής, στενοί τους συνεργάτες και υπεύθυνοι σπουδών σε Ηλιούπολη και Δάφνη αντίστοιχα) ανακαλεί τις εκδικητικές και για συνδικαλιστικούς λόγους απολύσεις 7 καθηγητών  που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση εργαζομένων της επιχείρησης.

Οι απολύσεις έγιναν γιατί κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι καθηγητές στα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» αγωνιζόμενοι συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τις Γ.Σ τους, αντιστάθηκαν αποτελεσματικά στο σχέδιο της εργοδοσίας που απαιτούσε – παράνομα και καταχρηστικά – 10% μειώσεις ωρομισθίων και κατάργηση δώρων και επιδομάτων, όπως αυτά προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου.

Η νίκη αυτή συντελέστηκε μετά από πρωτόγνωρες, για τον κλάδο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, κινητοποιήσεις της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» και του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), αλλά και κάτω από την πίεση ενός ρωμαλέου κινήματος αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα από τοπικές ΕΛΜΕ, το 10ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με 40 και πλέον εργατικά σωματεία, πανελλαδικές επιστημονικές ενώσεις, τοπικά κινήματα πόλης και δημοτικά συμβούλια των περιοχών που λειτουργούν τα φροντιστήρια (Δάφνης, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης).

Ο υπεύθυνος για τον νόμο για τα παραρτήματα Δάφνης και Ηλιούπολης, Π. Πήλιουρας, εκπροσωπώντας την επιχείρηση και ομολογώντας στη τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μετά την επιτυχή για τους εργαζομένους έκβασή της, ότι έχει μάθει από τα λάθη του, υποσχέθηκε και εγγράφως πρόγραμμα ωρών στους εργαζομένους και γενικά εγγυήθηκε την εξομάλυνση των σχέσεων εργοδοσίας – ΓΣ εργαζομένων στη βάση της τήρησης της ΣΣΕ.

Το πλάνο όμως της εργοδοσίας ήταν διαφορετικό από αυτό που εγγυήθηκε ο Π. Πήλιουρας στο Υπουργείο. Από την αρχή της φετινής χρονιάς άρχισε να υλοποιείται από την εργοδοσία σχέδιο απαλλαγής της από τους ενοχλητικούς εργαζομένους και τη γενική τους συνέλευση.

Οι ώρες που συμφωνήθηκαν στο Υπουργείο συμπληρώθηκαν κακήν κακώς, πολύ αργότερα από την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς (Σεπτέμβρης), ενώ για ορισμένους συναδέλφους όχι πριν τον Δεκέμβριο του 2011(!), με την εργοδοσία να χρησιμοποιεί παρελκυστικές και απαράδεκτες τακτικές, για να δικαιολογήσει την παράβαση της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, λιγοστοί εργαζόμενοι που ανήκαν στον στενό φιλικό κύκλο της εργοδοσίας έπαιρναν προκλητικά και χωρίς κανέναν  ουσιαστικό, εκπαιδευτικό ή άλλο, λόγο ωράρια 30 και 40 ωρών την εβδομάδα (!), ενώ έγιναν και νέες μεθοδευμένες προσλήψεις, στα κρυφά, για να μεγαλώσει η πίεση προς τους αγωνιζόμενους καθηγητές.

Από τον Γενάρη του 2012 άρχισαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, με την αιτιολογία ότι δεν πληρώνουν οι γονείς, ενώ γνωρίζουμε ότι το συνολικό μαθητολόγιο σε Δάφνη, Ηλιούπολη, Άλιμο και Γλυφάδα (2 παραρτήματα σε Ζέππου και Γούναρη, όπου έχει τον πλήρη έλεγχο ο βασικός μέτοχος Αρ. Μπαντέλης), περιλαμβάνει πάνω από 600 μαθητές (!) και τα δίδακτρα είναι από τα πιο υψηλά στις περιοχές που λειτουργούν. Σήμερα τα φροντιστήρια χρωστούν δεδουλευμένα στους εργαζομένους από τον Μάρτη του 2012!

Στις προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, η προτελευταία εκ των οποίων υπογράφεται από 31 συναδέλφους, η εταιρεία θορυβημένη από τη μαζική απεύθυνση που έχει πλέον ο συλλογικός αγώνας στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, απαντά με τον βασικό της μέτοχο και κύριο εκφραστή και καθοδηγητή της γραμμής της, Αρ. Μπαντέλη, με επιστολή που στόχο έχει τη συκοφάντηση και την τρομοκρατία των εργαζομένων.

Ακολουθεί συνάντηση των εργαζομένων με τον Αρ. Μπαντέλη (16/3), όπου αυτός σκηνοθετεί  με χυδαίο τρόπο – κατά γενική ομολογία και των 50 περίπου εργαζομένων που την παρακολούθησαν – την αποδόμηση του στενού συνεργάτη και συμμέτοχου των ΕΝΕΚΑ  Π. Πήλιουρα, ότι ήταν τάχα ανίκανος να διαχειριστεί τα οικονομικά της επιχείρησης αλλά και τη Γ.Σ των εργαζομένων, για να καταφέρει να πιέσει συναισθηματικά τους εργαζομένους να μη διεκδικήσουν να καταβληθούν αμέσως τα δεδουλευμένα τους, για τα οποία υπεύθυνος παρουσιάζεται ο Π. Πήλιουρας. Στην ίδια συνάντηση ο Αρ. Μπαντέλης ανακοινώνει ότι θα αναδιοργανώσει τα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», θα μειώσει τα δίδακτρα για να είναι ανταγωνιστικός, χωρίς  να απολύσει κανένα εργαζόμενο και χωρίς να παραβεί τη ΣΣΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Π.Πήλιουρας δηλώνει ‘’απογοητευμένος’’ από την εξέλιξη και ανακοινώνει λίγες μέρες αργότερα ότι αποχωρεί από τα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ». Στις πιέσεις των εργαζομένων να τους απαντήσει πώς ακριβώς ‘’φεύγει’’ και τι συνέπειες αυτό θα έχει για τους εργαζομένους εκπαιδευτικούς, αλλά και τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα, εκείνος απαντά με αοριστίες και υπόσχεται να αποπληρώσει τους καθηγητές των φροντιστηρίων ακόμα και με συναλλαγματικές τριών ετών, από τη δουλειά του πλέον ως απλός καθηγητής στα φροντιστήρια(!), ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα βοηθήσει στην αποπληρωμή και ο Αρ.Μπαντέλης.

Την ίδια περίοδο αρχίζουν να κυκλοφορούν έντονες φήμες για κλείσιμο και των τριών φροντιστηρίων σε Άλιμο, Ηλιούπολη και Δάφνη. Οι συνάδελφοι ανησυχούν όχι μόνο πλέον για τα δεδουλευμένα τους αλλά και για την ίδια τη δουλειά τους. Στις 30/4 η Γ.Σ συνεδριάζει και ανακοινώνει την απόφασή της να υπερασπιστεί τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων και τη ΣΣΕ. Στις 8/5 ο Μπαντέλης καλεί τους εργαζομένους σε νέα συνάντηση για τις 27/5. Οι συνάδελφοι πιέζουν να γίνει νωρίτερα και αναγκάζουν τον βασικό μέτοχο σε συνάντηση στις 19/5. Σε αυτήν ο Μπαντέλης δηλώνει ότι αγνοεί τις φήμες περί κλεισίματος, αρνείται όμως να εκδώσει ανακοίνωση προς τους γονείς για τα θερινά μαθήματα και τις ενημερώσεις για τη νέα χρονιά, ώστε να διαλυθούν οι όποιες φήμες, όπως του ζητούν επίμονα οι εργαζόμενοι. Σε αυτήν επίσης και για πρώτη φορά ανακοινώνει ότι για να λειτουργήσουν τα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» πρέπει να δεχτούν οι εργαζόμενοι μειώσεις μισθών, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό. Υπόσχεται νέα συνάντηση στις 27/5, για να μας δώσει τις τελικές του προτάσεις. Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι μαθαίνουν ότι ο δεύτερος όροφος του παραρτήματος της Δάφνης έχει ξηλωθεί από συνεργεία! Οργιάζουν οι πληροφορίες  ότι  Ζιαμπάρας  και Φραγκής δημιουργούν νέα επιχείρηση στην περιοχή ανάμεσα σε Δάφνη και Ηλιούπολη και ότι πληροφορούν τους μαθητές των «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»  ότι αυτά κλείνουν και ότι αν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, μπορούν να το κάνουν στην νέα επιχείρηση που στήνουν.

Αιφνιδιαστικά και αντί της συνάντησης στις 27/5, μια μέρα, πριν στις 26/5 ημέρα Σάββατο και εν μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων, ο Μπαντέλης κυκλοφορεί επιστολή προς τους εργαζομένους, όπου τους ανακοινώνει το κλείσιμο και των τριών παραρτημάτων σε Άλιμο, Ηλιούπολη και Δάφνη, αποδίδοντας χωρίς αιδώ την πλήρη ευθύνη σε καθηγητές που υποκινούν ‘’λασπολογία’’ κατά της διεύθυνσης, ‘’αρνούνται να συνεργαστούν ομαλά και να συναινέσουν στην καταστρατήγηση της ΣΣΕ’’, παρουσιάζοντας με ψευδή τρόπο ‘’εικονικά κέρδη για την επιχείρηση’’.

Στις δύο συνεχείς συναντήσεις με τον ΣΕΦΚ και εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ (28 και 30 Μάη), οι οποίοι επιμένουν να ανακαλέσει την απόφασή του για κλείσιμο των φροντιστηρίων, ο Μπαντέλης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει να ‘’χαρίσει΄΄ την επιχείρηση στους εργαζομένους να την ‘’αυτοδιαχειριστούν΄΄, γιατί αυτός, όπως λέει δεν μπορεί να διαχειριστεί και τα πέντε παραρτήματα, μετά την φυγή του Πήλιουρα. Ομολογεί όμως κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκλεγμένους συνδικαλιστές ότι τα τρία φροντιστήρια τα τελευταία 5 χρόνια είχαν καθαρά, δηλωμένα στην Εφορία, κέρδη 1.000.000 ευρώ (!) και ότι ο λόγος που τα κλείνει είναι το ‘’κακό κλίμα’’ που είχε διαμορφωθεί. Για τη νέα επιχείρηση των Ζιαμπάρα και Φραγκή συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

Με αιφνιδιαστική τους παρέμβαση, στο παράρτημα της Ηλιούπολης, εργαζόμενοι και μέλη του ΔΣ ΣΕΦΚ, στις 30 Μάη, το μεσημέρι, συναντούν τους Ζιαμπάρα, Φραγκή και Πήλιουρα που συσκέπτονταν, όπου εκεί οι Ζιαμπάρας και Φραγκής κάτω από την πίεση των εργαζομένων, παραδέχονται ότι ανοίγουν νέα επιχείρηση και ότι το κάνουν επειδή ο Μπαντέλης τους χρωστάει χρήματα και πρέπει ‘’να ρεφάρουν’’. Παραδέχονται ακόμα ότι χρησιμοποιούν τις ώρες που κάνουν μάθημα για να ανακοινώνουν στους μαθητές ότι τα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» κλείνουν και να συνεχίσουν το μάθημα στην νέα επιχείρηση!

Στην τελική συνάντηση (1η Ιούνη) εργαζομένων με Μπαντέλη και Πήλιουρα, παρουσία των σωματείων, δεν αλλάζει τίποτα, αφού και οι δύο μένουν αδιάλλακτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ήταν παρόντες σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις, σε αυτήν απουσιάζουν προκλητικά οι δύο υπεύθυνοι σπουδών Φραγκής και Ζιαμπάρας, και οι δύο μέτοχοι αρνούνται ότι γνωρίζουν οτιδήποτε για την τύχη των δύο κυρίων.

Στις 6 Ιούνη οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν στο ΠΥΣΔΕ Α΄ Αθήνας ότι από τα μέσα Μάη ο Φραγκής είχε κάνει αίτηση άδειας ιδρύσεως φροντιστηρίου στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Στο Υπουργείο Εργασίας στις 8 Ιούνη, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, στην οποία οι εργαζόμενοι και ο ΣΕΦΚ κάλεσαν την εργοδοσία και στην οποία προεδρεύει ο υπουργός κ. Α. Ρουπακιώτης, ο Π.Πήλιουρας (ο Αρ. Μπαντέλης ήταν προκλητικά απών) αποδέχτηκε ότι τα δεδουλευμένα που χρωστάει φτάνουν τα 300.000 ευρώ, ενώ ομολόγησε ότι όχι μόνο γνώριζε για την νέα επιχείρηση που στήνουν οι στενοί του συνεργάτες Φραγκής και Ζιαμπάρας αλλά και ότι τους έχει δώσει και την υλικοτεχνική υποδομή από το ξήλωμα του 2ου ορόφου της Δάφνης και του 1ου ορόφου της  Ηλιούπολης, επειδή ‘’τους τα χρωστούσε’’.

Στις 9 και 10 Ιούνη ο Αρ. Μπαντέλης ανακοίνωσε μέσω της γραμματείας των παραρτημάτων της Γλυφάδας ότι απολύει τους δύο μοναδικούς καθηγητές στα παραρτήματα αυτά που συμμετείχαν στην Γ.Σ των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι των ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ο ΣΕΦΚ δηλώνουν ότι θα δώσουν τη μάχη μέχρι το τέλος, για να παραμείνουν τα φροντιστήρια σε λειτουργία κόντρα στη μεθόδευση του ‘’lock out’’ της εργοδοσίας.

Θα μπλοκάρουν την αδειοδότηση και τη λειτουργία της νέας επιχείρησης που στήνουν οι Πήλιουρας, Φραγκής και Ζιαμπάρας στις πλάτες των αγωνιζόμενων καθηγητών των «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», για να ξεμπερδεύουν με την ενοχλητική Γ.Σ., ώστε ανενόχλητοι να κυνηγούν το μέγιστο κέρδος, θεωρώντας τους γονείς και τους μαθητές ως άβουλα όντα που μπορούν να μετακινούνται από το ένα φροντιστήριο στο άλλο, επειδή έτσι αποφάσισαν οι ‘’υπεύθυνοι σπουδών’’.

Θα απαιτήσουν  την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των δύο συναδέλφων από τα παραρτήματα της Γλυφάδας.

Σε αυτόν τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα καλούμε το εργατικό και εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και τους γονείς των μαθητών μας και τους ίδιους τους μαθητές μας, να στηρίξουν και να δυναμώσουν την προσπάθεια των εργαζόμενων εκπαιδευτικών των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», που όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν υποχώρησαν στην εύκολη λύση της υποταγής και της συναίνεσης στην εξαθλίωσή τους, υλικής και ηθικής, δεν έσκυψαν το κεφάλι στα αφεντικά, αλλά ακολούθησαν τον δύσκολο δρόμο της αλληλεγγύης, του αγώνα για την αξιοπρέπεια και την υπεράσπιση της αλήθειας και προς τους συναδέλφους τους και προς τους μαθητές τους.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» στην Ηλιούπολη, τη Δάφνη και τον Άλιμο, με πρόσχημα την άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν μειώσεις μισθών.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΩΝ 2 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

10/6/2012

 

Πηγή: ΣΕΦΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *