“Αποκλίνουσες” επιθέσεις

Είχαμε κάνει εκτενεί ανάρτηση όταν με μια μακροσκελέστατη προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στο indymedia η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Αποκλίνουσες συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερορισμού -Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο» ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Microsoft , που έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Σήμερα, οι μπάτσοι έδωσαν στην δημοσιότητα ένα βίντεο της εμπριστικής επίθεσης στο κτίριο που στεγάζει την Microsoft. Η επίθεση είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα και ευτυχώς τα γραφεία ήταν άδεια. Στο βίντεο φαίνετε ο τρόπος με τον οποίον οι συμμετέχοντες στην καταδρομική αυτή επιχείρηση σπάνε την βιτρίνα της πρόσοψης του κτιρίου με το βανάκι το οποίο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

Ενδιαφέρον έχει και το σχετικό δισέλιδο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Ποντίκι”.

“Αποκλίνουσες” επιθέσεις

Ως όροι οι «αποκλίνουσες συμπεριφορές» και οι «αποκλίνουσες μειονότητες» απαντώνται στα πρώτα χρόνια της προσπάθειας οργάνωσης ενός ευρωπαϊκού αναρχικού ρεύματος, που επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί αμέσως μετά τη διάλυση της Πρώτης Διεθνούς και τις διώξεις εις βάρος κορυφαίων ιδεολόγων και ακτιβιστών του χώρου, όταν το κίνημα άρχισε να προσλαμβάνει επιθετικό – ατομικό χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις, που «σταδιοδρόμησαν» τις δύο προηγουμένες δεκαετίες στον τομέα των εμπρηστικών σαμποτάζ και επέλεγαν κατά κανόνα ονομασίες από τον Μάη του ’68, η οργάνωση που χτύπησε με τακτική καμικάζι το κτήριο της Microsoft στο Μαρούσι στις 27 Ιουνίου, αναζήτησε τον αυτοπροσδιορισμό της στα χρόνια της γέννησης του κινήματος. Την εποχή που άρχισε να συζητείται η προοπτική της σολιψιστικής δρά¬σης (sohus iosus) ως απάντησης στον κρατισμό των κομμουνιστών, που πρέσβευε την αναγκαιότητα της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Πέρα όμως από την ονοματολογία, η οργάνωση «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές» διανύει ήδη τρία χρόνια δράσης, καθώς πρωτοεμφανίστηκε στην καρδιά του καλοκαιριού του 2009 και μάλιστα χτυπώντας έναν στόχο… αναψυχής της μπουρζουαζίας.
Στις 24 Ιουλίου χτύπησαν με ωρολογιακό εμπρηστικό μηχανισμό, στην 4η Μαρίνα της Γλυφάδας, το γιοτ του Γουλανδρή και στις 30 Ιουλίου, με προκήρυξη που υπέγραφαν ως «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερρορισμού», ανέλα¬βαν την ευθύνη μ’ ένα πολυσέλιδο κείμενο οτο intymedia,

Στο κείμενο ήταν διάχυτο το ίδιο νιχιλιστικό ιδεολογικό περίβλημα με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, όπως πιστοποιεί το σχετικό απόσπασμα εκείνης της προκήρυξης: «θεωρούμε και εμείς, όπως και οι σύντροφοι της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, ότι πρέπει να εμβαθύνουμε σε όλους τους τομείς, είτε αυτό αφορά τις υπαρξιακές μας αναζητήσεις είτε τη διαμόρφωση της πολιτικής στρατηγικής μας είτε την ανάπτυξη των τεχνικών μας γνώσεων, ψάχνοντας ανάμεσα στα πληροφοριακά σκουπίδια για τα κομμάτια με τα οποία θα συναρμολογήσουμε τις επαναστατικές θεωρίες που θα μας συντροφέψουν τις στιγμές των εκρήξεων».
Αν το χτύπημα στον Γουλανδρή ήταν το πρώτο, με αυτό στη Microsoft, έπιασαν 13άρι, γεγονός που πιστοποιεί ότι δεν είναι κάτι απλό. Μόνο η αστυνομία φαίνεται να έχει αντίθετη γνώμη, καθώς την έρευνα για το τελευταίο στην αλυσίδα των χτυπημάτων, και μάλιστα πρώτη φορά στην Ελλάδα σε στυλ καμικάζι, ανατέθηκε στα… σαΐνια της Κρατικής Ασφάλειας.

Αλλα χτυπήματα

Η αμέσως επόμενη φορά που η συγκεκριμένη οργάνωση κάνει αισθητή την παρουσία της είναι πάλι μέσω του intymedia, όταν με προκήρυξη, στις 24 Νοεμβρίου 2010, αναλαμβάνει ως «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερρορισμού» μαζί με τον «Πυρήνα αναρχικής δράσης» την ευθύνη για σειρά εμπρηστικών επιθέσεων.
Διεκδίκησαν τότε την πατρότητα των εμπρηστικών χτυπημάτων που προηγήθηκαν σε αυτοκίνητα της ΔΕΗ στη Νέα Ιωνία, δύο αυτοκίνητα αστυνομικών στη Ν. Ιωνία και τους Αμπελοκήπους, ένα βαν της URS στου Ζωγράφου, ένα αυτοκίνητο της ISI Hellas S.A.. στην Αργυρούπολη. Τη μακρά απουσία της, όπως και άλλων ομάδων του χώρου, από την ενεργό δράση την αιτιολόγησαν ως εξής: «Σίγουρα το ότι διακόπηκαν τόσο απότομα οι εμπρηστικές ενέργειες ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό ότι στοχοποιήθηκαν πρόσωπα και καταστάσεις από τις διωκτικές αρχές».

Στο αμέσως επόμενο χτύπημα τροποποιείται πάλι η ονομασία και αλλάζει η πρωτοκαθεδρία στην ονοματολογική αναφορά, καθώς το πιο εκτεταμένο και έντονο κείμενο τους υπογράφεται από το «Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο – Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερρορισμού / Πυρήνας Αναρχικής Δράσης». Η κάθετος ερμηνεύτηκε ως δήλωση «απορρόφησης» του Πυρήνα Αναρχικής Δράσης.

Με νέα προκήρυξη στο intymedia στις 19 Φεβρουαρίου 2011, τρίτη κατά σειρά, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τοποθέτηση ισχυρού εμπρηστικού μηχανισμού στο κτήριο της Νομικής αμέσως μετά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση των μεταναστών απεργών πείνας και τη μεταφορά τους στο κτήριο της Υπατίας. Το κείμενο αυτό σε πολλά σημεία ήταν copy/paste από προηγούμενα κείμενα δικά τους αλλά κυρίως της Συνωμοσίας.

Η τελευταία φορά που η οργάνωση είχε χτυπήσει πριν την Microsoft ήταν πάλι απ’ το σύμπλοκο “Διεθνές Επαναστατικό μέτωπο-Αποκλίνουσες συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερονισμού/Πυρήνας Αναρχικής Δράσης” με στόχο τα γραφεία εταιρείας συντήρησης των ελικοπτέρων της αστυνομίας. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου 2012.
Microsoft και προκήρυξη

Όπως φαίνεται από την παράθεση των ενεργειών, οι «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερορισμού», που ανέκτησαν στην τελευταία προκήρυξη την,πρωτοκαθεδρία από το «Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο» στη σειρά της ονοματολογικής αναφοράς και με πλήρη αποσιώπηση της ύπαρξης του «Πυρήνα Αναρχικής Δράσης», δεν εμφανίζεται κλιμάκωση των ενεργειών.

Το πρώτο χτύπημα τοποθετείται σε ανώτερο επίπεδο από το εμπρηστικό φεστιβάλ και το τρίτο βρίσκεται σε… ευθεία γραμμή «εξίσωσης» με το τέταρτο. Η τελευταία ενέργεια, ωστόσο, την ανεβάζει αυτόματα και με ταχύτητα πολλά επίπεδα πιο πάνω και τη φέρνει σε ανταγωνιστική πορεία με άλλα τρία τουλάχιστον γκρουπ, που διεκδικούν να περιέλθουν από τη δικαιοδοσία του… τρίτου τμήματος της αντιτρομοκρατικής σ’ αυτήν του πρώτου. Από τα τσακάλια – ερευνητές δηλαδή των ανώτερων, πιο οργανωμένων και εν δυνάμει εξελίξιμων εμπρηστικών ομάδων, στα άλλα σαΐνια που αναζητούν στοιχεία και πληροφορίες για την εγχώρια τρομοκρατία.

Το χτύπημα, παρόλο που για λόγους «χημικών προσμίξεων και αντιδράσεων» αστόχησε, ήταν πρωτοφανές για τη χώρα μας και υψηλού ρίσκου, τόσο για τους ίδιους όσο και για το ενδεχόμενο απρόοπτο. Πήγαν άοπλοι ρισκάροντας μια «ασύμμετρη» αντίδραση ενός από τους δύο νυχτοφύλακες, ενώ, ακόμα κι αν το εγχείρημα τους τύλιγε στις φλόγες το πενταώροφο κτήριο της Microsoft, ήταν αδύνατο να γνωρίζουν, να έχουν προβλέψει ή αποκλείσει το ενδεχόμενο της παρουσίας και του εγκλωβισμού ατόμου ή ατόμων στο κρεματόριο.

Όλα αυτά ωστόσο είναι υποθέσεις εργασίας και μένουμε στη διαβεβαίωση της οργάνωσης που υπάρχει στο «εισηγητικό» μέρος της προκήρυξης:«Τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Ιουνίου επιτεθήκαμε με παγιδευμένο όχημα στα κεντρικά γραφεία της Microsoft. Εισβάλαμε από την κεντρική είσοδο και πυροδοτήσαμε το παγιδευμένο βαν στο εσωτερικό του κτηρίου, φιλοδωρώντας το με 150 λίτρα βενζίνης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης εξασφαλίσαμε ότι κανένας δεν θα διατρέξει οποιοδήποτε κίνδυνο ενώ αντίθετα με τους ισχυρισμούς διαφόρων δημοσιευμάτων δεν χρησιμοποιήσαμε όπλα για την ακινητοποίηση του προσωπικού. Ήταν μια πράξη πολέμου, ενάντια στις ύπουλες σιωπές και στην γενικευμένη αιχμαλωσία που παράγει ο σύγχρονος κόσμος».

Ο… εσωστρεφής (θα δούμε γιατί) συντάκτης ενημερώνει ότι «το χτύπημα οργανώθηκε ως επείγουσα δράση αλληλεγγύης στην αντάρτισσα Όλγα Οικονομίδου» και αποφαίνεται ότι «η επιλογή του στόχου ήταν φαινομενικά άσχετη με τους δικαστικούς θεσμούς και την καταστολή».

Λίγο παρακάτω, ωστόσο, υπεραμύνεται της επιλογής του στόχου: «Το κτίριο της Microsoft λοιπόν επιλέχθηκε γιατί είναι μία απ’ τις ισχυρότερες εταιρίες του κλάδου των υπολογιστών, αυτών των θαυμάσιων και τρομακτικών μηχανών που ξεκίνησαν με στόχο να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη νόηση και πλέον σηκώνουν τον καπιταλισμό στις πλάτες τους. Το λογισμικό που αναπτύσσει τρέχει στη συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών είτε για να αποβλακώνονται οι πιτσιρικάδες στα βιντεοπαιχνίδια είτε για να δώσει πνοή στους υπολογιστές κρατών, εφοριών, στρατών και καπιταλιστικών εταιριών. Στόχο για εμάς αποτελεί κάθε εταιρία που συμμετέχει στο τεχνοβιομηχανικό σύμπλεγμα ανεξαρτήτως τπς συμβολής της».

Σε άλλα σημεία της προκήρυξης ο συντάκτης της διεκδικεί τις δάφνες ενός «νεολουδίτη», ενός μιμητή δηλαδή του κινήματος (λουδισμός) που αναπτύχθηκε στην Αγγλία στα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, με επιθέσεις στους χώρους παραγωγής και καταστροφές των μηχανών που «έκλεβαν» θέσεις εργασίας.

Και λέμε ότι διεκδικεί δάφνες δεδομένου ότι πρώτη φορά σε προκήρυξη υπάρχει εγωκεντρικού χαρακτήρα αναφορά. «Την στιγμή που πληκτρογραφώ αυτό το κείμενο δίπλα μου δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας είναι κολλημένοι σε μία οθόνη, προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους μέσα από ένα παιχνίδι, κάποιοι μάλιστα ζούνε μέσα από αυτό».

Σε πάμπολλα σημεία ανιχνεύεται το άγχος της ιδεολογικής ευθυγράμμισης με τα κείμενα της Συνωμοσίας και μάλιστα ενίοτε σε βαθμό αντιγραφής. «Ο αναρχικός αγώνας είναι εκ φύσεως ανιδιοτελής, όχι με μια χριστιανικού τύπου θυματοποιημένη ταπεινοφροσύνη, αλλά ως μια στάση που “λέει λίγα και κάνει πολλά”. Ο αγώνας δεν είναι θέμα συζήτησης στα καφενειακά κουτσομπολιά, στα κενά των φοιτητικών / εργασιακών ωρών, στους μουράτους “αναρχο”-γαμιάδες των Εξαρχείων: Μακριά από ελιτισμούς. Μακριά απ’ το lifestyle της μαστούρας που έχει μολύνει τους επαναστατικούς κύκλους. Μακριά από το ψευδοδίλημμα δημόσιο ή αντάρτικο, φετιχισμούς των μέσων και ανούσιες ρήξεις, κοντά στην πολυμορφία του αγώνα και την ενωτικότητα».

Εκλογική αποτίμηση

Ο, πέραν αμφιβολίας, ένας και μοναδικός συντάκτης της μπροσούρας δεν αποφεύγει τον πειρασμό της αναφοράς στο εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαδικασία που προηγήθηκε, την οποία αποκαλεί εκλογικό καρναβάλι: «Μαζί με την καθυστερημένη “ενασχόληση με τα κοινά ήρθε στο προσκήνιο και η συσσωρευμένη βλακεία μέσα από διλήμματα όπως “χρυσή αυγή ή σύρι-ζα”». Οι αναφορές πάντως και η προσέγγιση του ζητήματος που ανέκυψε με την άνοδο της Ακροδεξιάς προσπερνούν το θέμα ακροθιγώς, με μια παράγραφο:
«Όσο αφορά τους ψηφοφόρους της χρυσής αυγής, είχαν την ευκαιρία νά διαπιστώσουν ποιους δυναμώνουν. Δικαιολογίες του τύπου “για να αισθάνομαι ασφαλής” ή “για να κάνουν τή”” βουλή Τέξας” δεν αρκούν για να κατευνάσουν τις εχθρικές μας διαθέσεις προς αυτούς. Η συνεχόμενη αύξηση της δυναμικής των φασιστών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους επειδή ακόμα δεν αποτελούν ένα φαινομενικά σοβαρό κίνδυνο γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεως και δεν θα είναι κάτι ευχάριστο. Έτσι οι μαχαιροβγάλτες μέλη του κόμματους αυτού ας μην καθησυχάζονται επειδή πλέον θα τους φυλάνε μπάτσοι. Όπως λέει και το ρητό: με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια».

Τα υστερόγραφα που τροβούν την προσοχή

Ένας συντάκτης προκήρυξης που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να βάλει ένα ή περισσότερα υστερόγραφα, δεδομένου ότι κρίνονται ως ιδιαίτερης αξίας και σημασίας και γι’ αυτό από την ανάγνωση τους αρχίζει την ανάγνωση η αντιτρομοκρατική. Στην προκειμένη υπάρχουν τρία υστερόγραφα με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

1. Στο πρώτο αφιερώνεται «κάθε γραμμή αυτού του κειμένου στους αιχμάλωτους επαναστάτες Μπάμπη Τσιλιανίδη, Δημήτρη Δημτσιάδη, Σωκράτη Τζίφκα… Μέχρι την αντάμωση…». Η ειδική αναφορά υποδηλώνει κάτι, λένε τα σαΐνια της αντιτρομοκρατικής και, για να μην τους προκαλέσουμε σύγχυση, τους αφήνουμε στον εμβριθή στοχασμό τους.

2 Το δεύτερο, παρ’ ότι είναι το πλέον αναμενόμενο, περιέχει τη δήλωση της φυσικής παρουσίας σε χώρο και τόπο δίχως πληθυσμιακό συνωστισμό: «Την ημέρα του χτυπήματος στην Microsoft τα μέλη της Σ.Π.Φ και ο αναρχικός Θεόφιλος Μαυρόπουλος δικάζονταν για τη φράση “Ούτε ένα χιλιοστό πίσω, εννιά χιλιοστά στα κεφάλια των μπάτσων”, την οποία και υιοθετήσαμε καθ’ ότι μας εκφράζει απόλυτα. Στα πλαίσια της κατασταλτικής εκστρατείας εναντίων των αναρχικών τούς χρεώνουν ακόμα και τη δική μας ανάληψη ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση στο Stoudio ATA. Αν και συμπτωματικά δώσαμε το δικό μας παρόν στο δικαστήριο αυτό, με το δικό μας τρόπο. Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν: Ούτε ένα χιλιοστό πίσω, εννιά χιλιοστά στα κεφάλια δικαστών και εισαγγελέων».
Με ποιον τρόπο άραγε έδωσαν το «παρών»; Μυστήριο…

3 Το τρίτο και τελευταίο αποτελεί ένα δείγμα επικρότησης της πρωτοβουλίας για τη σύσταση μιας άτυπης αναρχικής ομοσπονδίας που υπηρετείται πιστά και με θέρμη από τη Συνωμοσία. Στο πλαίσιο αυτό ο συντάκτης στέλνει το διεθνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης «στον αναρχικό Μάριο Λόπεζ, που τραυματίστηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφε-ρε στο Μεξικό, καθώς επίσης και στους αναρχικούς αιχμαλώτους που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επιθέσεις της FAI στην Ιταλία. Η φωτιά μας καίει για όλους σας!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *