Κράτος εν κράτει η Αντιτρομοκρατική: Αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση για μεταφορά του Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο

Από την εφημερίδα “Κόντρα”

Πέρασε μια βδομάδα από την απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά για πεντάμηνη διακοπή έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού, προκειμένου να νοσηλευτεί (φρουρούμενος) στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, και η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί. Ο Σάββας Ξηρός παραμένει κλεισμένος στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού, στην 6η ειδική πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί κάτω από τις γυναικείες φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταφορά του στο νοσοκομείο αντιδρά το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προφανώς μετά από εισήγηση της Αντιτρομοκρατικής! Από πότε, όμως, μια αστυνομική υπηρεσία μπορεί να περιφρονεί με τόσο βάναυσο τρόπο μια δικαστική απόφαση; Η Αντιτρομοκρατική έχει βάλει τα παπαγαλάκια της να λένε διάφορα, όπως ότι πρόκειται για «ειδικό κρατούμενο» (από πότε ισχύει τέτοιος όρος;), ότι πρέπει να βρεθεί «ειδικός» τρόπος μεταφοράς κι ότι μπορεί ν’ αλλάξει ακόμα και το νοσοκομείο!

  Ομως, η δικαστική απόφαση είναι σαφής. Ο νόμος (άρθρο 557 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη διακοπή έκτισης της ποινής για λόγους νοσηλείας. Πρέπει να γνωματεύσουν δυο ιατροδικαστές ότι είναι απαραίτητο να εισαχθεί ο κρατούμενος σε νοσοκομείο και να υπάρχει δήλωση του νοσοκομείου ότι μπορεί να αναλάβει τη νοσηλεία του. Το ΑΧΕΠΑ είναι το νοσοκομείο που δέχτηκε να νοσηλεύσει τον Σάββα Ξηρό και διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για ν’ αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (μάτια, αυτιά, πόδια κ.λπ.). Η δικαστική απόφαση στηρίχτηκε στη δήλωση του ΑΧΕΠΑ και στις καταθέσεις των γιατρών-μαρτύρων (μεταξύ των οποίων και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά), που βεβαίωσαν ότι είναι επιβεβλημένη η μεταφορά του Σάββα σε νοσοκομείο που να πληροί τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του και ότι το ΑΧΕΠΑ έχει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Γι’ αυτό και η δικαστική απόφαση, που είναι σύμφωνη και με το γράμμα του νόμου, προβλέπει τη διακοπή έκτισης της ποινής και τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού στο ΑΧΕΠΑ και όχι όπου αποφασίσει η Αντιτρομοκρατική.
Θα γίνουν και γιατροί οι ασφαλίτες, τώρα; Δεν φτάνει που τον διέλυσαν με τις βάρβαρες και εγκληματικές ανακριτικές μεθόδους τους, εκείνο το καλοκαίρι της ντροπής του 2002, θα καθορίσουν τώρα και το νοσοκομείο που θα νοσηλευτεί, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια μια ομόφωνη δικαστική απόφαση;
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, που έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, θα εξακολουθήσει να δέχεται τον εξευτελισμό από τους ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ; Θα εξακολουθήσει να δέχεται τη μη εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης; Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επίσης πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, στο κόμμα του οποίου ανήκει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα εξακολουθήσει να ανέχεται αυτή την αστυνομική πρόκληση; Ας σεβαστούν επιτέλους τους νόμους τους και το Σύνταγμά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *