Οταν οι λέξεις χάνουν το νόημα του

“Eίμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη υπόσταση και τα “ανθρώπινα δικαιώματα”.

Μ Χρυσοχοϊδης.

Χάνουν την σημασία τους οι λέξεις όταν βρεθούν στο στόμα του υπουργού μπάτσων και Καταστολής.
Αντι για δικό μας σχολιασμό παραθέτουμε κείμενο της Ομάδας Νομικής βοήθειας.

Η «νύχτα των κρυστάλλων» για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Γενικεύτηκε η πρακτική των προληπτικών προσαγωγών.

Η πρακτική των μαζικών «προληπτικών προσαγωγών» περιμετρικά των συναθροίσεων, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού, αποτροπής των πολιτών από τη συμμετοχή στη διαδήλωση και διενέργειας ενός εκτεταμένου φακελώματος. Και εξηγούμαστε:

Σε τι συνίσταται αυτή η περίφημη «πρόληψη», όταν σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό προσαχθέντων (800 εν προκειμένω), ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που συνδέονται τελικά με υπόνοιες τέλεσης αδικημάτων; Γίνεται προφανές ότι το μόνο που συνέχει όλες τις επιμέρους περιπτώσεις, είναι η εκτίμηση των αστυνομικών πως οι προσαχθέντες όδευαν προς τη διαδήλωση ή πως αποχωρούσαν από αυτήν.

Πρακτικά, οι «προληπτικές προσαγωγές», που συνήθως συνοδεύτηκαν από «σωφρονιστικό» ξυλοδαρμό, είχαν ως στόχο την αποτροπή των πολιτών από τη συμμετοχή στην πορεία, και μάλιστα στην κλίμακα που πραγματοποιήθηκαν, ισοδυναμούν με απαγόρευση της πορείας. Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται στην πλειοψηφία τους όσοι τελικά συνελήφθησαν: αντίσταση, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τον ξυλοδαρμό τους, απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκόπηση που παράνομα τους ζητούνταν, διατάραξη της κοινής ειρήνης, επειδή συμμετείχαν στη διαδήλωση…

Περαιτέρω, στη Γενική Ασφάλεια, μέλη της Ομάδας Νομικής Βοήθειας που βρέθηκαν εκεί είτε ως συνήγοροι είτε ως προσαχθέντες, έγιναν μάρτυρες του τελευταίου σκέλους της περίφημης αυτής «πρόληψης»: Για κάθε προσαχθέντα, έστω και αν αυτός εν συνεχεία αφηνόταν ελεύθερος ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων, σχηματίστηκε προσωπικός φάκελος. Είναι σαφές ότι η Ασφάλεια συγκροτεί μια φρονηματική βάση δεδομένων, μια ανοιχτή επανάληψη του γνωστού φακελώματος.

– Οι προσαγωγές συνοδεύτηκαν από την επίσης παράνομη και αντισυνταγματική στέρηση των κρατουμένων από την πρόσβαση σε συνήγορο, ενώ ακόμα οι ανήλικοι κρατούμενοι στερήθηκαν της επικοινωνίας με τους γονείς τους. Οι ευρισκόμενοι επί ώρες έξω από τη ΓΑΔΑ συνήγοροι και γονείς δεν πληροφορούνταν καν για το αν πράγματι κρατούνται οι συλληφθέντες που αναζητούσαν. Από πολλούς ελήφθησαν απολογίες υπό αυτές ακριβώς τις συνθήκες.

Επί της ουσίας διενεργήθηκε μια συλλογική αστυνομική προανάκριση, εν κρυπτώ και κατ’ αποκλεισμό κάθε δικαιώματος υπεράσπισης και εν γένει έννομης προστασίας.

– Ενεργοποιήθηκε ο «κουκουλονόμος» κατά (ακόμη και ανηλίκων) διαδηλωτών. Η διασταλτική ερμηνεία της έννοιας «κουκούλα» περιλαμβάνει για τους εισαγγελείς μαντήλια, φουλάρια, ακόμη και το γιακά του παλτό (!) που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές ως φίλτρο προστασίας απέναντι στη ρίψη δακρυγόνων. Είναι σαφές ότι οι διακηρύξεις του Υπουργού περί κατάργησης του ανεκδιήγητου νομοθετήματος παραμένουν επικοινωνιακό προπέτασμα, τη στιγμή που καμιά διαδικασία δεν έχει δρομολογηθεί για την κατάργησή του. Αντιθέτως η κατασταλτική πολιτική του Υπουργείου ευνοεί την εφαρμογή του από τους δικαστικούς λειτουργούς.

Οι εξαγγελίες του Υπουργού για την κατάργηση του κουκουλονόμου, των ασφυξιογόνων και της ανωνυμίας των αστυνομικών, μετά την εμπειρία των τελευταίων ημερών, μόνο ως κακόγουστη φάρσα μπορούν να εκληφθούν από τους διαδηλωτές και την κοινή γνώμη. Η υποτιθέμενη δημοκρατική πολιτική βούληση του Υπουργού παραπέμπεται προφανώς σε άγνωστο χρόνο, αφού όλες οι καταργηθησόμενες διατάξεις εφαρμόστηκαν αφειδώς και αποτέλεσαν τον κανόνα.

– Ασκήθηκε, σε συνέχεια της σωματικής κακοποίησης, έντονη ψυχολογική βία-βασανιστήρια και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε όλα τα ανήλικα παιδιά που συνελήφθησαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την 7η Δεκεμβρίου με σωρεία κατηγοριών από τους διατεταγμένους αστυνομικούς στην Πέτρου Ράλλη. Η εισαγγελέας ανηλίκων που άσκησε την ποινική δίωξη, ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως με την γνωστοποίηση της ανωτέρω καταγγελίας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, στους οποίους είπε ότι αυτό είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να τους απασχολεί(!), συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα των αστυνομικών και εφαρμόζοντας επιλεκτικά τη δικαιοσύνη. Αγαστή συνεργασία αστυνομικών και εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι άσκησαν ποινική δίωξη για «όλη την οικογένεια» (για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου) και δεν παρέλειψαν φυσικά να νουθετούν τους γονείς για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη διαδήλωση.

– Αμφισβητήθηκε έμπρακτα ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, με δυνάμεις της αστυνομίας να επιχειρούν και να ματαιώνουν Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων (ΑΣΟΕΕ), να επεμβαίνουν και να διενεργούν συλλήψεις εντός του προαύλιου χώρου των Πανεπιστημίων (ΑΠΘ, Νομική Αθήνας). Η de facto άρση του ασύλου προδιαθέτει και «νομιμοποιεί» τη de jure κατάργησή του.

– Απελευθερώθηκαν ανεξέλεγκτοι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί. Στη διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου καταγράφηκαν από δημοσιογραφικές κάμερες δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας από αστυνομικούς των μηχανοκίνητων σωμάτων, οι οποίες μάλιστα καλύφθηκαν στη συνέχεια πολιτικά από το Υπουργείο. Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι της ασφάλειας με πολιτική περιβολή επιστρατεύτηκαν για την παρακολούθηση των διαδηλωτών και σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων προέβησαν σε χειροδικίες και συλλήψεις, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Στο πλευρό της αστυνομικής καταστολής εμφανίστηκαν παρακρατικοί μηχανισμοί, με καταγεγραμμένο παράδειγμα την περίπτωση των Χανίων, όπου κουκουλοφόροι απειλούσαν τους διαδηλωτές μέσα από τις τάξεις της αστυνομίας.

– Στο πλαίσιο της «προληπτικής πολιτικής», η εισβολή των δυνάμεων της Αστυνομίας με προτεταμένα πυροβόλα στον πολιτικό-πολιτιστικό χώρο ΡΕΣΑΛΤΟ καθώς και στο δημαρχείο του Κερατσινίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την ανωτέρω εισβολή πολίτες και οι συλλήβδην συλλήψεις των παρευρισκόμενων, εμπεριέχουν σαφώς πρόθεση δημιουργίας κλίματος ενόψει των διαδηλώσεων για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, στέλνοντας το μήνυμα σε όσους τυχόν προτίθενται να δραστηριοποιηθούν σε χώρους πολιτικής και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το δόγμα Χρυσοχοϊδη «η ασφάλεια συνάδει με την ελευθερία», στην πράξη ισχύει ως «η ελευθερία οδηγεί στην Ασφάλεια».

Αν και δεν έχει αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στη Βουλή, στην πράξη, τις τελευταίες μέρες, «αυτές τις μέρες που ήταν του Αλέξη», καταστρατηγήθηκαν δικαιώματα, αλλοτριώθηκαν θεσμοί, δούλεψαν ανεξέλεγκτα μηχανισμοί, ποινικοποιήθηκαν φρονήματα και προθέσεις, ανασύρθηκαν δικτατορικά κατάλοιπα, απασφαλίστηκαν δισταγμοί δεκαετιών, φόρεσαν κουκούλα στην ελευθερία, την εγκάλεσαν, έσπασαν την πόρτα, μπήκαν μέσα, τη συνέλαβαν, την φακέλωσαν, την παρέπεμψαν σε εισαγγελέα και ανακριτή.

Θεωρούμε αυτονόητα τα αιτήματα: της παύσης της παράνομης πρακτικής των προσαγωγών – της καταστροφής των φακέλων– της κατάργησης του κουκουλονόμου – της υπεράσπισης και διεύρυνσης του πανεπιστημιακού ασύλου – της κατάργησης των δακρυγόνων και χημικών – της υποχρέωσης των αστυνομικών να φέρουν διακριτικά – της τιμωρίας των αστυνομικών που έχουν επιδοθεί σε βασανισμούς και βία κατά διαδηλωτών – της διάλυσης των παρακρατικών μηχανισμών.

ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *