«Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας»…

“Με αντάλλαγμα χρέη και εξοπλιστικά η Ελλάδα φαίνεται να ελπίζει σε γερμανική χείρα βοηθείας για να τα βγάλει πέρα.

Στη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο τέθηκε το θέμα που απασχολεί πολύ τους Γερμανούς, δηλαδή τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς γερμανικές εταιρείες (φαρμακοβιομηχανίες, ιατρικός εξοπλισμός, εξοπλιστικά) που φτάνουν στο ύψος των 2 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, «ενημέρωσα τον κ. Σόιμπλε, αναφορικά με τα χρέη των ελληνικών νοσοκομείων σε εταιρείες – μεταξύ των οποίων είναι και γερμανικές. Υπάρχει μια διαδικασία εξόφλησης των χρεών αυτών, η οποία και έχει ξεκινήσει”.

Ελευθεροτυπία”

_______________

«Οπως είναι γνωστό η Γερμανία μάς οφείλει:

1. 7,160 δισ. δολάρια που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας.

2. 3,5 δισ. δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Επιπλέον μας οφείλουν:

α) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και

β) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Με διάφορους χειρισμούς η Γερμανία έχει κατορθώσει να αναβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεών της μέχρι τη σύναψη οριστικής συνθήκης ειρήνης (2+4) στη Μόσχα το 1990. Από τότε όμως πέρασαν 19 χρόνια και η μεν Γερμανία δεν εννοεί να εξοφλήσει το χρέος της, οι δε ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούν να αξιώσουν την εξόφλησή τους».

Σημειωτέον: Οι οφειλές αυτές έχουν υπολογιστεί σε ονομαστικές τιμές του 1938 (!), που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 70 δισ. ευρώ!

Με την ευκαιρία

θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε:

Μόλις πριν τρεις μέρες συμπληρώθηκαν 66 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής όταν και εκτελέστηκαν 1.300 και πλέον κάτοικοι της περιοχής στις 13 του Δεκέμβρη του 1943.

Δεδομένης, λοιπόν, της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεδομένου, επίσης, του γεγονότος ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι το δεξί χέρι ενός πρωθυπουργού που πασχίζει, όπως δηλώνει, να διασφαλίσει την «εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας, μπορεί να μας πληροφορήσει η κυβέρνηση, αν ο υπουργός της,κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, τόλμησε να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων, που, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων, συνεχίζει να οφείλει και αρνείται να καταβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα;…

“Ριζοσπάστης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *