28η Οκτωβρίου: Σε Ελλάδα-Τουρκία η εθνική ενότητα αποδείχτηκε χίμαιρα. Το Κοινωνικό Ζήτημα προ των Πυλών!

Ενώ τα αστικά κόμματα εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ, οι ακροδεξιοί του Καμμένου και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, μαζί με τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα τσιράκια διανοούμενους τους προπαγανδίζουν τη «πατροπαράδοτη εχθρότητα» μεταξύ του Ελληνικού και Τουρκικού λαού, για να στρέψουν ενάντια δυο λαούς που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και να καλλιεργήσουν κλίμα «εθνικής ενότητας», για να περάσουν οι ταξικές πολιτικές του, τα οδυνηρά αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα, δικαιολογώντας τους τρελούς εξοπλισμούς και τα πάρτι της μίζας, αποδεικνύεται ότι ο Εχθρός είναι μέσα στην ίδια μας τη χώρα, «στις τράπεζες και τα υπουργεία»!

Η παρουσία του Στρατού στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ως δύναμη Καταστολής Πλήθους και «Πρώτη Γραμμή Άμυνας» του επίσημου αστικού κατεστημένου απέναντι στην οργή και αγανάκτηση του κόσμου της εργασίας αποτελεί την κορυφή ενός οργίου κρατικού αυταρχισμού από χιλιάδες Ματατζήδες-ΔΙΑΣ και ασφ-αλήτες, με κάγκελα και κινητοποίηση αγανακτισμένων κλακαδόρων της δεξιάς και ακροδεξιάς. Μάλιστα, συγκεκριμένη αναφορά στην “προστασία” στρατιωτών από στρατιώτες κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη κάνει η τουρκική εφημερίδα Vatan. Με τον εύλογο τίτλο « Τους Έλληνες στρατιώτες προστάτευσαν στρατιώτες» γράφει ότι η στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Εορτής του «ΟΧΙ» , έγινε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Για πρώτη φορά στην ελληνική Ιστορία- γράφει – η παρέλαση προστατεύτηκε από τους στρατιώτες. Περίπου 2.000 άνδρες των Ειδικών μονάδων με αυτόματα όπλα είχαν «πλέξει» ανθρώπινο τοίχος για την παρεμπόδιση αυτών που προέβαιναν σε διαμαρτυρία στην Λεωφόρο που έγινε η παρέλαση. Η παρέλαση που έγινε με ταχύτητα «εξπρές» κράτησε 25 λεπτά και οι παρακολουθούντες την παρέλαση κρατήθηκαν μακριά από την εξέδρα των επισήμων .

Μιας Στρατιωτικής Παρέλασης που εκτός από βήμα προπαγάνδας όλων των αστικών εθνικών στερεοτύπων, συμπεριέλαβε και «έδωσε» πεδίο δράσης για τις γνωστές ακροδεξιές, εθνικιστικές και φιλοπόλεμες Λέσχες Εφέδρων και τους Συλλόγους Καταδρομέων, που μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φώναζαν παραλλαγμένα εθνικιστικά συνθήματα της Ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Όλα αυτές οι ψηφίδες αποτελούν την εικόνα της βαθιάς διχασμένης ελληνικής πραγματικότητας, όπου η ταξική επέλαση του κεφαλαίου απαιτεί την εγκαθίδρυση ενός ακραία εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού καθεστώτος για τον κόσμο της εργασίας, που επιβάλλεται μέσα από τους βάναυσους κατασταλτικούς μηχανισμούς του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, με μακρύ χέρι του αστικού κράτους τρομοκράτη τις φασιστικές συμμορίες.

Όμως η «εθνική επέτειος» της 28ης Οκτωβρίου δεν αποτέλεσε μόνο μια ακόμη απόδειξη του αγεφύρωτου ταξικού χάσματος στην Ελλάδα. Ήταν επίσης, σημαντικό στιγμιότυπο του Διχασμού της Τουρκικής κοινωνίας, στην 89η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το κείμενο που αναδημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικό:

«Ατμόσφαιρα διχασμού στην Τουρκία
Βίαιη καταστολή διαδήλωσης της αντιπολίτευσης
στην 89η επέτειο της ίδρυσης της Δημοκρατίας
A.P., Hurriyet, Zaman
Μόνο εθνική εορτή δεν θύμιζε η χθεσινή ατμόσφαιρα στην Άγκυρα. Νέφη δακρυγόνων, συγκρούσεις των δυνάμεων καταστολής με διαδηλωτές, αντλίες νερού κατά οπαδών της αντιπολίτευσης και εμπρηστικές αλληλοκατηγορίες μεταξύ πολιτικών έριξαν τη σκιά του εθνικού διχασμού στην 89η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Κρατώντας σημαίες της Τουρκίας και κραυγάζοντας «Είμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ», δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, στην ιστορική πλατεία Ουλούς, σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στους ισλαμιστές του Ταγίπ Ερντογάν. Επικαλούμενος «απόρρητες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών», σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα στοιχεία σκόπευαν να προκαλέσουν «χάος», ο κυβερνήτης της Άγκυρας είχε απαγορεύσει την πορεία που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν οι οργανωτές προς το μαυσωλείο του Ατατούρκ, τον τόπο του επίσημου εορτασμού.
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να παραμερίσουν το φράγμα που είχαν υψώσει οι δυνάμεις καταστολής. Ούτε τα δακρυγόνα ούτε οι αντλίες νερού κατάφεραν να εμποδίσουν την πορεία, στην οποία συμμετείχε και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης δυνάμεις της Αριστεράς και δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εκφράζοντας την ανησυχία των οπαδών του λαϊκού κράτους για την ανερχόμενη επιρροή του Ισλάμ στα δημόσια πράγματα, δέκα χρόνια μετά την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία. Ενδεικτικό της πολιτικής πόλωσης είναι το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου αποφάσισε να μην παραστεί στη δεξίωση που παρέθεσε, με αφορμή την εθνική επέτειο, ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις, στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, παρέστη το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων των Ερντογάν και Γκιουλ. Στο μήνυμά του, με αφορμή την εθνική επέτειο, ο Γκιουλ έδωσε έμφαση στην ανάγκη ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στην επεξεργασία ενός «νέου, φιλελεύθερου, πλουραλιστικού και δημοκρατικού συντάγματος». Τη σημασία του νέου συντάγματος υπογράμμισε, στο δικό του μήνυμα, ο Ερντογάν. Το ισχύον σύνταγμα επιβλήθηκε από τη χούντα του Κενάν Εβρέν το 1982 και παρότι τροποποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2010 απέχει πολύ από τα δημοκρατικά κριτήρια της Ένωσης. Οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τη συνταγματική αναθεώρηση για να μεταπηδήσει στην προεδρία της δημοκρατίας, αφού προηγουμένως εγκαθιδρύσει ισχυρά προεδρικό σύστημα.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι, επικαλούμενος φανταστικές απειλές κατά της δημοκρατίας από κύκλους του στρατού, έχει εξαπολύσει κύμα διώξεων εναντίον κάθε κριτικής φωνής στο στράτευμα, τη δημόσια διοίκηση και τον Τύπο. Η επιδείνωση του κουρδικού επιτείνει το πρόβλημα. Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Κούρδοι.
Το γκρίζο φόντο του εορτασμού αποτυπώνει σχόλιο του αρθρογράφου της εφημερίδας «Χουριέτ» Γιουσούφ Κανλί: «Είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να ματαιωθεί ο εορτασμός. Αχαλίνωτη τρομοκρατία αυτονομιστών (δηλαδή, της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ). Πάνω από 600 απεργοί πείνας στις φυλακές. Οι Σύριοι “φιλοξενούμενοι” σε τουρκικά στρατόπεδα υπερβαίνουν τους 105.000 και ο συριακός εμφύλιος τείνει να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Χιλιάδες επικριτές (της κυβέρνησης) βρίσκονται πίσω από τις μπάρες, με χαλκευμένες κατηγορίες».
Όσο για το ΡΚΚ του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διάλεξε τον δικό του, αιματηρό τρόπο για να «εορτάσει» τη χθεσινή επέτειο. Οπλισμένοι με τουφέκια και αντιαρματικές ρουκέτες, αντάρτες του ΡΚΚ οργάνωσαν συντονισμένες επιθέσεις σε πέντε αστυνομικά φυλάκια στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, εκ των οποίων οκτώ Κούρδοι αντάρτες και ένας Τούρκος αστυνομικός.

Μονόδρομος για τον κόσμο της εργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία η δημιουργία ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού κινήματος που θα προτάξει την ανατροπή των ταξικών, αυταρχικών και φιλοπόλεμων κυβερνήσεων, παλεύοντας για τα κοινά εργατικών δικαιώματα.

Η συνολική αντικαπιταλιστική αμφισβήτηση της δικτατορίας του αστικού κόσμου, της Αγοράς και των Νόμων του Κέρδους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *