Ε. Στυλιανίδης: Ο υπουργός που αγαπούσε κάποιες ΜΚΟ

Έβαλαν χέρι στο (φιλόπτωχο) ταμείο

Του Κώστα Βαξεβάνη – “Hoc Doc”

Πιο σκανδαλώδης από τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων σφραγίδων, είναι η κυβερνητική ανηθικότητα και υποκρισία. Την περίοδο μετά τον τηλεμαραθώνιο για τα θύματα από το τσουνάμι, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βάζει χέρι στα χρήματα των κατατρεγμένων. Τα 24 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τις προσφορές των ευαισθητοποιημένων Ελλήνων, όχι μόνο δεν πήγαν στον προορισμό, αλλά εκλάπησαν με κυβερνητική απόφαση. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μιλούσαμε για απατεώνες που έβαλαν χέρι στο ταμείο. Στην περίπτωση αυτή όμως η απάτη ήταν νομότυπη.

Αφού ξεγέλασαν τους φορείς που διοργάνωσαν τους τηλεμαραθώνιους για το τσουνάμι και όσους συμμετείχαν με προσφορές, πέρασαν τα χρήματα σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών για ανθρωπιστική βοήθεια. Χρηματοδότησαν όσες ΜΚΟ ήθελαν για ανθρωπιστικό έργο, υπαρκτές και ανύπαρκτες, και στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις πέρασαν τα χρήματα του τηλεμαραθώνιου στον κρατικό προϋπολογισμό. Η ενέργεια αυτή είναι προφανώς ηθικά ανεπίτρεπτη, αφού έκλεψαν χρήματα που δόθηκαν για να ανακουφίσουν εξαθλιωμένους ανθρώπους, αλλά έχει και ποινικές ευθύνες. Στις 16 Ιουλίου 2007 το υπουργείο Οικονομίας δίνει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να μεταφερθούν 8.128.656 ευρώ από τον λογαριασμό που δημιουργήθηκε στο ΥΠΕΞ μετά τον τηλεμαραθώνιο για το τσουνάμι στον λογαριασμό «200/1 Ε.Δ-Συγκέντρωση εισπράξεων και πληρωμών».

Πρόκειται για κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας που πάρθηκε στις η Σεπτεμβρίου 2006. Όπως αναφέρει το έγγραφο, πρόκειται για «εγγραφή στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2007 στον ΚΑΕ 3919». Ο κωδικός αυτός περιλαμβάνει τα «απρόβλεπτα» έσοδα. Δηλαδή η κυβέρνηση κλείνει τρύπα του προϋπολογισμού, παίρνοντας τα λεφτά που ο κόσμος έχει διαθέσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, υφυπουργός Εξωτερικών την εποχή εκείνη και υπεύθυνος για την ΥΔΑΣ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν θυμάται πως υπάρχει απόφαση που μεταβιβάζει ποσό από τα έσοδα του τηλεμαραθώνιου στον κρατικό προϋπολογισμό. Στο αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού που προέκυψε από τις δωρεές για το τσουνάμι, πραγματικά υπάρχει μεταφορά του ποσού, η οποία δικαιολογείται με την υπουργική απόφαση.

Ο υπουργός που αγαπούσε κάποιες ΜΚΟ

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι ο αρμόδιος υφυπουργός για τις ΜΚΟ, όταν κάποιες από αυτές αναλαμβάνουν να «σώσουν» τα θύματα της Σρι Λάνκα. Σήμερα οι περισσότερες από αυτές δηλώνουν πως δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα που δαπάνησαν στα έργα, αν και πρόκειται για κάποιες από τις πιο αξιόπιστες. Την ίδια εποχή, στην περιοχή που έπληξε το τσουνάμι δραστηριοποιούνται κάποιες οργανώσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν έργα ανακούφισης, από τα λεφτά βεβαίως του τηλεμαραθώνιου, που έντεχνα «ανακατεύονται» με τα γενικά κονδύλια της ΥΔΑΣ για τις ΜΚΟ.

Οι οργανώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η πρώτη από τις οργανώσεις αυτές είναι η Ευρωπαϊκή Προοπτική. Στο τιμόνι της οργάνωσης αυτής εκείνη την εποχή είναι ο Παντελής Σκλιάς, κουμπάρος και φίλος του τότε υφυπουργού. Όσο διάστημα ο Στυλιανίδης είναι υφυπουργός υπεύθυνος για τις ΜΚΟ, η Ευρωπαϊκή Προοπτική παίρνει πάνω από 5 εκατομμύρια για έργα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή που έχει πληγεί από το τσουνάμι, σύμφωνα με το site της οργάνωσης, έχει αναλάβει την ανακατασκευή η σχολείων, με κόστος 1.300.000 ευρώ. Δηλαδή η ανακατασκευή των σχολείων κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι η κατασκευή τους από άλλες οργανώσεις στην ίδια περιοχή. Η ΜΚΟ Γιατροί Καρδιάς κα σκεύασε σχολείο με 80.000, ενώ η Ευρωπαϊκή Προοπτική ανακατασκευάζει προς 200.000. Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως πρόκειται για άλλου είδους έργα. Οι ΜΚΟ που έδρασαν στην περιοχή δηλώνουν κατηγορηματικά πως πρόκειται για αστρονομικά ποσά.

Το ΥΠΕΞ αποδέχθηκε τα κοστολόγια, εμφανίζοντας τα ως αποδεικτικά του έργου. Ο Παντελής Σκλιάς, τον οποίο ρωτήσαμε για τα έργα αυτά, μας απάντησε: «Πρέπει να ήταν γύρω στα 9-10 σχολεία, που κόστισαν 700.000 ευρώ, και το ποσό που πήραμε από την ΥΔΑΣ δεν ξεπερνούσε ούτε το μισό». Όταν είπαμε στον κύριο Σκλιά ότι άλλα αναφέρει το site της οργάνωσης, μας απάντησε πως δεν θυμάται ακριβώς. Η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική έχει πάρει από την ΥΔΑΣ πάνω από 30 εκατομμύρια για δημιουργία έργων, ανάμεσα στα οποία «παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν», «υποστήριξη της Κοινωνίας των πολιτών στη Σερβία» και άλλα πολλά, για τα οποία η εμφάνιση απτών αποδείξεων έργου είναι αδύνατη. Έτσι ως έργο εμφανίζονται κάποια τιμολόγια ξενοδοχείων και συνεδριακών εκδηλώσεων σε εξωτικές χώρες.
Ο Παντελής Σκλιάς, μετά την αποπεράτωση του φιλανθρωπικού του έργου, διετέλεσε γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας, με υπουργό τον κύριο Στυλιανίδη, και σήμερα είναι στην επιστημονική ομάδα στήριξης του Οδικού Χάρτη Μεταρρυθμίσεων για την Αυτοδιοίκηση, πάλι με υπουργό τον κ. Στυλιανίδη.

Μία ακόμη ΜΚΟ η οποία επιδοτείται από την ΥΔΑΣ επί Στυλιανίδη, με χρήματα του τηλεμαραθώνιου, είναι η HUMANET. Στο τιμόνι της ΜΚΟ την εποχή εκείνη ήταν ο Νίκος Ράπτης, ο οποίος σήμερα είναι ειδικός γραμματέας Διεθνών Προγραμμάτων του ΥΠΕΞ. Από τη θέση του αυτή πρέπει σήμερα να ελέγξει τα προγράμματα διεθνών σχέσεων που και ο ίδιος συμμετείχε. Η HUMANET εμφανίζεται να επιδοτείται επί Στυλιανίδη, και να παίρνει την περίοδο των αποστολών στην περιοχή που επλήγη από το τσουνάμι 700.000 ευρώ. Η οργάνωση αναλαμβάνει προγράμματα για κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα, ενώ ανάμεσα στις δραστηριότητες της είναι «εργαστήρι πληροφόρησης ελληνικής ιστορίας στη Μολδαβία», «ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην Κορυτσά», αλλά και «ιατρικά εργαστήρια στην Κούβα».

Η πλούσια Ελλάδα εμφανίζεται γενικώς να ταράσσει στα επιδοτούμενα σεμινάρια όλη την υφήλιο και να μαθαίνει καλούς τρόπους, νομική αγωγή και διάφορα άλλα εκλεπτυσμένα τον τριτοκοσμικό κόσμο, ο οποίος δεν έχει να φάει. Όλα αυτά βεβαίως έχουν δύο κοινά στοιχεία. Δεν είναι μετρήσιμα για να ελεγχθούν, ακόμη και αν κάποιος το επιχειρήσει, και έχουν ως πρωταγωνιστές φιλάνθρωπους του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ και του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Δεν πρόκειται μόνο για «φιλανθρωπίες» με ξένα κόλλυβα, αλλά για καταχρηστική χρήση (ακόμη κι αν παραδεχθούμε πως ήταν τίμια) των χρημάτων εθελοντών, οι οποίοι δεν τους εξουσιοδότησαν ποτέ για κάτι τέτοιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *